VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm ezt a kérdést, hiszen azt hiszem, ön is kisgyermekes édesapaként, én is három gyermek édesanyjaként megtapasztaltam, hogy milyen nagy kihívás az, amikor az ember dolgozik is, és mellette szeretné a gyermekeit biztonságban tudni. Ha valaki nem teheti meg azt, hogy maga vigyázzon a gyermekeire vagy nincsen nagyszülői segítség, nem tudja esetleg megfizetni a bébiszittert, akkor bizony nagy segítség lehet az, ha ilyenkor a bölcsődei ellátórendszerhez fordulhat.
A bölcsődei ellátás fejlesztése egy hosszabb távú folyamatba illeszkedik, ez a kormány családpolitikájának egy fontos eleme, hiszen családpolitikánkban is azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy támogassuk a gyermekvállalást, hárítsuk el az akadályokat a gyermekvállalás elől, és ezzel párhuzamosan támogassuk a már gyermeket nevelő családokat is, a már gyermeket nevelő, dolgozó szülőket. Ezt a munka-család egyensúlyt igyekszik segíteni a bölcsődei rendszer fejlesztése is, ami nem egy egyedülálló lépés, hiszen több eleme is van. Idetartozik egyébként vagy szorosan kapcsolódik ehhez a gyed extra bevezetése, ami szintén a munka-család egyensúlyt támogatja, a munka törvénykönyvének módosítása vagy a részmunkaidős foglalkoztatás fejlesztése, vagy éppen a munkahelyvédelmi akció bevezetése.
A bölcsődei rendszer átalakítása több elemből is áll: az egyik ilyen fontos elem a férőhelyek bővítése, az új bölcsődei férőhelyek létrehozása; a másik a kapcsolódó jogszabályok kialakítása, az új típusú bölcsődei rendszer jövő év január 1-jétől való beindítása; a harmadik elem pedig a bölcsődei dolgozóknak a korábbiaknál is nagyobb mértékű elismerése, anyagi értelemben vett megbecsülése is.
Ami az új típusú bölcsődei ellátórendszert illeti, amire a képviselő úr is rákérdezett, itt fontos tudnivaló vagy egy nagyon fontos elem az, hogy sokkal több család számára lesz hozzáférhető a bölcsődei ellátás, mint korábban. Jelenleg a jogszabályok csak a 10 ezer fő feletti települések számára írják elő a bölcsődei ellátás megszervezésének kötelezettségét. Ez január 1-jétől úgy változik, hogy minden olyan településen, ahol minimum 40 három év alatti kisgyermek van, vagy minden olyan településen, ahol legalább 5 három év alatt gyermek szülei igénylik ezt, kötelessége lesz az önkormányzatnak megszervezni a bölcsődei ellátást. Ezt a mostaninál több formában, rugalmasabban tehetik: a hagyományos bölcsődék mellett minibölcsődéket is üzemeltethetnek, a családi napköziket felváltják a családi bölcsődék, és munkahelyi bölcsődék létrehozásához is fogunk adni anyagi támogatást.
Az önkormányzatok és a civilek sem maradnak tehát magukra ennek a feladatnak az ellátásában, hiszen mind a költségvetési támogatást, finanszírozást javítjuk 2017-ben, mind fejlesztési forrásokból támogatjuk a férőhelyek létrehozását. Csak bölcsődei, óvodai fejlesztésekre a következő fejlesztési ciklusban 100 milliárd forint áll rendelkezésre, tehát ez egy ilyen jelentős tétel, külön lesz minden típusú bölcsődére ilyen fejlesztési forrás. A teljes finanszírozás 2017-re 30 százalékkal meghaladja majd a 2010-es támogatási összeget, ez összesen 14 milliárd forintot jelent a 2017-es költségvetésben, és minden egyes bölcsődetípus finanszírozása javul. A hagyományos bölcsődékkel azonos finanszírozást, támogatást fognak kapni a minibölcsődék is, és a családi bölcsődék is 30 százalékkal jobb finanszírozás mellett fognak tudni működni. Sokat tettünk a bölcsődei dolgozók elismerése érdekében is: 900 fő felsőfokú végzettségűt emeltünk be a pedagógus-életpályába, az ő bérük havi 40-60 ezer forinttal emelkedett, és további 3,5 százalékkal most szeptember 1-jétől. Másfél milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben a középfokú bölcsődei dolgozók béremelésére, és a képzésnél is látszik az, hogy a felsőfokú végzettség megszerzésére két és félszer annyian jelentkeztek, mint az ezt megelőző évben.
Egy miniszteri biztos is foglalkozik most már ezzel a területtel, ez is jelzi azt, hogy milyen kiemelten fontos számunkra, hogy a dolgozó családoknak tudjunk segíteni a kisgyermekek napközbeni felügyeletében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me