DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselőtársam minden szavával egyet tudok érteni. Ahhoz, hogy helyes választ tudjak adni önnek, néhány számot hadd mondjak a válaszom elején: 2050-re 9 milliárdan leszünk ezen a Földön, 2035-ig a lakosság fehérjeigénye, azaz a húsigénye 40 százalékkal fog nőni a mostanihoz képest. És az az igazság, hogy amikor körülnézünk a magyar mezőgazdaság potenciálját illetően, akkor azt látjuk, hogy körülbelül 60 százalék még benne van lehetőségként a magyar mezőgazdaságban, amellyel többet és jobbat tudnánk előállítani. Ez a benne lévő potenciál serkent minket arra a felelősségre, hogy megalkossuk azokat a kitörési pontokat, amellyel ezeknek az évszámoknak a kihívásaira a megfelelő választ meg tudjuk adni. Ugyanis az első legfontosabb, amit mindenképpen le kell szögeznünk, az a minőségi élelmiszer iránti vágyunk. Ezért a célért kell mindent elkövetnünk.
A magyar mezőgazdaságnak alapvető szerkezete volt eddig, hogy alapanyagot termelt. Amiben jelentősen el vagyunk maradva, és a 2050-ig tartó stratégiában mindenképpen első helyre kell tenni, az a minőségi élelmiszer előállításának kérdése, azaz a feldolgozottsági szint növelése. Nem lehet hagyni azt, hogy kiváló termőhelyi adottságunk mellett, kiváló alapanyagot előállítva elvigyék tőlünk ezeket az alapanyagokat, majd mi drágán visszavásároljuk magunkhoz.
Úgy, ahogy diktáltunk és zászlóvivők voltunk a GMO elleni harcban, úgy kell lennünk továbbra is szilárd meggyőződésűnek abban, hogy a minőségi élelmiszerrel szemben semmilyen kompromisszumot nem leszünk hajlandók elfogadni. Azokat a stratégiákat tűztük ki célul, hogy a hagyományos mezőgazdaságra alapulva, a legkorszerűbb technológiával ki tudjuk használni azokat a természeti adottságainkat, amellyel a legkiválóbb minőségű élelmiszert tudjuk majd megfelelő minőségben és mennyiségben letenni az asztalra. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me