DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Magyarország egyik legnagyobb kihívásáról még kevés szó esett a mai napon, ezért én azt szeretném megtenni már csak a teljesség végett is. Ez a probléma a kivándorlás.
Nem tudom, feltűnt-e önöknek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy a második legnagyobb magyar város pillanatnyilag a Földön London, és ez egy olyan tény, amellyel kapcsolatban, azt gondolom, a magyar parlamentnek sokat kell dolgoznia azért, hogy meg tudjon változni. Ugyanis a kivándorlásnak egyértelmű oka a rossz hazai bérhelyzet, konkrétan az, hogy a magyar emberek zöme nem tud megélni abból a bérből, amit kap.
A miniszterelnök úr az előbb azt mondta, hogy kellenek pontok, amely pontokon a nemzet találkozik. Azt gondolom, elérkeztünk egy ilyen ponthoz: legyen az egy ilyen pont Magyarországon, hogy amely magyar polgár nyolc órát tisztességgel ledolgozik, annak az embernek meg kell tudnia élnie a béréből! Legyen ez az a nemzeti minimum, amely mellé a magyar kormány leteszi a voksot!
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ehelyett a nyár folyamán buzgó ötletelést láttunk a kormány részéről azzal kapcsolatban, hogy mit fognak tenni a hatalmas munkaerőhiány orvoslására. Orbán Viktor miniszterelnök úr a Kossuth Rádióban, ha jól értettem, a demográfiai problémából való kilábalást nevezte meg mint egy kitörési lehetőséget. Tisztelettel jelentem önöknek, én ezzel egyetértek, hogy a demográfiai válságból ki kell kerülnünk, de az minimum 18 év, mire megtörténik. Tehát ha önök még csak most tennék meg egy varázsütésre azokat az intézkedéseket, amelyekért az LMP most már évek óta harcol, akkor is várnunk kellene, mire ezek a gyerekek felnőnek és munkába tudnak állni.
Varga Mihály miniszter úr egy elég szégyenteljes megoldási javaslattal állt elő: ő azt mondta, hogy vendégmunkásokat kell ebbe az országba behívni. Számoltak is a kormány háza táján meg a munkaadók különböző fórumain, és azt mondták, hogy körülbelül 250 ezer ilyen vendégmunkásra van szükségünk, és azt mondták, hogy jöjjenek ők Mexikóból, Nepálból, jöjjenek tatárok. A helyzet az, hogy ha tőlünk rosszabb bérszínvonalú országból behívnak ide vendégmunkásokat, az egyrészt szégyen, mert ez azt jelenti, hogy a magyar kormány nem tud a magyar emberek érdekében kormányozni, másrészt meg azt jelenti, hogy a dolgozók bértörekvéseit le fogják törni. Ezt az LMP nem tudja elfogadni, nem tudja támogatni, és felszólítjuk Varga Mihály miniszter urat, hogy vonja vissza ezt a kijelentését, és végezze a munkáját a magyar emberek érdekében, ne a mexikóiak, a tatárok és minden mások érdekében.
Ott volt Lázár János miniszter úr, aki egy használható ötletet mondott azzal kapcsolatban, amit itt felvetettem: a munkanélküli embereknek kell állást biztosítani. Ez helyes, de nem látjuk a cselekvést, mert a Fidesznek most már hat éve nincsen munkahelyteremtési programja, és ott van egy sor magyar ember, aki nem tud munkahelyhez jutni. Talán nem független ez attól, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap pénzeit egyharmadára csökkentették, holott ebben az alapban vannak azok a pénzek, amelyek segítenének az álláskereső embereknek eljutni a munkaerőpiacig.
Az egyetlen használható ötlet szintén Varga Mihálytól hangzott el, aki azt mondta, hogy csökkenteni kellene valamilyenfajta járulékot. Én tisztelettel jelzem önöknek, hogy ne valamilyen járulékot csökkentsenek, hanem a munkavállalói járulékot, mert ez az, amit ha csökkentenek, akkor a magyar polgárok rögtön nettóban a zsebükben éreznek egyfajta fizetésnövekményt. Tehát kérem a magyar kormányt, hogy ne a munkáltatókon próbáljon meg ebben a neuralgikus helyzetben segíteni, hanem a munkavállalókon; ez nagyon fontos lenne.
Illetve a Lehet Más a Politikának ott van az az ötpontos akcióterve, amelyből három elemet szeretnék kiemelni, és amelyet ha önök megvalósítanak, akkor nem London lesz a második legnagyobb magyar város. Az első a bérrendezés, amihez viszont kell egy adóreform. Jelenleg a Fidesz-KDNP olyan adórendszert alkalmaz, amelyben mindenki, aki átlagbér alatt keres, rosszul jár. Az önök adózásával a magyar polgárok döntő többsége rosszul jár. Másrészt szükség van egy szociálisbérlakásprogramra. Az nem megoldás, hogy magyar fiatalok szeretnének családot, szeretnének állást, szeretnék tenni a dolgukat, és nem tudnak elindulni, mert nincs munkájuk, vagy ha van, akkor nem tudnak belőle megélni, és egyébként meg ha szeretnének gyereket, nincs hova szülni, mert nincsenek lakások, nem tudnak hozzájutni.
Tudják, én az országjárásomon nem tudtam olyan családdal találkozni, aki legalább egy embert ne veszített volna el ezen okok miatt. Borzalmasnak tartom azt, hogy magyar nők tömegei mennek külföldre, ezek az asszonyok ott fognak szülni, és a magyar demográfiai válság mélyülni fog, dacára annak, amit a miniszterelnök úr mondott, hogy javítani szeretnék.
Még egy intézkedésre szükség van: az oktatásba kell befektetni. Az LMP száz költségvetési forintból húszat az oktatásba adna (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ugyanis a magyar jövő nem a közmunka, nem London és a többi város, hanem itthon van szükség jól fizető munkahelyekre. Tisztelettel kérem önöket, hogy ebbe az irányba kormányozzanak. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me