HERINGES ANITA,

Full text search

HERINGES ANITA,
HERINGES ANITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A biológiai sokféleség megtartása, azt gondolom, hogy tényleg fontos érdeke Magyarországnak, és ez egy olyan érdek, ami mindegyikünk számára pártállástól függetlenül fontos kérdés. Amiket ebben a módosításban olvashatunk, azok nagy része jogharmonizációs intézkedés. Avval egyet is értek, hogy a parlagfűvel kapcsolatban - amiről mindegyikünk jól tudja, hogy egy erősen invazív növény - a törvény és a szabályozás, amit megalkottak, alapvetően jó irányban van. Ámde sem az eszközök, sem a szakemberek lehetőségei nincsenek megteremtve, és a legfőbb probléma az ellenőrzés problémája. Az, hogy hiába tudjuk, és hiába van megfelelő jelzőrendszer arra, hogy hol található parlagfű, mely területeken található parlagfű, mely mezőgazdasági területeken, mely önkormányzati területeken található parlagfű, a bejelentés megtörténik, majd egyébként a rendszerben a feladat a szabályozás miatt elakad, és nem történik meg az, aminek meg kellene történnie. Ezért ma Magyarországon több millió ember szenved családostul a parlagfű okozta allergiás reakciók miatt.
Igazából a szabályok betartatása lenne a legfőbb feladatunk. Persze az nem a parlament dolga, hogy a szabályokat be is tartsák, de nekünk kell megalkotni úgy a szabályozást, hogy a szakemberek és a helyi hatóságok meg tudják tenni a megfelelő lépéseket, és azon területeken, ahol egyébként parlagfűvel fertőzött területek találhatók, megtegyék a megfelelő lépéseket. Legfőképp egyébként, mint tudjuk, a megelőzést, mert nyilván egyébként egy már kifejlett növény esetében és egy olyan területen, ahol már egyébként kifejlett mezőgazdasági növények vannak, sokkal nehezebb ez a feladat. Ezért a megelőzésben kell segítenünk a mezőgazdaságban dolgozó embereket.
Miután a parlagfű-kerekasztal társelnöke vagyok, éppen ezért nagyon sok levelet és e-mailt kapok ehhez a területhez, és nagyon-nagyon sok szakember felháborodott azon, amikor olvasták, hogy sikló-ernyős felderítést támogatott a kormány. Merthogy ők sokszor jelezték önöknek, hogy nem helikopterrel meg siklóernyővel kell megpróbálni ezeket a felderítéseket megtenni, hanem lábbal, és ott kell megnézni, hogy hol van, mert legtöbbször a heli-kop-terről sem látszott rendesen, hogy hol van összefüggő parlagfüves terület. Éppen ezért ők még mindig azt támogatják, hogy igen, ki kell menni a terepre, ki kell menni a területre, és ott kell megnézni, hogy hol vannak ilyen területek, a bejelentést megtenni, és utána egyébként a szabályozás miatt végig kell mennie ennek a folyamatnak, hogy megakadályozzák, hogy minél nagyobb parlagfüves területek legyenek.
És még egy kérdés, amit saját választókerületemből hozok, és jó pár család megkeresett ezzel az üggyel kapcsolatban. Meg kell találjuk azt a szabályozást - az akác mint haszonnövény a méhészek számára fontos, és ez szerintem mindenki számára fontos, hogy minél jobb akácmézzel rendelkezzünk. Viszont azt is meg kell találjuk és szabályoznunk kell, hogy hol lehessen akácot telepíteni és hol lehessen akácerdő.
Hiszen pont az én választókerületemben zártkertben történt az akáctelepítés, és éppen ezért nagyon sok család kis területe így ellehetetlenítődött, és a szőlőjüket nem tudják már rendesen művelni, mert a szomszédban lévő akác elnyomja a szőlőterületet. Ezért meg kell találjuk azt a szabályozást, ahol megmondjuk, hogy hol lehet és hol nem lehet akácos. Mert jelen pillanatban erre a problémára ezen a helyi szinten nem tudják a megoldást. Önkormányzati rendelet született rá, de miután már előtte ott volt az akácos, mint a rendelet megszületett volna, éppen ezért nem tudják a megoldást rá most sem a bíróság, sem az önkormányzat, sem senki.
(17.20)
Éppen ezért nagyon kérem, hogy találjuk meg erre is a megoldást, hogy azon emberek, akik egyébként hétvégén szeretnék a kicsi szőlőjüket művelni, őnekik se okozzon gondot az, hogy mellettük ha egy akácos van, akkor az elnyomja az ő kicsi hobbijukat, a kicsi szőlőjüket. Úgyhogy kérem ebben államtitkár urat, hogy találjunk egy jó megoldást. Nagyon szépen köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me