DR. TAPOLCZAI GERGELY

Full text search

DR. TAPOLCZAI GERGELY
DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő sporttörvény módosítása kapcsán engedjék meg, hogy egy picit visszatekintsek. Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy Magyarország első olimpiai bajnoka Hajós Alfréd volt, de azt már kevesebben tudják, hogy Magyarország első Európa-bajnoka Földváry Tibor volt, műkorcsolyázó, 1895-ben szerzett aranyérmet az Európa-bajnokságon, és ő maga siket volt. Hajós Alfréd is megemlékezett róla, visszaemlékezéseiben leírta, és méltatta a sporttevékenységét.
Azt is érdemes megvilágítani, hogy ha a fogyatékosok sportjáról beszélünk, akkor nagyon sokaknak elsősorban a paralimpia jut eszébe, a paralimpiai mozgalom. Pedig a fogyatékosok sportja ennél sokkal sokszínűbb. Van a speciális olimpia, van a szervátültetettek világjátéka, a siketlimpia és egyéb fogyatékossággal élők szabadidős sporttevékenysége. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a paralimpiai mozgalom fejlődése előtt is létezett fogyatékosok sportja, elsősorban a siketek területén. 1912-ben alakult meg Magyarország első fogyatékossággal élő sportklubja, a siketek sportklubja.
Természetesen a paralimpiai mozgalom előtt is voltak nagyon kiváló, olyan fogyatékossággal élő sportolók, akik olimpiákon aranyat szereztek; például Halassy Olivér a ’30-as években két aranyat is szerzett vízilabdában. Vagy Takács Károly, aki a sportlövészetben jeleskedett. A jobb kezét elvesztette egy gránátrobbantásban, és átváltott bal kézre, és így szerzett két olimpiai aranyérmet. Vagy Rejtő Ildikót is említhetném, akiről azt mondták, hogy semmilyen eredményt nem fog tudni elérni a hallásvesztesége miatt, és ehhez képest két aranyat is szerzett a tokiói olimpián.
Tehát a fogyatékossággal élők sportja mindig is volt, mindig is lesz, és mindig nagyszerű eredményeket értek el és fognak elérni. Ez nagyon fontos, és a mögöttük levő szervezetek, a szervezeti háttér és a támogatási rendszer is. Ebből a szempontból megvilágítva érdemes megemlíteni, hogy a rendszerváltozás előtt elsősorban a sporthivatal különböző neveken, a legismertebb talán az OTSH volt, irányította a sportéletet, közvetlenül a fogyatékosok sportszövetségeinek adva támogatást.
Az OTSH-t 1998-ban az Ifjúsági és Sportminisztérium váltotta önálló államtitkársággal a fogyatékosok sportja területén is. Ugyanúgy közvetlenül kapták a támogatást a fogyatékos-sportszövetségek, amíg meg nem alakult a Fonesz, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége 2001-ben. Ott már a minisztérium a Fonesznek adta át a támogatást, és önmaguk, vagyis a tagszervezetek osztották el maguk között nagyon alaposan kidolgozott, sportszakmai pontrendszer alapján. Demokratikus elvekkel működtek, és saját maguk osztották ezeket a pénzeket. Ez így működött tíz éven keresztül, nagyjából tíz éven keresztül. 2012-től pedig a MOB keretén belül, önálló sporttagozat keretén belül folytatódott a fogyatékosok sportjának támogatása.
Az előző felszólalásokban hallhattuk az összevetéseket, hogy milyen olimpiai szereplés volt az elmúlt négy év viszonyításai alapján. Érdekes azért megnézni a fogyatékosok sportjának területén is ezt az összevetést. A riói paralimpián 43 fős csapat indult, a kétharmada, 33 sportoló szerzett pontot; egyharmada, 15 sportoló szerzett érmet. Összesen egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremről beszélünk. A londoni paralimpián pedig ezt megelőzően két arany-, hat ezüst-, hat bronzérmet szerzett a keret. Tehát négy éremmel többet szereztünk Rióban, mint Londonban. Ezzel minden idők harmadik legeredményesebb paralimpiai szerepléséről beszélhetünk. Ugyanígy érdemes megnézni a siketlimpia vonatkozásában ugyanezt. 2013-ban volt Szófiában siketlimpia, és jövőre lesz a következő Törökországban. 2013-ban három aranyat és egy bronzot tudtak szerezni a siket sportolók; 2009-ben két aranyat, három bronzérmet, tehát egy éremmel kevesebbet, de egy arannyal többet. Ezzel 2013-ban a siketlimpiai szereplés az 1993 óta az aranyérmeket számítva a legeredményesebb szereplés volt, az érmek számát tekintve a negyedik legeredményesebb.
