DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2016. évi lakossági konzultáció során kapott 250 ezer véleményből levont következtetések és a járási, fővárosi kerületi hivataloktól érkezett javaslatok alapján a bürokráciacsökkentés harmadik fázisaként került benyújtásra a 45 törvény módosítását magába foglaló T/12475. számú, a közigazgatási bürokráciacsökkentést érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.
A gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve a módosítások között számos olyan javaslat található, amely alapvetően az ügyfelek terheinek csökkentését célozza, ugyanakkor közvetetten a hatóságok munkaterhét is csökkenti, egyúttal könnyebbséget jelent mindkét oldalon állók számára. A közigazgatás általános reformjához fűződő érdeket a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény módosításával, illetve a majdan elfogadásra kerülő közigazgatási rendtartásról szóló törvény elfogadásával lehet elérni, hiszen ezek a törvények szabályozzák az általános szabályokat, ugyanakkor az ágazati szabályok módosításával is jelentős eljárási tehercsökkenés érhető el.
A javaslatból kiemelnék hármat, ami az általános szabályokra vonatkozik. Bevezetésre kerül az automatikus döntéshozatali eljárás. A hatóság a jogszabályi feltételek fennállása esetén vagy azonnal, vagy egy nap alatt akár teljes mértékben automatizált, emberi közreműködés nélküli ügymenetben hozhat meg döntést. Ez a beavatkozás nélküli döntéshozatali forma olyan esetekben alkalmazható, amikor az ügy megítélése egyszerű, avagy az ügymenet teljes mértékben automatizált. Ilyen ügy lehet például a közúti bírságolás.
Mint ahogy államtitkár úr is említette, ügygondnok kirendelésére a hatóságok a jövőben közvetlenül jogosultak lesznek, ezzel gyorsítva az eljárásokat, s egyúttal tehermentesítve a gyámhatóságot. Ez azzal magyarázható, hogy az ügygondnok kirendeléséhez nincs feltétlenül szükség különleges, gyámügyi igazgatásban szerzett szakismeretre, ennek megfelelően nem indokolt hatáskört gyámhatóságnál tartani.
A belföldi jogsegélyre vonatkozó elektronikus kapcsolattartás pozitív hatására figyelemmel a javaslat a hatóságok és a szakhatóságok közötti kommunikációra is kiterjeszti az elektronikus út kizárólagos alkalmazását, így az érintett ügyek elintézését gyorsítja, hogy a megkeresések során kizárólag elektronikus úton, akár elektronikus levél útján tarthatnak kapcsolatot egymással.
A javaslat ágazati szintű speciális eljárási szabályai közül az alábbi négyet emelem ki: kedvezően módosul a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény néhány rendelkezése, vagyis a gépjármű lefoglalása esetén biztosításra kerül egy 30 napos átmeneti időszak az adós számára, hogy a gépjármű forgalomból történő kivonása nélkül rendezzék a tartozást vagy megállapodást kössenek a végrehajtóval, így ugyan lefoglalásra került a jármű, de nem kerül a forgalomból kivonásra. Ez kedvező mind az ügyfélnek, kedvező mind a hatóságnak.
(15.00)
A javaslat egyik lényeges eleme az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, valamint kiemelt ápolási díj, melyek esetében az ellátások felülvizsgálata során korábban megállapított egészségi állapotot fennállónak kell tekinteni mindaddig, amíg az új vizsgálati eredmény, illetve komplex minősítés megérkezik. A módosítás biztosítja az ügyfél számára az ellátás folyamatos folyósítását.
További lényeges módosítás, hogy az ingatlannyilvántartásról szóló törvény módosítása alapján az ügyfélnek nem szükséges okiratot csatolni a haszonélvezeti, a tartási vagy életjáradéki jog, továbbá a használat jogának elhalálozás következtében történő megszűnése esetében, amennyiben ezeknek a jogoknak a megszűnése a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatokból kétségtelenül megállapítható. Ezeknek a jogoknak a törlése úgy történt korábban, hogy be kellett nyújtani az adott illető halotti anyakönyvi kivonatát, és kérelmet kellett előterjeszteni.
Végezetül szeretném kiemelni, hogy 2017. július 1-jétől a polgár lakóhelyét és tartózkodási helyét bármely járási, fővárosi kerületi hivatalnál bejelentheti, ezáltal csökken a bejelentési kötelezettség teljesítésével járó kötöttség.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Összességében tehát elmondható, hogy a kormány a T/12475. számú törvényjavaslat elfogadásával a magyar állampolgárok életét könnyíti meg, ezért kérem, támogassák a törvényjavaslatot, a Fidesz-frakció támogatja azt.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me