KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hallgatva a frakcióvezető-társaim hozzászólásait, sok érdekes gondolat volt, amit itt megosztottak velünk. Őszintén mondom: gratulálok Schmuck Erzsébet frakcióvezetői kinevezéséhez, de nem nagyon tudok viszonyulni ahhoz a helyzethez, hogy itt folyik egy élő parlamenti vita, a miniszterelnök mondott egy előterjesztést, és a képviselőtársam pedig felállt, és egy előre megírt szöveget olvasott fel (Dúró Dóra: Ti sose csináltatok még ilyet!), nyilvánvalóan nem azzal a szándékkal, hogy a kérdésben elhangzottakra reagáljon.
Én csak egyet szeretnék a figyelmébe ajánlani: ha valóban fontosnak tartja azt, hogy az Európai Unió és Magyarország felkészüljön a mostani migránsáradathoz képest nagyságrendekkel nagyobb migránsáradatra, amely különböző környezeti és egyéb katasztrófák miatt bekövetkezhet, akkor feltétlenül tegye magáévá Szél Bernadett álláspontját, aki azt mondta a nyáron, hogy ő egyébként nemmel szavazna a népszavazáson, csak azon gondolkodik, hogy elmenjen-e vagy sem.
Elnök Úr! A napnál világosabb, hogy bár tényleg nagyon sok minden történt nyáron, a migráció és az ezzel kapcsolatos politikai álláspontok voltak a legeslegfontosabbak. Ezzel kapcsolatban természetesen a magyar kormányt és a Fideszt is sok bírálat érte, de azt mindenképpen vissza kell utasítani, hogy azok az állítások, amelyeket mi megfogalmaztunk, uszítóak vagy gyűlöletkeltőek lennének.
Először is, külön bájos, amikor a szocialisták mondják a gyűlöletkeltő kampányra (sic!) azt, hogy gyűlöletkeltő. Ne felejtsük el, hogy a szocialisták között ül az a plakátarc, Bangóné Borbély Ildikó, aki a valaha volt leggyűlöletkeltőbb (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Úgy van!), legprimitívebb kampánynak volt a kampányarca, 2004. december 5-éig. És nemhogy elnézést kértek volna a magyaroktól, hogy pont egy szomszéd nép ellen uszítottak, ami tulajdonképpen még az uszításnak egy minősített esete, tartósan nehezítve egyébként a magyar-román kapcsolatokat, hanem ráadásul beemelték a parlamenti patkóba is - igaz, hogy csak listán, mert azért ezt már egyéniben nehéz lett volna megoldani (Derültség a kormánypártok soraiban.) -, és ezzel mintegy polgárjogot és parlamenti piedesztált adtak az uszításnak és a gyűlöletkeltésnek.
Amit Tóth Bertalan frakcióvezető-társam mondott arról, hogy a Fidesz csak a hozzá közel állóknak kedvez a társadalom- és gazdaságpolitikájával, az tulajdonképpen jó hír, hiszen még az Eurostat is azt állította, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar népesség 95 százaléka kedvezőbb helyzetben van, mint 2010-ben - ez azt jelenti, hogy maga Tóth Bertalan is elismerte, hogy az ország döntő többsége egyébként inkább közel áll a Fideszhez, mint a szocialistákhoz. (Taps, derültség a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Vastaps!)
Szeretném továbbá mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy van egy régi görög közmondás, valahogy úgy hangzik, hogy ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde. A szocialisták rendre, sorra nem szeretnek találkozni a valósággal, és kikérik maguknak a valóságot. Hadd idézzem szó szerint az Európai Parlament elnökének, Martin Schulznak a nyilatkozatát: „Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged (Moraj a kormánypártok soraiban.), egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni.” Azt mondják meg, hogy hogyan kell ezt érteni! Miután önök nem tiltakoztak, nem követelték ennek az otromba mondat kimondójának a lemondását, visszakozását, s a többi, nem lehet máshogy értékelni, mint hogy szegről-végről tulajdonképpen egyetértenek vele, és a willkommen policyt majd itt Szegeden mindenképpen tudják gyakorolni (Derültség.) a német elvtársaik útmutatása alapján. De hogy Martin Schulz ezt mondta, az egészen biztos. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez milyen műfaj?)
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen a Fidesz frakciója egyértelműen kiáll azon álláspont mellett, amit a miniszterelnök úr újra elmondott önöknek: hogy nem a problémát kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni. És az a furcsa, hogy egyébként a magyar parlamentben sokan mondják ezt - de csak mondják. Mert amikor a Fidesz támogatja azokat az akciókat, amelyek a segítséget vinnék oda, akkor nem szavazzák meg. Ez olyan képmutatás, ami egyébként felháborító és bűn is azon szerencsétlenek ellen, akiket egyébként segíteni szeretnénk.
A magyar kormány a költségvetésében számtalan olyan programot határozott el, kórházépítést, iskolaépítést azokban az övezetekben, ahonnan ezek az emberek jönnek, a Magyar Honvédség a magyar parlament kormánypárti többségének a támogatásával számos olyan helyen szerepet vállal, a népességarányunkhoz vagy a GDP-arányunkhoz képest messze többet, mint más országok, ahol egyébként háborús konfliktusok vannak - de önök csak mondják azt, hogy teremtsünk békét, de amikor tenni kell, akkor nem nyomnak gombot! Nem lenne bonyolult éppen gombot nyomni, de nem teszik ezt meg; csak forgatják a szemüket, mint igazi farizeusok, éppen ezért teljesen hihetetlen az, amit mondanak, hogy önök segítséget akarnak vinni oda, ahonnan ezek az emberek jönnek, mert erről nem beszélni kell, ezért tenni kell. És a magyar kormány együttműködik azokkal a szolgálatokkal, amelyek egyébként ezt a segítségnyújtást szervezik és megvalósítják. Külön köszönet a magyar szeretetszolgálatoknak és a máltaiaknak, akik az élére álltak ennek. (Taps a kormánypártok soraiban.) Mert persze beszélni könnyű, de cselekedni sem nehéz, ha az ember komolyan gondolja azt, amit mond.
Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Unió nagyon nehéz időszakot él át, való igaz, és a miniszterelnök úr szavai, amelyek ezt a jelenséget leírták, teljes mértékben helytállóak, és tulajdonképpen mi meg is fogadjuk azt, amit ő mond, habár néhány fontos megjegyzésünk lenne. Ne hányjunk a szemére Juncker úrnak semmit - persze! De azért néhány megjegyzésünk csak lehet!? Hogy kell azt az európai bizottsági elnököt értelmezni, aki szó szerint a következőt nyilatkozta, a szerződés őreként, azért, hogy a törvényesség rendben legyen Európában: Franciaország évek óta nem tartja be a költségvetési hiányra vonatkozó normákat, és nem is fogja, hiszen ők franciák.
Hogy kell azt értelmezni, hogy mi, akik egyébként az önkormányzati világhoz jóval közelebb állunk, sokszor láttuk már azt, hogy egy település felteszi azt a kérdést, hogy együtt akarnak-e élni vagy sem, de amikor az emberek egy része azt mondja, hogy veletek nem akarunk közösséget vállalni, az illető polgármester minimum lemond - ez csak az Európai Bizottság elnökének nem szokása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) De nagy tisztelettel mégiscsak azt kérjük Brüsszeltől és az elnöktől, hogy változtassa meg a politikáját. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me