DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, az a kérdés, hogy az MSZP-nek milyen utat kell választania a kormányzati ciklus felénél, egy belső pártpolitikai vita inkább, úgyhogy arra én nem térnék ki, azt döntsék el az MSZP ön által is vezetett belső fórumain. Az viszont egy fontos felvetés volt az ön részéről, hogy milyen állapotban volt a köznevelés rendszere 2010-ben, és ahhoz képest milyen állapotban van ma.
(15.00)
Ön azt mondja, hogy akkor biztosabb alapokon nyugodott, mint most, mi meg azt mondjuk, hogy most van sokkal nagyobb biztonságban a köznevelés, mint hat esztendővel ezelőtt. Milyen volt az állapota akkor az iskolarendszernek, a köznevelési rendszernek? Túl volt a megelőző két-három évben egy óriási sokkhatáson, hiszen a szocialisták az utolsó ciklusuk alatt 15 ezer pedagógust elbocsátottak, ők mind az utcára kerültek. Akik ott maradtak, azoknak csökkentették a bérét 8 százalékkal, 8 százalékot levettek minden pedagógus béréből, és mivel kevesebb pedagógus volt, ezért sok helyen, összesen 381 feladatellátási helyen lakatot tettek az iskolaépületek ajtajára. Ez nyilvánvalóan több száz milliárd forintos kivonást is jelentett - ha a ciklusukat nézzük - a köznevelés rendszeréből. Csak a 13. havi bér elvétele 76 milliárd forint mínuszt jelentett, amennyivel kevesebbet fordítottak a köznevelésre, mint korábban, de sok más tényező volt még emellett.
S milyen állapotban volt még 2010-ben a köznevelés rendszere? Az önkormányzatok mint fenntartói ennek a rendszernek 1200 milliárd forintnyi adósságot halmoztak föl azért, hogy az alulfinanszírozott, a központi költségvetés és az állam által alulfinanszírozott köznevelési intézményeket, magyarul az iskolákat fenn tudják tartani, ahogy a szociális intézményeket és az egészségügyi intézményeket is. Azért volt tehát csődközelben a köznevelés rendszere 2010-ben, mert óriási adósságot termelt a fenntartó önkormányzatoknak, és mindeközben a diákok teljesítménye nem javult, hanem romlott; GDP-ará-nyosan a köznevelésre fordított források aránya pedig 11-17 százalékkal csökkent a szocialista kormányzat utolsó két-három évében. Csak 2008-ban több mint 10 százalékkal csökkent a költségvetési ráfordítás az oktatásügyre.
Ez a rendszer nem volt alkalmas arra, hogy a társadalmon belüli különbségeket csökkentse, nem volt alkalmas arra, hogy csökkentse azt a különbséget, amit egy kistelepülési, szegény települési fiatalnak kell megélnie, mondjuk, egy bel-budai fiatallal szemben. Mert az önkormányzatok teherbíró képességéhez kötötte a gyermekek lehetőségeit, és aki rossz helyre született, annak sokkal kisebb volt az esélye arra, hogy jó tudást kapjon, versenyképes tudást kapjon, és ezzel tudjon boldogulni. Hiszen abban szerintem mindnyájan egyetértünk itt a parlamentben, hogy a gyermekek számára a tudás az, ami a szegénységből való kitörésre a legfontosabb eszköz, a legfontosabb lehetőség, amit nekik biztosítani tudunk. Így tehát önök ezeket a különbségeket nemhogy nem tudták csökkenteni, hanem növekedtek, és romlott a különböző felmérésekben is a gyermekek teljesítménye.
Ez nem csoda, hiszen ha a pedagógusok egy jó része hétről hétre egzisztenciális zavarban lévő iskolát lát, akkor kevésbé jó a teljesítménye. Ha azt látja, hogy az oktatásügyből üzletet csinálnak - nem elsősorban az MSZP, az MSZP csak tűrte, hogy az SZDSZ ezt csinálja belőle -, és azt látja, hogy egyesek a tankönyvpiacból milliárdokat visznek ki, és semmifajta felelősséget nem vállalnak az egész tankönyvpiacért, akkor az bizony az egész oktatás színvonalát is rontotta. Mert ha csak azt az egy ígéretüket nézzük, amit mondanak, hogy ha visszakerülnek, akkor visszaállítják a régi tankönyvpiacot, megszüntetik az állami tankönyvellátást, és újra a különböző tankönyvfejlesztő cégek fogják az iskoláknak szállítani a könyveket, ez nyilvánvalóan egy azonnali tankönyvárrobbanást jelentene, legalább 40 százalékkal, hiszen annyival csökkentek a családok kiadásai a tankönyvekkel kapcsolatban, s mindemellett azt az igazságtalan rendszert hozná vissza, amelyik üzletet látott a köznevelés tankönyvellátási részében is. Hiszen az a cég, amelyik a legnagyobb mértékű profitot vitte ki a köznevelésből mint tankönyvkészítő cég, az mindösszesen a tankönyvek 6 százalékát állította elő, és abból tudta a legtöbb profitot kivinni.
Ezzel szemben mit tettünk mi? Elindítottuk a pedagógus-életpályát. Ön is tudja, minden szeptember 1-je most már pedagógusbéremelést is jelent, idén is, tavaly is, jövőre is; másfélszeresére emelkedik ezáltal a pedagógusok bére. Ez mutatkozik a jelentkezési statisztikákban is, hiszen sokkal többen jelentkeznek pedagóguspályára, azaz sokkal több és sokkal jobb képességű fiatalokból lehet kiválasztani a jövő pedagógusait, hogy számukra, a jövő gyermekei számára jobb pedagógiai körülmények legyenek. Az idén ez 38 milliárd, jövőre 45 milliárd forint pluszt jelent. Az intézményfenntartó rendszer, tehát a teljes iskolahálózat a következő évben 104 milliárd forinttal többől gazdálkodhat, mint amennyit az idei költségvetésben eredetileg elfogadtunk. Ez egy nagyon nagy mértékű többletforrás. Ez teszi meg a lehetőséget arra, hogy igenis versenyképes tudást szerezzenek a fiatalok Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me