DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A most hallott beszédből számomra teljesen egyértelmű, hogy kétféle országban élünk. (Dr. Semjén Zsolt: Ez így van.) Az eredményekről szóló beszámoló egy szempontot mutat, amit önök folyamatosan hirdetnek, de a valóság ezzel szemben nem az, amit miniszterelnök úr itt az elmúlt percekben elmondott. A valóság az, hogy négymillióan élnek létminimum alatt. Ebből is látszik, hogy önök egy olyan társadalomfilozófiát követnek, amellyel mi abszolút nem tudunk azonosulni. Kiválasztott rétegek, kiválasztott barátok, akik jól járnak az önök adórendszerével, jól járnak az önök támogatási rendszerével, és jól járnak az európai uniós támogatásokkal, miközben milliók létminimum alatt élnek, és nem jutnak hozzá azokhoz a javakhoz, amelyek akár abból származnak, amit itt miniszterelnök úr elmondott a gazdasági növekedéssel kapcsolatban. De lesz ezzel kapcsolatban is néhány megjegyzésem.
(13.50)
A munkaerőpiaci jelenségnél elfelejtett arról beszélni, miniszterelnök úr, hogy több százezren dolgoznak külföldön, őket is beleszámolta ezekbe a szép számokba, és több százezren dolgoznak közmunkában, ami, lássuk be, nem a valós munkavégzést szolgálja, hanem sok embert bezár egy szegénységi körbe, sok fiatalt pedig elüldöz Magyarországról.
Miniszterelnök Úr! Nem értem, hogy miért tud büszke lenni arra, hogy több mint százezer betöltetlen álláshely van. Szerintem ez nem büszkeség, szerintem ez inkább szégyen. Ez az önök oktatáspolitikájának a kudarca, illetve annak a kudarca, amit önök foglalkoztatáspolitikának neveznek, hogy több százezer magyar szakember, fiatal elhagyja ezt az országot.
Béremelkedésekről beszél, miközben tudjuk jól, hogy hiába emelkedett bruttó szinten a minimálbér, önök megadóztatták azt, így alig visznek többet haza nettóban a minimálbéren foglalkoztatottak. (Lázár János: Ez nem igaz!) Önök rendkívül büszkék a rezsicsökkentésre, miközben már mindenki arról beszél, hogy az olcsó világpiaci árak miatt Magyarországon olcsóbban lehetne adni az energiát, olcsóbban, mint amit önök védenek. Önök bevezettek egy olyan új adónemet, amely a benzinre vonatkozik, illetve a gázolajra: ha csökken az olajár, Magyarországon nő az üzemanyag ára. A világ nem látott még ilyet! Ennek a pénznek ott lenne a helye a háztartásokban, igenis, támogassák azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket ezzel kapcsolatban már beterjesztettünk.
Ön büszke az olimpikonokra, ahogy mi is, és innen mi is gratulálunk az olimpikonjainknak. Viszont mi van a paralimpikonokkal, mi van az ő juttatásaikkal? Arról megint nem esett szó. Feleannyit kapnak egy-egy éremért és eredményért, mint az egészséges olimpikonok. Ez is szégyen, erről nem esett szó.
Gazdasági versenyképességről beszélt, miniszterelnök úr, holott látjuk, hogy a környező országok sorra hagynak le minket versenyképességi szempontból. Ön besorol minket politikai színtéren egy V4-es együttműködésbe, viszont gazdasági szinten inkább szégyenkeznünk kéne: a mi eredményeink sokkal rosszabbak. Ami az Európával és az európai uniós politikával kapcsolatos mondatait illeti, azt jellemezném: aljas hazugságokat fogalmaz meg, miniszterelnök úr. Egy egyéves javaslatról beszél, amelyet itt a parlament 95 százaléka nem támogatott. A sárga lapos eljárásban ennek a parlamentnek, az itt ülő képviselőknek a 95 százaléka igent szavazott, tehát felmutatta a sárga lapot a Bizottságnak, és nagyon jól tudja, hogy a Bizottság egyedül nem tud ebben döntést hozni. Bezzeg, amikor a zárónyilatkozatot aláírta a fix számú, közel 1300 főről szóló kvótáról, akkor annyira nem izgatta ez a kérdés. És arról nem beszél… - szájára veszi a baloldali polgármestereket, de arról nem beszél, hogy mind Juncker, az Európai Bizottság elnöke és mind az önök által rendkívüli módon kritizált német kancellár, Merkel asszony, mind az önök pártcsaládjában ül. Miről beszélgetnek, amikor önök összejönnek Európában, az Európai Néppártban, ott miért nem győzik meg az önök hasznos politikájáról? (Taps az MSZP soraiból.)
