MAGYAR LEVENTE

Full text search

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az elmondottak második percében kiderült, a Jobbikhoz is eljutott az a hír, hogy úgy tűnik, a vallon döntéshozók, a vallon parlament megvétózza a CETA-t. Ez felszólalásának az első részéből nem volt világos, de örömmel vesszük tudomásul, hogy tájékozódik geopolitikai jelentőségű kérdésekben, és ezzel is tisztában van.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt a tényt ajánlom a figyelmébe, hogy hivatalosan bejelentésre került az elmúlt 24 órában több szereplő részéről is, hogy csütörtökön nem lesz aláírás. Néhányan még dolgoznak azon, hogy mégis összejöjjön, de ahhoz kisebbfajta csoda kéne, hogy ez mégis sikerüljön, ezért azt javaslom, képviselő úr, hogy foglalkozzunk olyan kérdésekkel, amelyekről érdemes ma itt beszélgetni, ezen a hétfői napon. (Nagy zaj a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.)
Ugyanis azt gondolom, tisztelt képviselő úr, hogy vannak olyan aktuális ügyek, amelyek nagyságrenddel fontosabbak annál, mint hogy egy meghiúsulni látszó nemzetközi megállapodást Magyarország aláír-e vagy nem. Ez az első pont.
A második pont: tartalmi kérdésem, tisztelt képviselő úr, hogy ön olvasta-e ezt az egyezményt. Mert ha olvasta, akkor kiderülhetett az ön számára is, hogy a megfogalmazott vádak, a megfogalmazott aggályok alaptalanok. Ha pedig nem olvasta, márpedig a Jobbik képviselőinek elmúlt napok-hetekbeli felszólalásaiból egy olyanfajta tudatlanság sütött a CETA-val kapcsolatban, hogy kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy fogalma sincs a Jobbiknak, hogy miről beszél, ez pedig felelőtlenség. Ugyanis egy olyan horderejű ügyről van szó, amelyben úgy érdemi vitát, szakmai vitát folytatni, hogy a pártpolitikai alapon kommunikáló, pártpolitikai alapon vádaskodó fél nincs tisztában a szakmai részletekkel, tisztelt képviselő úr, azt gondolom, hogy ez hallatlan felelőtlenség, mert nem egy pártpolitikai kérdésről van szó, hanem egy, az ország sorsát bizonyos szempontból hosszú távon rögzítő nemzetközi megállapodásról. (Z. Kárpát Dániel: Válaszolj a kérdésre, azt kérem!)
Tisztelt Képviselő Urak! Önök heteken keresztül mantrázzák azt, amit mantráznak. Rengeteg olyan szakmai fórum volt a véleményük kifejtésére, mind politikai fórum, mind pedig egyéb háttérintézmények keretében megvalósuló vitalehetőség, ahol önök nem jelentek meg (Zaj a Jobbik soraiban.), illetve olyan megjegyzéseket tettek - végigmondom, Gábor, ha engeded (Vona Gábor: Megengedem. - Derültség a Jobbik soraiban.) -, amelyek, azt gondolom, hogy teljes mértékben nélkülözik a szakmaiságot.
(11.40)
Tisztelt Képviselő Úr! Térjünk rá a részletekre, térjünk rá a szakmai, tartalmi kérdésekre, még egyszer, remélem, hogy utoljára, ezredszerre is felsoroljuk az érveinket. A kormány álláspontja egyébként, ahogy ön is pontosan rámutatott, egyértelmű ebben a kérdésben. Éppen az Országgyűlés írta azt elő saját magára nézve júniusban, hogy a kötelező ratifikáció egy olyan alapfeltétele a CETA aláírásának, amitől nem tud eltekinteni. Na most, örömmel jelentem, tisztelt képviselő úr, hogy sikerült ezt elérnünk, részben a kormány küzdelmének eredményeképpen. Ki-mondatott, és ily módon is kerülne aláírásra, ha aláírásra kerülne csütörtökön az egyezmény, hogy az Országgyűlés bármikor a jövőben, amikor ezzel a kérdéssel foglalkozik, dönthet úgy, hogy nem ratifikál, és így az egész egyezményt gyakorlatilag elbuktatja.
Másodszor: ami az egész GMO, biotechnológia, elővigyázatosság elve témakört illeti, itt szeretném még egyszer felhívni arra a figyelmét, hogy ha olvasta volna ezt a szöveget, legalább azt a részét, ami erre vonatkozik, akkor azt láthatná, tisztelt képviselő úr, hogy semmifajta olyan előírást nem tartalmaz ez az egyezmény, ami kötelező érvénnyel írná elő Magyarországnak, szabná ki Magyarország számára, hogy változtasson az eddig gyakorlaton, az eddigi jogszabályokon, az eddigi szabályozási kereteken. Ezt explicite is kimondja az a kötelező érvényű értelmező nyilatkozat, amit a felek egyébként kétoldalú jelleggel csatolnak a nyilatkozathoz.
Tehát még egyszer, sokadjára: az a kormány, amelyik a lehető legmagasabb jogi szintre, az Alkotmányba emelte a GMO-mentesség elvét, nem fog semmilyen olyan dokumentumot aláírni, amely akár csak potenciálisan, esetlegesen felvizezheti azt a rendkívül szigorú szabályozást, amelyik egyébként egyedülálló Európában. Ezért azt gondolom, hogy amikor a Jobbik ezeket az érveket hangoztatja, akkor nevetségessé teszi ezt az álláspontot, ugyanis nincs még egy olyan kormány egész Európában, de talán a világon sem, amelyik ennyire egyértelművé tette volna GMO-ellenességét.
Tisztelt Képviselő Úr! A vitarendezést illetően egy, a jelenleginél kedvezőbb rendszer jönne létre, számos szempontból, jogászok között egyébként erről nincs vita. Az egyetlen hátránya, hogy később nem lehet belőle kilépni, de úgy tűnik, hogy ezt is sikerült orvosolni. De még egyszer, egy olyan kérdésről beszélünk, amelyik lekerült a napirendről, reméljük, hogy jó időre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me