DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy röviden reagáljak felszólalására. Magyarországon, bár sokfélét gondolunk a politikai kérdésekről, időről időre kialakulnak egyetértési pontok a magyar emberek között. Tegnap is ez történt. Tegnap sok millió ember nyilvánított véleményt, és akaratuk egy irányba mutat. A kormány nevében ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik pártpolitikai meggyőződéstől függetlenül éltek demokratikus jogukkal, részt vettek a népszavazáson és kinyilvánították véleményüket.
Tíz emberből ma kilenc azt gondolja Magyarországon, hogy ki kell állnunk magunkért, ki kell állnunk azért, hogy csak mi dönthessünk az életünket alapjaiban meghatározó kérdésekben. A magyarok túlnyomó része, 98 százaléka hangosan azt üzente, hogy csak mi dönthetünk arról, hogy kivel szeretnénk együtt élni. Azt is üzenték, hogy nem lehet lopakodó jogalkotással megkerülni a nemzetállamokat. Üzenetük egyben azt is jelenti, hogy a magyarok egy erősebb Európát szeretnének, egy olyan Európát, amelyben Magyarország is erős, és amely képes megvédeni közösségeit és kultúráját is. S olyan Európát, pontosabban egy olyan Európai Uniót is szeretnének a magyarok, amely képes visszavonni egy olyan javaslatot, amely elhibázott és nem szolgálja az itt élők érdekét.
Mivel a tegnapi népszavazást a kormány kezdeményezte, ezért a kabinet az eredményt magára nézve kötelezőnek tekinti. Ez azt is jelenti, hogy közjogi köntösbe kell bújtatni az emberek döntését. A kormány ezt rövidesen meg is teszi.
Tisztelt Ház! A magyar emberek egyértelmű véleményt mondtak, de a brüsszeli kényszerbetelepítési terv továbbra is az asztalon van, sőt az elmúlt napokban egyértelművé tették az uniós vezetők, hogy ha rajtuk múlik, fel is gyorsítják annak végrehajtását. Éppen ezért a kvótacsomagról szóló vita folytatódik, de a kormányt most már sok millió ember támogató szavazata erősíti. A kérdés az, hogy megteheti-e Brüsszel, hogy figyelmen kívül hagyja ezen milliók hangját. Ha a demokratikus elvek valóban számítanak, akkor nem teheti meg. Egy biztos: a kormány azon lesz, hogy érvényt szerezzen a magyarok akaratának, és Brüsszel végérvényesen visszavonja a betelepítési javaslatát.
A küzdelem tehát folytatódik, és most minden közéleti szereplő, minden parlamenti párt eldöntheti, hogy csatlakozik-e ehhez. Azt gondoljuk, hogy a tegnapi 98 százalékos eredmény minden pártot kötelez. Itt az ideje, hogy a baloldal és a Jobbik is végre a magyarok oldalára álljanak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me