DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY,
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Én sokkal pozitívabban látom a kérdést, mint az előttem szólók, akikkel egyszerűen nem is tudok egyetérteni. Egy kérdésem lenne persze, csak sajnos ez az intézmény nincs, hogy a képviselőhöz kérdést intézzünk, de szívem szerint megkérdezném, hogy abba a negyedmillió vagy félmillió állampolgári kezdeményezésbe az önök által kimaradt kérdést önök felvetették-e. Minden állampolgárnak lehetősége volt, hogy a közigazgatási bürokrácia csökkentése érdekében javaslatokat terjesszen elő. Kíváncsi lennék, hogy önök terjesztettek-e elő vagy sem. No, de nem erről van szó.
Nekem az általános indoklás megmagyarázza a törvénytervezet terjedelmét is. Csupáncsak azt az egyet hiányolom ebből az általános indoklásból, hogy itt az állampolgári észrevételekre is egy utalás erejéig ki kellett volna térni, akkor sokkal kerekebb lenne ez a történet, olyan kerek, mint ahogy az államtitkár úr az expozéjában elmondta.
Tisztelettel, ennek az egész törvényjavaslatnak a szellemén túlmenően van egy-két kérdés, amire szeretnék kitérni, ami aztán minden, csak nem a közigazgatás leépítése vagy a közigazgatásnak önmagának a megrendítése vagy a káosz elősegítése, mint amilyen szavakat szocialista képviselőtársaimtól hallottunk. Ilyen például az építésrendészeti módosítás. Az egy újdonság a magyar jogban, hogy nem kell építési engedély.
(15.20)
Én talán azért vagyok ilyen nagyon hamar és ennyire fehér, mert én az a szerencsétlen állampolgár vagyok, aki életében négyszer építkezett. Mind a négyszer engedélyköteles munkákat végeztünk, és fenékig ittam a közigazgatási eljárás akkori összes hiányosságát, hogy az akkori tanácsi épület különböző hivatalaitól, különböző osztályaitól vittem az igazolást az építési osztályra házon belül, és ilyen komplikációk voltak. No, ez egy óriási dolog, hogy 300 négyzetméterig - nem ezzel a törvénnyel, hanem korábban - az építkezés csak bejelentési kötelezettséghez kötött, és nem engedélyköteles.
Igen ám, de ilyet csak az eljáró hatóságok alkalmazottai, a szakemberek vesznek észre, hogy benne maradt a rendszerben az az anomália, hogy az átalakítás építésiengedély-köteles maradt, és ezt ez a jogszabály oldja föl, és mondja azt, hogy ugyanolyan mértékben az ingatlanok átalakítása sem igényel építési engedélyezési eljárást, hanem csak bejelentési kötelezettséghez van kötve.
Aztán én azt hiszem, hogy az hihetetlen nagy segítség az állampolgárnak, amit az előbb említettem, hogy különböző iratokat az adott hatóság különböző más ügyintézőitől kellett megszerezni. Így például a magánútlevél-kiváltásnál erkölcsi bizonyítvány nem kell, mert az előadó köteles saját maga hivatalból tisztázni. Hát, ha ez nem könnyebbség az állampolgárnak, akkor nem tudom, mi az.
Tisztelettel, amit nekem, aki most már özvegy emberként egyedül lakom egy házban, igen komplikált megoldanom, hogy amikor a különböző közüzemi fogyasztásmérők leolvasására kiírják, hogy állampolgári kötelesség, hogy reggel 8-tól 14 óráig legyek otthon - és ezt mindenfajta közüzemnél, a vízórától kezdve a gázig, villanyig -, ez a jogszabály kimondja, hogy egyetlen ember fogja ezt megoldani. Ez is hihetetlen nagy könnyebbség.
Tisztelettel, én azt mondom, hogy ami ennek a törvényjavaslatnak az általános indokolásában le van írva, az szó szerint igaz, ez úgy az állampolgároknak, mint a vállalkozóknak, valamint magának a hatóságnak igen nagy könnyebbséget okoz. Én csak arra buzdítom az államtitkárságot, hogy ezt az eljárást, ha tudják, folytassák, és ameddig lehet, próbálják egyszerűsíteni az eljárásainkat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me