És tudja, miniszterelnök úr, az eddig megfogalmazott mondatai, amit itt a nyugati világ hanyatlásáról, az Európai Unió széteséséről, az Európai Unió vezetőinek válságáról mondott, arról egy rövid kis történet vagy talán viccnek nevezhető történet jut eszembe, amit sokan ismernek, nevezetesen, amikor az egyszeri ember ül a tábortűznél a folyóparton, és nyársra húzva sütögeti a csodatevő aranyhalat. Az egyik barátja odamegy hozzá, és azt mondja: hát, és mi van a három kívánsággal? Erre az egyszeri ember azt mondja, hogy ja, hát az már megvolt. (Balog Zoltán: Ez volt a vicc?) Nos, miniszterelnök úr, ön pontosan ugyanígy viszonyul az Európai Unióhoz, pontosan így viszonyul (Moraj, derültség a Fidesz soraiból. - L. Simon László: Ez szocialista vicc volt.) fő szövetségeseinkhez, mert, tisztelt miniszterelnök úr… (Folyamatos moraj a Fidesz soraiból.) - mert, tisztelt miniszterelnök úr, ön elkezdte megsütni az aranyhalat, pedig önnek, nem stróman gázszerelőjének, nem stróman kötélbarátjának és saját lábon álló családtagjainak bőven teljesítette már az Európai Unió a kívánságait. Mert ne feledjük, hogy a nyugat-európai országok adófizetői által összedobott adóforintok bizony odamentek az ő álmaik megvalósítására. Ebből épül kisvasút, birodalmak, és lássuk be, ezt a pénzt lopják el Mengyi Rolandok és fideszes Voldemortok, de látom, az önök sorai között itt köszönthetjük képviselő urat.
És lássuk be azt is, tisztelt képviselőtársaim, hogy az EU-tagság nélkül nem érte volna meg annak a 3500 gazdasági bevándorlónak letelepedési kötvényt vásárolnia Magyarországon - köztük orosz, szír, afgán, iráni gazdasági bevándorlóknak -, akiknek önök ilyet milliárdokért értékesítettek. Ráadásul a pénzért árult fideszes betelepítések százmilliárdos haszna nem az államkasszába jött, hanem az önökhöz közel álló üzletemberek zsebébe, offshore cégekbe. Ha a Fidesz-kormány ezt az üzletpolitikát folytatná a török-szír határon vagy a líbiai határon, akkor ez nettó emberkereskedelem lenne. Magyarországon ez teljesen legális.
És miniszterelnök úr is tudja, hogy ennek a világnak előbb-utóbb vége lesz, ezért megy elébe, ezért elkezdi sütni az aranyhalat, vagyis belülről bomlasztja az Uniót. Ez, tisztelt képviselőtársaim, lehet más országok érdeke, például Oroszország érdeke, de Magyarország érdeke semmiképpen sem.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország érdeke a sikeres és erős Európai Unió. Magyarország érdeke, hogy a menekültválságot komolyan kell venni, de közös európai szintű megoldásra kell törekedni. A világban kirobbant háborúk által okozott menekültválságban Európát nem a gyűlöletkeltés, hanem a felelős együttműködés védi meg. Az ön állításával szemben az európai Közösség nem akadálya, hanem potenciális és egyetlen megoldása a menekültválság hatékony kezelésének. Mindenki tudja, hogy sem a magyar népszavazás - és ezt ön is elismerte -, sem a különutas politika nem fogja megoldani a menekültválságot. A Szocialista Párt a közös megoldások híve. Hisz a közös határvédelemben, a közös menekültügyi eljárásokban, ahol egyszerre kell érvényesülnie az ellenőrzés, a törvényesség és az emberiesség szempontjának.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz több mint tízmilliárd forintot költ el hazug népszavazási kampányra, éppen ezért mi ezt elutasítjuk, a gyűlöletkeltést és a félelemkeltést. (Az elnök csenget.) Arra szólítjuk fel támogatóinkat: ne vegyenek részt, maradjanak otthon, és ne támogassák az Orbán-kormány korrupt és magyarellenes politikáját. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból. - Balog Zoltán: Jól választottatok! A legtehetségesebbet választottátok!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me