DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Engedje meg, hogy felszólalásának egy vonatkozására reagáljak, ez pedig az, amit ön úgy említett, hogy milyen hatással lenne a magyar településekre, ha Brüsszel életbe léptetné a kvótacsomagot. Erről egyébként méltatlanul kevés szó esett eddig, talán a mai napig. Sokan úgy gondolják, hogy ha Magyarországra telepítenének bevándorlókat, akkor a betelepítés egy helyre összpontosulna. Ezzel szemben a helyzet az, hogy az életbe léptetett betelepítési eljárás terheit valamennyi település viselné. A népszavazás így minden települést érint, most dől el, hogy lesznek-e bevándorlótelepek Magyarországon.
A kvótacsomag óriási terhet rakna a települések vállára, és a nemzetközi példákból jól látszik az, hogy a kvótarendszer lába települési szinten van, annak minden súlyos konfliktusával. Lássunk pár példát! Van olyan német nagyváros, ahol egy 2015-ös jogszabály értelmében a hatóságok magántulajdonban lévő, használaton kívüli ingatlanokat jelölhetnek ki és foglalhatnak le a bevándorlók számára. Németországban folyami hajókon is helyeznek el bevándorlókat, és sok iskola tornaterme is telítődik. Több olasz és francia nagyvárosban is történtek hasonló esetek, amelyek súlyos helyi konfliktusokkal járnak.
A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az integrációs kísérletek a legtöbb helyen kudarcba fulladnak, és bármennyire is nem PC erről beszélni, de párhuzamos társadalmak alakulnak ki. A helyben lakóknak egyre kevesebb beleszólásuk van abba, hogy kivel élhetnek együtt. Ha Brüsszel keresztül verné a kvótacsomagot, akkor Magyarországon is hasonló konfliktusokra kellene felkészülni. Azt gondolom, a magyar települések tisztában vannak a téttel, és egyre inkább tisztában vannak a kockázatokkal. Ezért is fogadott el több száz önkormányzat határozatot a betelepítések ellen. Sajnos, a baloldal most sem hallja meg a helyben élők aggodalmait. Jól jellemzi ezt Martin Schulz és Botka László szegedi tárgyalása. A találkozó után az Európai Parlament kvótapárti elnöke azt mondta, Szeged egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik bevándorlót el lehet küldeni. Természetesen itt sem kérdezték meg az itt élőket, hogy mit gondolnak erről. Fennáll a gyanúja annak, hogy Brüsszel a baloldali önkormányzatokkal is szövetkezne azért, hogy keresztülvigye a kvótacsomagot. Még egy ok arra, hogy nemmel szavazzunk október 2-án.
Tisztelt Ház! A fentiek miatt arra biztatjuk az önkormányzatok vezetőit, még Vadai Ágnest is, hogy mérlegeljék a kvótacsomag kockázatait, és ennek megfelelően buzdítsák részvételre a települések lakóit, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. Többször elmondtuk már, most is megtesszük: a kvótacsomag beláthatatlan gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatokkal jár, amit nem szabad felvállalnunk, sem az ország egészének, sem pedig a magyar településeknek. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me