SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Több mint ötszáz egészséges fát vágott ki az Orbán-kormány Budapest területéről az elmúlt három-négy évben, és a 2018-as választásig még egy egész erdőnyi, 3 ezer fa pusztítása várható, ha az esztelen kormányzati tervek megvalósulnak. Az egész Európában példa nélküli fairtásnak észszerű magyarázata nincs, oka viszont van: a jelenlegi hatalom a fővárosban és az ország más városaiban is építési telekként tekint a zöldterületekre, a beruházásokat hátráltató mellékkörülménynek nézi a fákat, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy az egészséges környezethez való jog olyan alkotmányos alapérték, amelyet semmilyen politikai irányzat nem kérdőjelezhet meg.
Amikor a fákról beszélünk, mindig az emberre is gondolunk: a városlakókra és arra a rengeteg ökológiai szolgáltatásra, amelyet a városban a fák nyújtanak. Radó Dezső - talán nagyon kevesen ismerik -, a magyar zöldmozgalom egyik legendás figurája és a Fővárosi Kertészeti Vállalat egykori igazgatója, fogalmazta meg azt az összefüggést, hogy „A ház csak fával együtt kelti az emberi lakóhely benyomását.” A fák széndioxidot kötnek meg, oxigént bocsátanak ki. Egy 80 éves lombos fa képes egy felnőtt ember teljes oxigénszükségletét fedezni. A fák párásítják a levegőt, pormentesítik, valamint a párologtatás és az árnyék együttes hatásával hűsítik a levegőt akár 6-7 fokkal a környezethez képest. Lefogják a zajt, a lombkorona visszaveri a hanghullámok egy részét, csökkentve a zajártalmat. Ha ezt a sok jótéteményt mind számszerűsítenénk, kiderülne, hogy minden egyes élő városi fa milliós értéket képvisel, és nem is csak elméletben. Fás utcában, fákkal borított parkok közelében nem véletlenül drágábbak a lakások, hanem azért, mert az ember fás környezetben érzi jól magát.
Ezt minden józan ember tudja, egyedül a kormány képviselői tesznek úgy, mintha még nem hallottak volna róla. Az elmúlt években a Kossuth térről több mint 200 fát vágtak ki indokolatlanul és értelmetlenül. A József nádor tér összes fáját elpusztították egy magánberuházásban épülő parkológarázs kedvéért. A Dagály strand területéről eddig száz egészséges fát tüntettek el. Az Orczy-parkban 140 fa esett áldozatul az eddigi ténykedésüknek. Ezek a barbár növényirtások már megvalósultak, de a kormányzati tervek még ijesztőbbek. A Római-part területén 1500, a Városligetben 600-800, az Orczy-parkban további 130, az Etele úton 175, a Gül baba türbéjénél 50, a Nagymező utcában 34 fával akarnak végezni a közeljövőben.
Az indokok a legtöbbször nevetségesek. A Kossuth téren például a fák betegségére hivatkozva vágták ki tökéletes egészségi állapotban lévő fák tucatjait, miközben az a néhány hársfa, amit meghagytak a Kossuth szobornál, mert nem zavarta a kilátást, alig vegetál. A Gül baba türbéjénél pedig arra hivatkozva akarnak famészárlást rendezni, hogy az ott lévő nyírfák nem illenek a majdani török kert mediterrán hangulatába. Ilyen indoklást azonban a közterületi növények kezelésével foglalkozó legmagasabb rendű jogszabály, a vonatkozó rendelet ugyanúgy nem ismer, mint ahogyan városi környezetben a nem őshonos fák kivágásához sem megfelelő jogalap az a tény, hogy esetleg invazív növényekről van szó.
A kormány sorozatosan megsérti az alkotmányt, a környezetvédelmi törvényt és az említett rendeletet a szisztematikus fairtással. A fák gyors likvidálásához ki is alakították a megfelelő gyakorlatot, hiszen az ehhez segítségül hívott V. kerületi kormányhivatal délután kiadja az engedélyt, amely a kifüggesztési kötelezettségre és az esetleges fellebbezésekre való tekintet nélkül azonnal jogerőre emelkedik, a fákat pedig egy elparavánozott területen hajnalra már ki is vágják, mielőtt a lakosság észbe kaphatna és tiltakozhatna. Úgy viselkednek, mint a sötétben járó tolvajok - nem a lakosok, hanem az illetékesek -, és úgy is bánnak az emberekkel, amikor ellopják tőlük az egészséges környezetet és az életminőséget.
Szűk másfél év, 18 hónap van hátra a következő választásig. Egyedül a fővárosban havonta közel 200 fa eshet addig áldozatul a kormány elvakultságának. Most kellene végiggondolni, hogy valóban erre kértek és kaptak-e fölhatalmazást az emberektől, és hogy az egészséges környezet ér-e többet, vagy a fák helyére öntött beton meg a fapusztító beruházások során zsebre rakott milliárdok. Köszönöm szépen. (Ikotity István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me