HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt évekhez hasonlóan a magyar kormány az idei és a következő években is igyekszik lehetőségeihez mérten fejleszteni az ország szociális ellátórendszerét, megadva ezzel minden segítséget azoknak a rászorulóknak, akik erre rászorulnak, első helyen is a családoknak.
A KDNP képviselőjeként kifejezetten örülök, hogy a bölcsődei ellátórendszer átfogó reformjára kerülhet sor a 2017. január 1-jei új működési rend létrejöttével. Jövőre a szülők már hagyományos bölcsődébe, minibölcsődébe, munkahelyi bölcsődébe vagy akár családi bölcsődébe is beírathatják a három év alatti gyermekeiket. Emellett januártól 1-jétől azoknak az önkormányzatoknak is kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, amelyek területén legalább 40 három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyermek van, akinek a szülei igénylik az ilyen típusú ellátást.
Bár Magyarországon nemzetközileg is elismert színvonalon működik a nagy múltú bölcsődei rendszer, ezt a hálózatot fejlesztve még jobban a családok igényeihez lehet alakítani. Ebben a tekintetben fontos eredményeket ért el a kormány már eddig is, hiszen a Statisztikai Hivatal adatai alapján míg 2000-ben 532, addig tavaly már 749 bölcsőde működött országszerte, és ami talán még fontosabb: az akkori mintegy 25 ezer férőhelyhez képest már majdnem 40 ezer gyermeket tudtak elhelyezni a szülők bölcsődékben, idén pedig a családi napközis férőhelyekkel együtt ez a szám 47 ezer.
A kormány terveinek és reményeinek megfelelően pedig tovább bővülhet a rendszer, így még több család számára lesz elérhető ez a típusú állami szolgáltatás. Az anyagi ráfordítást tekintve Magyarország GDP-arányosan jóval átlag feletti összeget fordít a családok támogatására. A januártól elinduló új rendszerhez kapcsolódóan ezt a részarányt tovább javítja a Fidesz-KDNP-kormány.
Tisztelt Államtitkár Asszony! A fentiekhez kapcsolódóan kérdezném az államtitkár asszonyt, hogy a jövő év elején elinduló új bölcsődei ellátórendszerhez kapcsolódóan milyen konkrét lépésekre számíthatunk, és mekkora pénzeszköz áll a kormány rendelkezésére. Mire számíthatnak a nem önkormányzati, azaz egyházi vagy nemzetiségi, vagy éppen civil szervezetek által működtetett bölcsődék? A bölcsődei kisgyermeknevelők anyagi és szellemi megbecsülésében hogyan tudott és tud segíteni a jövőben a kormány, illetve milyen esetleges további intézkedéseket tervez a kormány a gyermekek és a családok életkörülményeinek javítása érdekében? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me