Tehát lehet vitatkozni azon, hogy melyik rendszerben, melyik szervezeti struktúrában tud érvényesülni legjobban a sporttámogatás rendszere, a legfontosabb azonban az, hogy a támogatás valóban oda menjen, ahová szánták, és valóban szakszerűen legyen az felhasználva. Én úgy látom, hogy a paralimpia területén és egyéb fogyatékosok sportja területén, függetlenül a szervezeti háttértől nagyon komoly szakmai munka folyik és eredményes szakmai munka. Én bízom benne, hogy az új sporttörvény módosítása után ugyanúgy eredményesen fogunk tovább dolgozni.
Volt alkalmam tegnap egy egyeztetésen részt venni a fogyatékosokat képviselő országos sportszövetségek és az MPB képviselői közötti megbeszélésen a módosítással kapcsolatban. Elsősorban a gyakorlati teendőket néztük át, az átadás és átvétel lebonyolításának a folyamatát, és az új MPB alapszabályának alapelveit tisztáztuk, az idő ütemezését, hogy végre tudjuk hajtani a törvény által előírt határidő betartásával. A sportszövetségeket képviselők a törvénymódosítás tartalmát nem vitatták, azzal egyetértettek, inkább csak a fogalomhasználattal vagy a feladatoknak, hatásköröknek az elosztásával, illetve a végrehajtás módjával kapcsolatos észrevételeiket tették meg. Ezt majd javaslat formájában, módosítás formájában szeretném továbbadni. A fogyatékosok sportjának területén, a fogyatékosok sportszövetsége szempontjából a legfontosabb eddig is és ezután is, hogy megőrizzék az autonómiájukat, és hogy ők maguk dönthessenek az állami és egyéb támogatásoknak a felhasználásáról. Eddig a MOB-tól kapták ezt a támogatást, ezentúl az MPB-n keresztül fogják megkapni.
Itt szeretném megjegyezni, hogy érdekes lesz az elnevezése is, mert a MOB előtti időszakban volt a Fonesz, ami magában foglalta az országos fogyatékossági sportszövetségeket és sportágakat, és külön volt az MPB mint köztestület. Most lesz MPB mint köztestület, és annak tagjai lesznek a Speciális Olimpiai Szövetség, a Szervátültetettek Szövetsége, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége.
(13.50)
Ott a parasport nem egyenlő a fogyatékosok sportjával. A fogyatékosok sportja sokkal tágabb fogalom, mint a szó szerint vett parasport. Ezen nem múlik természetesen, nem ezen fog múlni az, hogy hogyan dolgoznak a sportszövetségek, a lényeg továbbra is az, hogy a nemzetközi szervezetekkel, a nemzetközi szabályzatnak megfelelően legyen kidolgozva az új MPB alapszabálya, és ennek megfelelően működjenek és tudjanak működni a sportszövetségek.
Ugyanúgy fontos, hogy az európai uniós fogyatékosságügyi stratégia 2020 szellemében továbbra is törekedjünk arra, hogy minél több sportlétesítmény, sportesemény legyen akadálymentesített és teljes hozzáféréssel; minél több sportesemény kerüljön megszervezésre, hogy a fogyatékos sportolók is tudjanak ebben részt venni.
Végül, több ellenzéki képviselőtársam is felvetette a kérdést, hogy mi az oka ennek a változásnak. Ha tárgyilagos akarok lenni, lehet mindenkinek valamilyen vélelmezése, feltételezése, a sporttörvény módosítása indoklásában benne van, hogy Magyarország Kormánya, értékelve és felülvizsgálva az elmúlt négy év eseményeit, tevékenységét, szakmai munkáját, ez alapján úgy ítélte meg, hogy átalakításra van szükség. Kérem a képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a módosítást. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me