VONA GÁBOR

Full text search

VONA GÁBOR
VONA GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Látom, miniszterelnök urat eléggé felborzoltam a hozzászólásommal és hogy a konditerembe járásomat se tudja megemészteni, de ha már ennyire személyes volt miniszterelnök úr, akkor szívesen invitálom őt is a konditerembe. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ráfér!)
Szeretném megköszönni a népszavazáson részt vett magyar állampolgároknak, különösen azoknak, akik elmentek és nemmel szavaztak, ezen belül is a jobbikosoknak, akik ebben a helyzetben is tudták, hogy mi a kötelességük és elmentek a népszavazásra, hogy leadják a voksukat és nemmel szavazzanak.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
De ha itt már az a vita elindult arról, hogy mi is a tétje ennek a népszavazásnak, akkor beszéljünk arról, hogy mi is a tétje ennek a népszavazásnak. Azt tudtuk eddig is, hogy a nemek aránya Magyarországon jóval nagyobb, mint az igenek aránya, sőt elsöprően magas. Hogy ezt megtudjuk, ehhez nem kellett volna népszavazást tartani, nem kellett volna 15 milliárd forintot kidobni az ablakon, és fél éve nyugodtan módosíthattuk volna az Alaptörvényt, de ezt önök, ugye, nem akarták. Ennek a népszavazásnak egyedül egy érdemi és valós tétje volt, hogy érvényes lesz-e jogilag, vagy nem lesz érvényes, hogy a társadalmi akarat mögé oda tudunk-e tenni egy érvényes népszavazást, vagy nem tudunk. Ez nem sikerült, nem sikerült odatenni. Ez a népszavazás érvénytelen lett, méghozzá az önök felelőtlenségéből, és higgyék el, esettanulmány az önök arca, esettanulmány az önök felháborodása, látom, hogy önök, miközben tegnap még imitálták az ünneplést, önök is érzik a szívük mélyén, hogy ez egy csúfos kudarc volt.
Sajnos egyébként, hogy érvénytelen lett ez a népszavazás, de ne próbálják ezt az emberekre kenni, ne próbálják ezt a Jobbikra kenni. Ez az önök felelőssége, az önök felelős veresége és Orbán Viktor veresége. Bekövetkezett az, amit hónapok óta mondtunk, és önök nem akarták elhinni, bekövetkezett az, hogy egy felelőtlen hazárdjátékba vitte bele Orbán Viktor vezetésével a Fidesz Magyarországot, és ebben a hazárdjátékban Brüsszellel szemben csúfos vereséget szenvedett. Önök nem hallgattak ránk. Most tegyük fel a kérdést ezután: megérte? Megérte ez az egész? Megérte az, hogy önök fél évvel ezelőtt nem hallgattak ránk, és nem módosítottuk már akkor az Alaptörvényt, és most hozakodnak elő vele, és közben - ahogy még egyszer mondom - kidobtunk 15 milliárd forintot?
(12.10)
Mennyi mindenre lehetett volna fordítani, ugye? És itt vagyunk egy érvénytelen, sikertelen népszavazással (Tessely Zoltán: Nem jöttetek el!), és önök sajnos, látom, hogy gyötri önöket a lelkiismeret, de odaadták Brüsszel kezébe az aduászt. És tudják, mi volna a tisztességes megoldás egyébként, a tisztességes, férfihoz méltó megoldás ebben a helyzetben, vagy hölgyekhez méltó megoldás? Az lenne, tisztelt fideszes képviselőtársaim, ha vállalnák a felelősséget. De hát önök még erre is képtelenek! Nem képesek vállalni a felelősséget a saját tetteikért! Nem képesek beismerni, elismerni, hogy ebben a nagyon fontos, nagyon súlyos kérdésben, az unokáink jövőjét is meghatározó kérdésben belevitték Magyarországot egy csúfos kudarcba. Vállalják már a felelősséget! (Tessely Zoltán: Kik nem voltak ott?)
Önök itt mutogatnak mindenkire, vádaskodnak. De akkor tegyük fel a kérdést: melyik volt az a parlamenti frakció, amelyik nem támogatta azt, hogy a Nyugatra vándorolt magyar állampolgároknak adjuk meg a szavazati jogot? A Jobbik volt vagy önök? (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Így van!) Önök voltak. Ha önökben nem lett volna belpolitikai érdek, ha nem akarták volna ezeket az embereket kizárni a nemzet közösségéből a saját pártpolitikai céljuk miatt, ez a népszavazás érvényes lett volna. De önök ezt nem merték megtenni, mert önök félnek ezektől az emberektől, és önök megpróbálták inkább kizárni őket ebből a nemzeti közösségből. Szégyelljék magukat! (Taps a Jobbik soraiban. - Közbeszólás a Jobbik soraiból: Így van! - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyelld magad!)
Összevissza kommunikáltak. Tényleg fogalma nem volt az embernek, aki követte a Fidesz nyilatkozatait, hogy most önöknek a népszavazás milyen szempontból fontos. A miniszterelnök egyszer még azt mondta, hogy ő száz százalékot szeretne; aztán az utolsó napokban meg elmenekült, nem vállalt nyilvános vitát, nem vállalt nyilvános lakossági fórumot, és azt mondta, hogy mindegy már, hogyan alakul a népszavazás. Az egyik politológus honlapján meg is írta, nagyon tetszett a példa: a miniszterelnök olyan, mint a kisgyereke, hogy bárhogyan alakul a játék, mindig neki kell nyerni. Körülbelül ilyen, csak a kisgyerekek ebből egy idő után kinőnek. Úgy látszik, önöknek még nem sikerült ebből kinőni. (Dr. Rétvári Bence: Hárommillió-háromszázezer szavazat!)
Orbán Viktor nem vállalt vitát, még egyszer mondom, elmenekült a lakossági fórumok elől; lényegében Orbán Viktor már az utolsó héten menekült a süllyedő hajóról. Neki egyébként szokása, 2006-ban is otthagyta önöket, vegyék már észre! 2006-ban is páncélozott autóval menekült el, tíz évvel ezelőtt. Most ugyanezt tette a kampány utolsó hajrájában. Nehogy ránk kenjék már itt a kudarcot! Ez az önök kudarca és Orbán Viktor kudarca!
Aztán próbálnak itt előhozakodni Ózddal? Ne haragudjanak! Tudják, miért volt alacsony Ózdon a részvétel? Mert a Fidesz összeomlott, azért! Mert Ózdon nincs Fidesz, és Ózdon a Fidesz nem tudott mozgósítani. Nézzék meg nyugodtan a többi jobbikos település szavazati arányait, az vagy az országos átlag, vagy az országos átlag fölötti. Ózdon sajnos még nagyon sokat kell dolgozniuk önöknek, hogy a Fidesz újra komolyan vehető párttá váljon. (Dr. Rétvári Bence: Csak a Fidesszel működnek a dolgok, köszönjük szépen!)
Tehát még egyszer mondom, ez az önök felelőssége, az önök veresége, és abban pedig biztos vagyok, hogy egy új politikai időszámítás kezdete volt a tegnapi nap, és önök nem menekülhetnek többé a menekültpolitikába. Az arab varázsszőnyegről végre le kell szállni, és le kell jönni a fellegekből a magyar valóságba, ahol az egészségügyet kell rendbe tenni, az oktatást kell rendbe tenni, a bulibárók korrupcióját kell megszüntetni, és végre a magyar munkabéreket kéne megemelni, mert hiába védjük meg a bevándorlástól Magyarországot, ha a magyar emberek elvándorolnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me