VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! 2010-ben a kormány egy családbarát fordulatot hirdetett meg. A családbarát fordulat azt jelenti, hogy családbarát, családközpontú módon kormányzunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogassuk a gyermekvállalást és támogassuk a gyermeknevelést.
A mi kormányzásunk szerint érték a gyermek és érték a család, érték családban élni. A képviselő asszony elég részletesen felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket tettünk az elmúlt években. Én kiemelnék ezek közül néhányat. Valóban bevezettük a családi típusú adózást, tulajdonképpen egy családbarát adórendszert vezettünk be. Sokat tettünk a munkahelyteremtés, a munkavállalás támogatása érdekében. Bevezettük a „Nők 40” intézkedést, amelyet akár nagymamanyugdíjnak is nevezhetünk, hiszen azt segíti elsősorban, hogy 40 év jogosultsági, szolgálati idő után a nagymamák ott tudjanak lenni az unokák mellett. Fontos a munkahelyvédelmi akció. Sokat tettünk, ahogy az imént is beszéltünk erről, a bölcsődei rendszer fejlesztése érdekében. De én azt sem felejteném el, hogy visszavezettük azt a három évig tartó gyest, amit éppen egy előttünk lévő szocialista kormány vett el a gyes harmadik évének megszüntetésével.
Az otthonteremtési programról szeretnék még néhány gondolatot elmondani. Ezt megelőzően azonban egy-egy olyan statisztikai adatot is ismertetnék önökkel, amelyek talán tükrözik, hogy ezek a családpolitikai intézkedések nem voltak hiábavalóak. Az, hogy a családpolitikai intézkedések eredményesek, abban is látszik, hogy egyre bizakodóbbak a fiatalok, egyre bizakodóbbak a párok, hiszen egyre többen kötnek házasságot, egyre többen mernek elköteleződni egymás mellett. Elég beszédesnek tartom azokat az adatokat, amelyek tükrözik azt, hogy 2002 és 2010 között Magyarországon a házasságkötések száma 23 százalékkal csökkent. Ugyanez az adat 2010 és 2015 vonatkozásában 30 százalékos emelkedést mutat. Tehát az előjel teljesen ellentétes, és az arányok is igen izgalmasan alakultak. Tovább javult ez a tendencia 2016-ban, hiszen csak az első félévben a 2015-ös adathoz képest további 19 százalékkal nőtt a házasságkötések száma. Ugyanez látszik a gyermekvállalási hajlandóságban is, hiszen az ezt leginkább kifejező mutató, a termékenységi mutató, a termékenységi arányszám 15 százalékkal növekedett pusztán négy év alatt. Tehát ezek a számok is tükrözik, hogy talán jó úton vagyunk a kormány családpolitikáját illetően, hogy bizakodásra adhatnak okot ezek a tendenciák.
Néhány gondolatot még az otthonteremtési programunkról. Emlékeztetnék arra, hogy volt Magyarországon egy olyan, otthonteremtésnek talán nem is nevezhető program, amelyet szocpolnak hívtak. Én ennél sokkal jobb névnek tartom egyébként a CSOK-ot, de még ezt a szocpolt is megszüntették 2009-ben, a Bajnai-kormány idején. Ebben az időszakban egyáltalán nem volt semmilyen otthonteremtési program Magyarországon. Ehhez képest mi bevezettük egyrészt az áfacsökkentést az építkezéseknél, másrészt az áfa-visszaigénylés lehetőségét, a nemzeti otthonteremtési közösségeket. Könnyítettük az otthonteremtést olyan módon is, hogy az építési előírásokat is lényegesen egyszerűsítettük, és bevezettük a CSOK-ot, azt a vissza nem térítendő támogatást, amelyet most már családok tízezrei vettek igénybe. A tavaly július 1-jei bevezetés óta 50 milliárd forint támogatást tudtunk ilyenformán adni a családoknak, és a 2017-es költségvetésben több mint 210 milliárd forintot szánunk erre az otthonteremtési programra. Az érdeklődés óriási, rengeteg családnak tudunk segíteni abban, hogy méltó körülmények között, megfelelő otthonban élhessen, illetve ilyen körülmények közé várhassa a gyermekeit. De beszélhetnénk a tankönyvellátásról vagy a gyermekétkeztetés bővítéséről.
Ami a jövőt illeti, a legfontosabb törekvésünknek azt tartom, hogy hosszú távon is meg tudjuk őrizni ezeket az elért eredményeket, és hosszú távon is tudjuk azt az elköteleződésünket mutatni, amely tükröződik a költségvetési kiadásokban is, hiszen az OECD 2,55 százalékos átlagához képest Magyarországon a GDP 4 százalékát fordítjuk családtámogatásokra. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me