VARJU LÁSZLÓ

Full text search

VARJU LÁSZLÓ
VARJU LÁSZLÓ (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meg vagyok győződve, hogy az elvándorlás a képviselők részéről viszonylag felgyorsul, ha meg kell hallgatniuk mindazt, hogy az elmúlt héten a népszavazási kampány közepette mit követtek el.
De mielőtt erre rátérnék, azért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy erre azért van szükség, mert például ma délelőtt itt az egyik képviselőtársunk arra hívtak fel a figyelmet, hogy ez az álnépszavazás eredményes lett volna, ha ezt más országban bonyolítjuk le. Kedves képviselőtársaim, ha más országban meglévő házszabályok alapján tudnék beszélni, akkor a házszabály szerint a Demokratikus Koalíciónak Orbán Viktor miniszterelnök beszédére vonatkozóan lehetett volna válaszolni. De önök ezt megakadályozták, de meg nem úszhatják, ez egészen biztos.
Fogalmazzuk egyszerűen! Egy bukott népszavazásra alkotmánymódosítással válaszolni politikai gazemberség. Amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum pedig azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt önöknek, nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa az eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az Alaptörvényt. A népakarattal nyíltan szembefordulni a nép elárulása, tisztességetlen és erkölcstelen.
Éppen ezért nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a miniszterelnök ma a bukott népszavazás után arról beszélt, hogy módosítani fogja az Alaptörvényt. Ha a népszavazás érvényes lett volna, akkor ez kötelessége lenne a kormánynak, de mivel érvénytelen lett, ezért a kormány nem teheti meg, hogy felhatalmazás híján saját ötletei alapján cselekedjen. A népakarat tehát tegnap azt fejezte ki, hogy a kormány nem módosíthatja az Alaptörvényt.
A Demokratikus Koalíció magatartása szerint eddig sem vett részt az illegitim Alaptörvény módosítgatásában. A népszavazás bukása után pedig végképp nem fog ilyet tenni. A Demokratikus Koalíció semmilyen formában nem tudja támogatni a magyarok véleményének, javaslatának a semmibevételét. Ezúton arra kérjük a többi demokratikus ellenzéki képviselőt is, hogy cselekedjenek ehhez hasonlóan, és ne vegyenek részt az Alaptörvény módosítását célzó vitában, tárgyalásban, szavazáson sem.
Az elmúlt napokban, sőt, mondhatnánk azt, hogy az elmúlt hónapokban lezajlott kampány azonban hordoz olyan jellegzetességeket, amelyekre ki kell térni. Májustól augusztus végéig meghatározó közvélemény-kutató cégek 50 százalékot meghaladó részvételt jósoltak. Az augusztus végén, szeptemberben induló kampányunk és kampányok eredményeként egymillió emberrel lettek kevesebben, akik a részvételükkel akartak véleményt nyilvánítani, távolmaradásukkal döntöttek úgy, hogy nem kérnek az álnépszavazásból.
(15.40)
Az orbáni számokkal szemben, amelyeket egyébként ma délelőtt hallottunk, egy 50 ezer eurós kampány fordult szembe egy 50 millió eurós kampánnyal. Ezért ez tudott eredményre vezetni. Tehát hangsúlyozom még egyszer: az ellenzék 50 ezer eurós kampányával szemben a kormány 50 millió eurót költött a kampányára.
Itt az ideje, hogy önök elszámoljanak az eltékozolt óriási összeggel! Itt az ideje annak, hogy azok a fideszes polgármesterek, akik egyébként a város és a falu pénzéből kampányoltak, levonják a következtetést, visszafizessék ezt az eltékozolt pénzt, és a pártelnökük kérésének megfelelően ne jelöltessék magukat a legközelebbi választásokon. A Fidesz közpénzen folytatott propagandájával szemben ez a helyzet is bizonyítéka annak, hogy az ellenzék politikai stratégiája és hozzáállása e tekintetben eredményes volt, és éppen ezért döntöttek helyesen az emberek a távolmaradással.
Végezetül pedig néhány kivizsgálásra váró kormányzati magatartásra szeretném felhívni a figyelmet. Hazugság, gyűlöletkeltés és megfélemlítés jellemezte önöket, amikor a Magyar Televízió mindent alulmúlóan nyilvánított véleményt. Gyűlöletről szólt, amely sok városban megjelent, és tisztességtelenség, amikor önkormányzati és kormányzati tisztségviselőket biztattak kampányolásra. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Dr. Józsa István tapsolva: Így van!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me