BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Képviselőtársak! Egy kínai mondással kezdeném felszólalásomat: „Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, amelyen minden arra járó nyomot hagy.”
Ma Magyarországon ott tartunk, hogy felhívást kell tennünk a kormánynak, mert vagy nem veszi észre azt, hogy mi folyik ebben az országban a gyermekeinkkel, vagy ami még rosszabb, nem érdekli a jövő generációja. Érdeklődéssel hallgattam képviselőtársam felszólalását, Selmeczi Gabrielláét, érdekes mondatokat mondott. Az egyik az volt, hogy át kell világítani a jelzőrendszert, a gyermekvédelmi rendszert. Kettő héttel ezelőtt erre tettünk kísérletet a bizottsági ülésen, amikor egy határozati javaslatot nyújtottunk be, hogy a kormány készítsen átfogó vizsgálatot, hogy mi történt 2016. január óta, az ellátórendszer átalakítása óta, milyen tapasztalatok vannak, és a bizottságon ez nem került támogatásra.
Ez a törvényjavaslat, amelyet most a Ház elé benyújtottak, éppen csak a szakellátást nem érinti. Tudják, képviselőtársaim meg államtitkár úr, olyan érzetünk van, mintha az elmúlt hetek botrányát akarnák ezzel a törvénymódosítással lefedni, vagy azt kommunikálni, hogy maguk foglalkoznak azzal, csak pontosan a szakellátás marad ki ebből a módosításból.
Beszélhetünk az oktatási rendszer lezüllesztéséről, a tudásellenes oktatáspolitikáról, a szakképzés leamortizálásáról, konkrétan akár a tankötelezettség leszállításáról, de gondolhatunk a családi támogatások elértéktelenítésére vagy a szociális támogatási rendszer szétverésére, ami több százezer gyermekes család életét tette nyomorúságosabbá. Gondolnunk kell a gyermekvédelem rendszerére is, amely sokkal jobban kihat gyermekeinkre, mint azt gondolnánk. Magyarországon ma körülbelül 200 ezer gyermek van veszélyeztetettként nyilvántartva, több ezren vannak gyermekvédelmi gondoskodásban, több tízezer gyermek és fiatal van a büntetés-végrehajtás intézményrendszerében, és évente körülbelül 6 ezer gyermek lesz valamilyen bűncselekmény áldozata - áll egy ombudsmani jelentésben.
Egy jól működő gyermekvédelem arra törekszik, hogy megelőzze a bajt, védje a gyermekek jogait, hogy megfelelő körülmények között nőjenek fel. Egy jól működő gyermekvédelemben megbecsülik és megfizetik a szakdolgozókat. Hosszasan sorolhatnánk még, mitől lenne jobb, de inkább rátérek arra, hogy most mi a helyzet, mert abból kell kiindulni.
Ma pedig nagyon nagy bajok vannak a gyermekvédelmi rendszerrel, aminek egy része évtizedek óta nem javul, egy része viszont a kormány beavatkozásainak köszönhető. Tegnap is elmondtam, meg az utóbbi hetekben többször is elmondtuk, hogy egyre több hír jelenik meg arról, hogy milyen súlyos visszaélések, bűncselekmények történnek gyermekekkel ma Magyarországon. Mindenki hallott a halálra éheztetett gyerekek esetéről, arról, amikor kínozták és pincébe zárták a gyermekeket, és arról is, ami a legutóbb került a média hátterébe, azokról a szexuális visszaélésekről, amik nevelőotthonokban történtek és történnek.
A gyermekvédelmi rendszer problémáit jelzi, hogy az esetek egy része olyan gyermekekkel történik, akik az alapellátás szeme előtt vannak, mégsem tudja a rendszer megakadályozni az őket ért különböző bántalmazásokat. A jelzőrendszer sajnos sok problémát nem képes idejében észlelni, sőt vannak, akiket szinte egyáltalán nem ér el a gyermekvédelem. Nem segített mindezen az, hogy a kormány összevonta a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat, aminél nagyobb gond, hogy bizonyos feladatokat csak a járási központok láthatnak el, így helyben szinte eszköz és erőforrás nélkül maradtak a szolgálatok.
