DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Frakcióvezető úr! Van még a népszavazással kapcsolatban pár kérdés, amit érdemes tisztázni. Vezető baloldali politikusok és más közéleti szereplők gyakran hangoztatják: nincs is igazán tétje a referendumnak, vagy azt mondják, hogy csak 1300 fő betelepítéséről van szó, vagy azt, hogy egyébként nincs is ilyen brüsszeli döntés. (Gőgös Zoltán: Nincs is!) Aki ezt állítja, az valóban vagy végigaludta az elmúlt egy évet, vagy tudatosan vezeti félre a magyar közvéleményt. (Kunhalmi Ágnes: Ti vezetitek félre!)
Brüsszel ugyanis az elmúlt egy évben több döntést is hozott, amely döntéseket együttesen kvótacsomagnak nevezhetünk. A bürokraták tehát már meghozták a döntésüket, és most a tagállamokon, úgy is mondhatnám, hogy rajtunk a sor (Kunhalmi Ágnes: És a Tanácsban mi van? - Gőgös Zoltán: Az Orbán meg megszavazza! - Az elnök csenget.), hogy ezt megváltoztassuk. Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozó záródokumentumában is szerepel erre vonatkozó utalás.
A brüsszeli kvótacsomag három különösen veszélyes eleme az alábbi. Mindenekelőtt egy felső létszámkorlát nélküli, kötelező elosztási eljárást akarnak bevezetni. Ennek alapján Magyarországra is ezreket telepítenének (Gőgös Zoltán: Hol a törvény?), attól függően, hogy mennyien érkeznek Európába. Csak emlékeztetőül: tavaly, 2015-ben másfél millióan érkeztek. Másodsorban, súlyos pénzbüntetéssel sújtanák azokat az országokat, akik nem fogadják el a kötelező betelepítést. Ez a büntetés az utolsó írásos javaslat szerint 78 millió forint lenne bevándorlónként. (Kunhalmi Ágnes: Hányszorosát loptátok el?)
Egyébként a magyar baloldal is megszavazott egy olyan határozatot az Európai Parlamentben, amely pénzügyi szankciókkal sújtaná azokat, akik elutasítják a brüsszeli kvótacsomagot. A csomag harmadik veszélyes eleme az, hogy megkönnyítené a családegyesítéseket, ez pedig tovább növelné a betelepítettek számát. Ez tehát a brüsszeli kvótacsomag három legveszélyesebb eleme.
Azt, hogy mekkora a nyomás Magyarországon, jól érzékelteti, hogy a nyugati országok, miközben szolidaritást kérnek számon, már 54 ezer főt akartak visszatoloncolni Magyarországra.
(15.30)
Na de mit mond erre az ellenzék? Pártpolitikai manőverekre próbálják használni a népszavazás ügyét, és ebből a választó legfeljebb annyit érzékel, hogy összevissza beszélnek. (Dr. Bárándy Gergely: Szerencsére neked mindent leírnak!) Összevissza beszélnek! Lássunk ebből pár kiragadott példát!
Jól emlékszünk, hogy a baloldal - Kunhalmi Ágnes képviselő asszony a körünkben van - eleinte azt mondta, hogy a bevándorlás álprobléma, amit a Fidesz kreált. Nem sokkal később már azt jelentették ki, hogy ez egy valódi probléma, de közös európai megoldás kell. Aztán ott volt a határzárról szóló vita. Először azt mondták, nem megoldás. Aztán jött Hiller képviselő úr, aki kijelentette, ennél jobb megoldás nincs, nem ismer ilyet. Amikor Brüsszel meghozta az első döntéseit a kvótacsomagról, két olyan baloldali párt is volt, amelyik aláírást gyűjtött a kvóták mellett. Aztán még pár napja, augusztus utolsó napjaiban, talán 31-én azt olvashattuk egy MSZP-s közleményben, hogy ne tegyünk úgy, mintha lenne kvóta, mert nincs ilyen.
Az MSZP elnöke elől valószínűleg eltitkolják ezeket az MSZP-s közleményeket, mert az MSZP elnöke másnap kiállt és azt mondta, támogatja a kormányt a kvótaellenes küzdelemben, még a parlamentben is ennek megfelelően szavazna. Ezek után azt gondolná az ember, hogy végre kijelentik, kijelenti az MSZP, hogy ők is nemmel szavaznak a népszavazáson, de nem. A baloldal bojkottot hirdetett, érvénytelen szavazatra szólít fel, vicceskedő plakátokat jelentet meg, és jogi úton gáncsolja a referendumot Brüsszeltől az Alkotmánybíróságig. Ahány nap, annyi vélemény, gáncsoskodás ezernyi van, őszinte válasz egy sem. Feltehetjük a kérdést, hogy ha az MSZP a totális tagadás után mégis beismerte, hogy van brüsszeli kvótacsomag, akkor miért nem tudja megtenni azt az egyszerű lépést, hogy nemmel szavaz a népszavazáson. Joggal várja el mindenki, hogy végre tisztázzák az álláspontjukat, még a saját szavazóik is, ugyanis úgy látszik, hogy a valóság után lassan velük is elveszítették a kapcsolatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me