SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Köszönöm szépen, hogy felvetette ezt a témát. Először is engedje meg, hogy ellentétben önnel én a tényekhez ragaszkodjak, és hadd mondjam el önnek, hogy Szent-Iványi István éppen az én miniszterségem ideje alatt hagyta el a Külügyminisztériumot, tehát nemhogy kineveztem, hanem az én miniszterségem alatt távozott a minisztériumból. Kóka Jánost semmire nem neveztem ki. Az őáltala tulajdonolt cég pont olyan segítséget kap a külgazdasági intézményrendszertől, mint mindenki másnak a cége, tehát nem gondolom, hogy bármilyen módon nekem politikai alapon különbséget kéne tennem cégek között, cégtulajdonos politikai preferenciája vagy korábbi állami pozíciói nyomán. Eörsi Mátyást sem emeltem én sehova. A magyar kormány egy nemzetközi szervezet élére jelölt egy olyan embert, aki abban a szervezetben dolgozik évek óta. Csak kérem, hogy ha már itt, a parlamentben felhozzuk ezt a témát, legalább a tényeket tartsuk tiszteletben.
Ön azt mondja, hogy mi a külpolitikát kalmárkodásnak nézzük. Nézze, ezzel kapcsolatban azt tudom mondani önnek, hogy két éve, amikor én ezt a miniszteri kinevezést kaptam, akkor sem rejtettem véka alá azt a koncepciómat, hogy szerintem a magyar külpolitikának az a feladata, hogy a magyar gazdasági érdekeket érvényesítse külföldön, hiszen mi egy olyan ország vagyunk, amely rendkívül nyitott gazdasággal rendelkezik. Nem gondolom azt, hogy a külpolitika, a magyar külpolitika önmagáért való lenne. Vannak olyan nagy országok, amelyek megengedhetik maguknak, hogy a külpolitikát azért csinálják, hogy külpolitizáljanak. Azt gondolom, Magyarország a világhatalmi rangsorban nincs azon a helyen, hogy megengedhesse magának, hogy a külpolitikát csak a külpolitikáért csinálja. Azt gondolom, igenis fontos feladata a külpolitikának a külgazdasági érdekek érvényesítése, és én nem gondolom azt, hogy bármelyik diplomata teljesítményét azon kéne lemérnem, hogy hány fogadásra ment el; sokkal inkább mérem a külképviseleteink teljesítményét azon keresztül, hogy az adott országgal a kereskedelmi kapcsolataink hogyan alakultak.
Csak a tények kedvéért szeretném megjegyezni, hogy a tavalyi esztendőben, 2015-ben működött először integráltan a teljes külügyi, külgazdasági intézményrendszer, és szintén a tavalyi év eredménye az, hogy minden idők legmagasabb exportját mutatta be a magyar gazdaság, minden idők legmagasabb külkereskedelmi többletét mutatta be a magyar gazdaság, és minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra a beruházásösztönzési rendszerünkön keresztül. Az idei esztendő első félévi adatai szerint a tavalyi rekordteljesítményt felülmúltuk exportban, a tavalyi rekordteljesítményt felülmúltuk a külkereskedelmi többlet tekintetében, és már az idei esztendőben szeptember elejéig kétszer annyi működő tőke, 2,7 milliárd euró jött be a befektetésösztönzési rendszeren keresztül, mint tavaly.
A két konkrét úriemberről, akit számon kért rajtam - nem akarom megkerülni a kérdését -, a következőt tudom önnek mondani. Hetesy Zsolt, aki a washingtoni nagykövetségen fog első beosztotti munkakört betölteni, ő 2012. július 15-e óta, több mint négy éve hazánk ENSZ-képviseletén New Yorkban első beosztott. Tehát mi történik? Mi történik? Az első beosztott néhány száz kilométerrel megy odébb. Négy éve ott dolgozik. Ön négy éve, több mint négy éve parlamenti képviselő, egyszer nem kérdezte meg, hogy hogyan lehet, hogy Hetesy Zsolt az ENSZ-képviseletünkön első beosztott. Most érdekes módon négy év után lett érdekes ez a téma - viszonylag lassú a reakcióidő.
A másik, Czukor József nagykövettel kapcsolatban: 2005-től 2009-ig Ljubljanában szolgált nagykövetként, 2010-től pedig egészen a tavalyi esztendőig Berlinben szolgált nagykövetként. Egyszer sem hallottam sem a Jobbik, sem más képviselőcsoportok részéről, hogy panaszkodtak volna Czukor József teljesítményére.
(16.30)
Tehát én azt gondolom, tisztelt képviselő úr, hogy amikor felvetjük ezeket a szakmai-személyi kérdéseket - nyilvánvalóan voltak, vannak és lesznek is ellentétek közöttünk ebben a kérdésben -, akkor azt javaslom, hogy mindig minden tényt vegyünk figyelembe. Köszönöm szépen, hogy felvetette ezt a kérdést itt az Országgyűlésben. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me