BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Hazánk és Kuvait között jelenleg nincs közvetlen légi kapcsolat, leggyorsabban dohai átszállással lehet eljutni a délnyugat-ázsiai országba. A Kuwait Airways közvetlenül nem repüli a közép-kelet-európai régiót, Frankfurtba, Rómába, Londonba, Párizsba, Genovába indít járatot.
Az Öböl-országok közül hazánk elsőként Kuvait Állammal épített ki politikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. Az 1990-91. évi Öböl-háború időszakában a magyar-kuvaiti kétoldalú kapcsolatok tovább erősödtek. Magyarország kiállása segített pozitív kuvaiti megítélésének megőrzésében. Az elmúlt közel fél évszázad során számos miniszteri és államtitkári szintű látogatás is hozzájárult a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez.
A pozitív megítélés kulturális és gazdasági kapcsolataink fejlődését is elősegítette. Kulturális kapcsolatainkra jellemző, hogy a magyar kormány a „Stipendium Hungaricum” programon keresztül 20 helyet biztosít kuvaiti diákoknak magyarországi tanulásra. A kuvaiti diákok elsősorban az orvostudomány, a mérnöki, valamint a vízgazdálkodási szakok iránt érdeklődnek. A gazdasági kapcsolatainkra jellemző, hogy a ’90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben. A 2011-ben aláírt gazdasági együttműködési megállapodás történelmi jelentőséggel bír, és a két ország közötti kereskedelem és gazdasági kapcsolatok fokozatos felélénkülését segíti elő.
Január végén Szabó László államtitkár úr Kuvaitba látogatott, a kétoldalú megbeszélés keretén belül megnyitotta a magyar vízumközpontot, amely fellendítheti a turizmust és az üzleti kapcsolatokat is, hiszen a magyar vízum egyben schengeni vízumot is jelent. A látogatás során az egészségügyi együttműködésekről is szó esett. Az elmúlt évek eredményei közül kiemelendő, hogy a sikeres kapcsolattartás érdekében a régióban megnyílt az Első Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amely Kuvaitért is felel. A két ország közti sikeres kereskedelem bizonyítéka, hogy 2014-ben a Kuvaitba irányuló magyar export 47,5 millió dollárt tett ki, ami 80 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest, valamint az Eximbank egy közel 400 millió dolláros ország-limitet hozott létre Kuvait számára.
Korábban említettem, hogy nem volt és nincs egyelőre menetrend szerinti járat hazánk és Kuvait között. Az előterjesztés preambulumában az szerepel, hogy a légi közlekedés a gazdasági együttműködés, a kereskedelmi kapcsolatok, valamint az emberek közötti kapcsolatok és barátság előmozdításának eszköze, ezért bízom abban, hogy képviselőtársaim támogatják majd a javaslatot. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me