De nem csak az alapoknál van a baj. Az elmúlt hetekben több hír számolt be azokról az esetekről, amelyek az ellátórendszer másik területén, a szakellátásban történtek. Néhány hete egy nevelőotthonból több fiatal került kórházba, négyen begyógyszerezték magukat, egyikük pedig felvágta az ereit, mindezt az intézményben őket ért szexuális zaklatások, bántalmazások miatt. Ennél jóval többen voltak, akik súlyos visszaélésekről számoltak be.
A gyermekvédelmi otthonokban elkövetett bántalmazások különösen súlyos helyzetre hívják fel a figyelmet, ami összefüggésbe hozható a szakemberhiánnyal, a dolgozók megfelelő képzettségének hiányával, illetve a megfelelő szakmai ellenőrzés hiányával. Minderről az ombudsman is készített jelentéseket, amelyek szintén megállapították, hogy egyes gyermekotthonokban fizikailag, illetve egyéb módon bántalmaztak gyermekeket, fiatalokat. Volt olyan eset, ahol gyógyszerezéssel kívánták kezelni a magatartászavarral küzdő gyerekeket. Az ombudsman is felhívta a figyelmet arra, hogy megfelelő végzettségű szakdolgozókra van szükség, illetve hogy a gyermekvédelmi szakemberek számára megfelelő szupervízióra, mentálhigiénés támogatást szolgáló programokra van szükség. Sajnos, az ombudsman ajánlatait nem sok esetben fogadta meg a kormány, az illetékes miniszter. Sajnos, hetek óta nem reagál Balog miniszter úr arra a hírre, hogy hogyan kaphatott pedofil vádakkal megvádolt, azóta előzetes letartóztatásba helyezett iskolaigazgató kitüntetést augusztus 20-án.
A gyermekek védelme érdekében a Magyar Szocialista Párt benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot néhány héttel ezelőtt. A különböző helyen és módon elkövetett testi, lelki vagy szexuális bántalmazások hatékony megelőzése érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a kormány vizsgálja felül a gyermekvédelmi ellátás rendszerét, továbbá erről nyújtson be jelentést az Országgyűlésnek. Nem támogatta a bizottság, de egy kicsit módosítva újra be fogjuk adni, és reméljük, mivel képviselőtársam azt mondta, hogy ő is támogatja az átvilágítást, innentől fogva ezt támogatni fogják.
Kezdeményezésünk összecseng egy civil kezdeményezéssel is, amely szintén a gyermekvédelmi rendszer visszásságaira hívja fel a figyelmet. A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet indított egy kampányt, „Hiányzó emlékek” címmel. Felhívásuk arról szól, hogy évről évre egyre több gyermek nevelkedik állami gondozásban, a családjuktól távol, annak ellenére, hogy a gyermekjogi egyezmény és a gyermekvédelmi törvény alapelvként vallja a családok védelmét, a gyermekek családban való felnövekedésének támogatását. A legfrissebb adatok szerint ma Magyarországon több mint 23 ezer fiatal él szakellátásban.
(10.10)
Arra is felhívják a figyelmet, hogy bár a törvény kifejezetten tiltja, a családok szétszakításának elsődleges oka közvetlenül vagy közvetve mégis a családok nagyfokú szegénysége. A gyermekvédelmi törvény pedig ezt tiltja.
Mindeközben Lázár János azzal fenyegette néhány héttel ezelőtt a szegénységben élő családokat, hogy a menekültek miatt majd még a segélyeket is elveszik tőlük. Mintha egyébként ez a kormány nem tette volna már ezt meg, már a szociális támogatások egy részét elvette ezektől a családoktól. Hiszen tudjuk, hogy a kormány megszüntette a lakásfenntartási támogatást, a rendszeres szociális segélyt, az óvodáztatási támogatást és az összes méltányossági ellátást, néhány évvel ezelőtt a 28 500 forintos segélyt 22 800 forintra csökkentették, a közmunkáért ma kevesebb pénz jár, mint 2009-ben. És tegnap jelent meg egy hír, amire Czibere államtitkár úr reagált is, hogy ma körülbelül 4 ezer gyermek van, aki semmilyen ellátást nem kap, mivelhogy nincs lakcímkártyája a gyermeknek. Államtitkár úr azt mondta, hogy nem fordulhat elő ilyen Magyarországon, hogy lakhatási problémák vagy szegénységi problémák miatt bármennyi gyerek ne kaphasson ellátást. Államtitkár úr, mondanám, előfordul, és van ilyen, több mint négyezer gyermek. Nem nem fordulhat elő, ma Magyarországon több ezer gyermek ellátás nélkül van!
