KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször is visszautasítom képviselő úrnak azon valótlan és megalapozatlan állításait, amelyek a magyar hatóságok amatőr fellépésére irányultak, tehát ezt határozottan visszautasítom.
Egyúttal azt javaslom a képviselő úrnak, hogy ne az újságokból, sajtós gumikacsákból tájékozódjon, hanem nyugodtan bízzon a magyar állami szervek és az országgyűlési bizottságok munkájában és az ő tájékoztatásukban. A Nemzetbiztonsági bizottság ugyanis 2016. augusztus 30-i zárt ülésén megtárgyalta a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban felmerült kérdéseket, amelyen a Jobbik-képviselőcsoport képviselője is részt vett. Úgy gondolom, hogy az igazi veszélyt nem a letelepedési kötvény jelenti Magyarország számára, hanem az a 391 ezer illegális bevándorló, aki ellenőrizetlenül lépte át Magyarország határait, akiknek sem valós személyi adataikat, sem ideológiai meggyőződésüket nem ismertük.
Sajnálatos módon többször is bebizonyosodott már az illegális migráció és a terrorizmus összefüggése. Ezzel szemben a nemzeti letelepedési engedély kiadására irányuló eljárás során annak megállapítását, hogy a harmadik országbeli állampolgár letelepedése veszélyezteti-e Magyarország közbiztonságát vagy nemzetbiztonságát, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség is vizsgálja. Az eljárás során minden egyes letelepedési engedélyt kérelmező egyedi nemzetbiztonsági és közbiztonsági szempontú vizsgálata hiánytalanul megtörténik.
Ennek az eljárásnak a lefolytatása nélkül a nemzeti letelepedési engedély kiadására nincs lehetőség. Amennyiben a státuszkérelmezővel szemben nemzetbiztonsági kockázat felmerül, be sem léphet az ország területére. Szeretném felhívni a tisztelt képviselő úr figyelmét, hogy Demeter Márta képviselő asszony hasonló tárgyú kérdésére korábban részletes, kimerítő választ adtam a tekintetben, hogy hány elutasítás történt ezzel kapcsolatban.
A fentieken túlmenően a kérelemhez kötelezően mellékelni kell a büntetlen előéletet igazoló, 6 hónapnál nem régebbi okiratot. A kérelmezőnek a formanyomtatványon meg kell adnia a Magyarországra érkezését megelőző külföldi lakóhelye adatait, valamint a Magyarországra érkezését megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helyének adatait. Ha a kérelmező származási országa és a beutazást megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helye eltér, és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő ország által kiállított okirat kerül benyújtásra, hiánypótlási felhívás kerül kibocsátásra.
Tájékoztatom továbbá, hogy a képviselő úr által ismertetett adatok tévesek, szó sincs 16 ezer főről, aki letelepedési engedélyt kapott volna, ennek a fele sem igaz. Aki 16 ezer főt állít, legyen az újságíró vagy politikus, az egyszerűen nem mond igazat, tisztelt képviselő úr.
(17.50)
Mindamellett szeretném felhívni az ön figyelmét arra, hogy a tavalyi évben 282 ezer külföldi tartózkodott vízummal Magyarország területén. A vízumkérelmek elbírálását uniós normák írják elő, de még ezek sem olyan szigorúak, mint a letelepedési-engedély-kérőkkel szemben előírt követelmények.
Végezetül még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a terroristák az elmúlt év tapasztalatai alapján a bevándorlók között érkeztek, nem a letelepedési programban részt vevők között. Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy mivel minden kérdésére válaszoltam, válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me