DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-KDNP-frakció-szövetség 2010 óta mindent megtesz azért, hogy több pénz maradjon a családoknál, így csökkenjenek az iskolakezdés terhei is. A diákok kettőharmada, összesen 734 ezer gyermek ingyenesen kapta a tankönyvcsomagot az idei tanévkezdéskor. Ez azt jelenti, hogy minden egyes alsó tagozatos gyermek és az ötödiktől a tizenkettedik évfolyamosokig a szociálisan rászorulók szülei mentesülnek az ezzel járó kiadástól. Ezzel párhuzamosan tovább csökken a tankönyvek ára is, 2013 óta átlagosan 40 százalékkal csökkent. Ennek köszönhetően jelentős összeg marad a családok zsebében. Ezzel szemben a baloldal a tankönyveket ismét piaci termékké tenné, ami azonnali és általános tankönyvárrobbanást okozna.
Azt is fontos kiemelni, hogy jövőre 450 milliárd forinttal több jut az oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben. Nő a gyermekétkeztetésre fordított összeg is, a rendszerváltás óta a legnagyobb: közel 72 milliárd forintot fordítunk gyermekétkeztetésre. Erre 2010-ben mind-össze 29 milliárdot fordítottak. A rászoruló gyermekeknek a szünidőben is biztosítjuk a napi egyszeri ingyenes étkezést, Magyarországon a bölcsődés, óvodás kisgyermekek jelentős része ingyen étkezhet az intézményekben, miközben a jogosultak száma a korábbi 93 ezerről 318 ezerre nőtt.
A Fidesz-KDNP nagy figyelmet fordít arra, hogy mindenki tudjon egyet előrelépni. Ez tükröződik a már elfogadott 2017. évi költségvetésben is. Nagy segítség a családoknak a 15 százalékra csökkentett személyi jövedelemadó, a családi típusú adózás, az első házasok adókedvezménye, az otthonteremtési támogatás és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése.
(17.30)
Tisztelt Képviselőtársaim! A családi típusú adózással az a célunk, hogy a szülők a munkával megkeresett jövedelmüknek minél nagyobb részét tudják megtartani és a gyermekeikre fordítani. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon egy átlagos jövedelmű háromgyermekes családnak tulajdonképpen nem kell szja-t fizetnie. Az első házasok adókedvezményét is egyre többen ismerik. 2015-ben 20 ezren vették igénybe, idén pedig már 13 500-an igényelték a havi 5 ezer forintos támogatást.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Milyen további eredményei vannak a családokat érintő intézkedéseknek, illetve milyen további pozitív változásokra számíthatnak a családok? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me