A másik hír pedig, hogy körülbelül 42-44 ezer gyermek került ki az oktatási rendszerből, és megugrott azoknak a gyermekeknek a száma, akik 16 éves koruk után otthagyják az iskolát, és közmunkásként helyezkednek el. Legtöbb esetben az az indoka, hogy a családi pótléktól a közmunkabér magasabb, és tudatosan vagy a szülő veszi ki az iskolából, vagy maga a gyermek dönt így. Tudja, hogy nevezik ezt, államtitkár úr? Maguk legalizálták a gyermekmunkát Magyarországon! Törvényesítették! (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van!) Törvényesítették a gyermekmunkát! Milyen gyermekvédelmi rendszerről beszélünk, ha Magyarországon úgy kerülnek ki az iskolarendszerből a gyerekek, hogy tudatosan a szegénység felszámolása miatt, mert a közmunkabér több, mint a családi pótlék?!
Államtitkár úr, jobban örültünk volna neki, ha ez nem egy képviselői önálló indítványként kerül a parlament elé, hanem mondjuk, a tárca vagy a kormány dolgoz ki egy törvényt. Miért nem ezt tették? Miért nem kérdezték meg a szakmai szervezeteket? Miért nem adtak rá esélyt, hogy ez megtörténjen? Nem ilyen gyorsan összedobnak valamit, ami nem fogja megoldani a problémát, nem ad választ a probléma kezelésére, nem érint olyan fontos dolgokat, ami a bentlakásos otthonokban történik. Államtitkár úr, akkor mikor fogunk ezzel foglalkozni, ami a gyermekotthonokban történik? Mikor fogunk a nevelőszülői hálózattal foglalkozni, ami nagyon-nagyon sok problémát felvet? Mert önök nagyon sokat elmondták, hogy azt célozta meg a kormány, hogy felszámolja az otthonokat, és minden gyermek lehetőleg családban nőjön fel. Ezt mindenki csak támogatni tudja, ez lenne az ideális cél, csak nem látjuk, hogy ehhez hozzáfogtak volna és lépéseket tettek volna.
Államtitkár úr, én arra kérem, hogy legközelebb egy jó törvényt nyújtsanak be. Ne elfedni akarjanak egy botrányt, azzal elfedni, hogy önök most itt a parlamentben ezzel foglalkoznak. Meg kell szüntetni, hogy ilyen kialakulhasson egy intézményben, ami a botrányt kiváltotta, és tényleges lépéseket kell annak érdekében tenni, hogy a gyermekeink semmiféle erőszaknak ne legyenek kitéve. Erre megint csak el kell mondanom, hogy jó lenne, ha az isztambuli egyezményt végre a kormány ratifikálná, végre lépések történnének, hogy a családon belüli erőszak témája is újra a parlament elé kerülhessen. Államtitkár úr, én nagyon kérem, hogy ezeket fontolják meg.
És arra is kérem a fideszes képviselőtársakat, hogy az újra benyújtott módosítóinkat és határozati javaslatunkat fogadják el, amivel arra teszünk megint próbálkozást, hogy világítsuk át, nézzük meg a rendszert, hogy hol vannak problémák, a kormány számoljon be, készítsen egy kimutatást, egy felmérést, egy tanulmányt, és utána együtt, közösen próbáljunk meg kidolgozni egy jó törvényt, államtitkár úr. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP és a Jobbik mögött helyet foglaló függetlenek soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me