DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az ön felszólalásának a valóságalapjáról csak annyit mondanék, hogy - szó szerint idézném - azt mondta ön, hogy a főigazgató úr tájékoztatása szerint műtétek maradnak el a Heim Pál Kórházban.
A Heim Pál Kórház főigazgatóját Nagy Anikónak hívják, tehát „a főigazgató úr így nyilatkozott” szófordulat bizonyára nem helytálló. Bizonyára ön hallott valakit, de az nem a főigazgatója volt a kórháznak, úgyhogy kérem, egy kicsit alaposabban készüljön fel máskor, ha ilyen vádakkal illeti a kormányzatot, ugyanis semmilyen halaszthatatlan műtét nem halasztódott el természetesen sehol. Vannak tervezett műtétek, amelyek műtéti helyét nyilvánvalóan egy-egy halaszthatatlan beavatkozás hátrébb tudja sorolni, de ez csak azért lehet, ha valakit sürgősséggel el kell látni. A Heim Pál Kórház is több fejlesztésen esett át az elmúlt hónapokban, az elmúlt években, inkább azt mondanám.
Én magam is jártam ott a tavalyi év decemberében, új műszereket kapott. Ha ránéz a kórházra most, és ránézett a kórházra kívülről, mondjuk, két évvel ezelőtt, érezhető a különbség. Láthatja, hogy az épületek teljesen megújultak, kívülről is színessé váltak, sokkal inkább gyermekbaráttá váltak. Ez nem azt jelenti, hogy ne kéne további támogatásokat adnunk. Természetesen fogunk is adni, természetesen fogunk is adni a Heim Pál Kórháznak, csak hát olyan műszereket vásároltunk, amiket előtte talán tíz évvel is jó lett volna, ha megvásárolnak az intézményben vagy legalábbis forrásokat biztosítanak rá.
Ön azt mondta, hogy a népszavazás felesleges egészségügyi szempontból is. Tisztelt Képviselő Úr! Erre a mai napon szerintem még ki is fogunk térni. Óriási kockázatot hordoz a magyar egészségügyi rendszernek is a modern kori népvándorlás folyamata, nemcsak azért, mert új betegségek kerülhetnek Európába, nemcsak azért, mert régi, Európából már kikerült betegségek bukkanhatnak fel újra, és nemcsak azért, mert a bevándorlók az egészségügyi szűréseken alig vettek részt, és aki részt is vett, annak is csak töredékrésze várta meg ennek az eredményét, ami járványügyi kockázatot jelent Európa számára is; hanem azért, mert ha megvalósulna Brüsszel kényszerbetelepítési kvótája, akkor olyan mértékű új kórházi infrastruktúrát kellene kiépíteni Magyarországon, ami egész városnyi kórházi új felszerelést jelent vagy az alapellátásban való bővülést jelent, nem is beszélve arról, hogy a nyelvi vagy más különbségek mennyire drágítanák meg az eljárást. Igenis a magyar egészségügy számára is óriási kockázatot jelent a tömeges, illegális és kontroll nélküli bevándorlás.
De hallhattuk a Magyar Szocialista Párt programját is a nyáron, augusztus közepén, hogy mit kínál az egészségügyi dolgozóknak, és a Fidesz-KDNP által elfogadott költségvetésben is kiki láthatja, hogy ki mit kínál az egészségügyi dolgozóknak.
Mi azt mondtuk, hogy idén szeptember 1-jétől mind az orvosok, mind az ápolók számára béremelést kínál a magyar kormány. Az ápolóknak 26,5 százalékot, amit jövőre újabb 12, majd 8 és 8 százalék követ négy éven keresztül. Ez azt jelenti, hogy 65,5 százalékkal emelkedik az egészségügyben dolgozó ápolók bére. Körülbelül pont annyival, mint amekkora részesedése van a Fidesz-KDNP-nek itt a parlamenti támogatottságban, tehát azzal megegyező mértékben. Az orvosok esetében pedig idén szeptember 1-jétől 107 ezer forint kerül biztosításra, a jövő évben pedig további 100 ezer forint.
A nyár közepén, augusztus közepén a Magyar Szocialista Párt sajtótájékoztatót tartott, amin elmondta, hogy mekkora bért kínálna ő az egészségügyi dolgozóknak. Ha összevetjük ezt a mostani állapotokkal, ez azt jelenti, hogy semmi sem változna a 2008-as időszakhoz képest, amikor önök elvettek 8 százaléknyi bért az egészségügyben dolgozóktól, hiszen a Szocialista Párt ígéretei szerint egy főiskolai végzettségű dolgozónak 61 412 forinttal csökkenne a bére a mostanihoz képest; egy orvosnak nettó 171 738 forinttal csökkenne a bére a mostani állapotokhoz képest; a gyógyszerészek esetében pedig 135 341 forinttal szintén csökkenne a bére ahhoz képest, amit a Fidesz-KDNP kínál. Hiszen mi béremelést kínáltunk, alapbérre, mozgóbérre, távolléti díjra, jubileumi jutalomra, mindenre kiterjedő módon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a szocialisták pedig csak elvennének az egészségügytől, mint ahogy tették ezt korábban is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me