ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-KDNP teljes joggal ostorozta a balliberálisokat és illeti őket szemrehányással még mind a mai napig is a falusi kisiskolákhoz való viszonyulásuk miatt. Csakhogy míg ellenzékből hazaárulással vádolták őket, és történelmi bűnként jellemezték „az elmúlt nyolc év” oktatáspolitikáját, addig immáron a kormányzati hatalom birtokában már nem bezárás a bezárás, hanem összevonás meg a struktúra racionalizálása. Hatalomtechnikai és propagandaszempontból bizonyára sokat tanultak a Nagy Testvértől, és így az orwelli újbeszél, a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság pedig erő logikáját követve hirdetheti a hat éve uralmon lévő Fidesz, hogy egy jól működő, csak éppen az osztályonként 14 fő minimálisan megkövetelt gyermekkel nem rendelkező falusi kisiskola bezárása nem más, mint felelős fenntartói törekvés. Legalábbis Rétvári államtitkár úr szerint, aki a Somogy megyei vízvári általános iskola felső tagozatának bezárását firtató kérdésemre adta ezt a nem kicsit cinikus választ még júniusban.
Államtitkár úr egyébként hosszan sorolta a kormány érdemeit, abbéli reményét is kifejezte, hogy ezek miatt majd annyi gyermek születik, hogy újra ki lehet nyitni az iskolát. Bárcsak így lenne! Csakhogy a rózsaszín ábrándokat el kell hogy oszlassam. Tájékoztatnám, már ha itt lenne államtitkár úr, hogy azóta már az óvoda is bezárt, és az alsó tagozat is végnapjait éli.
Ráadásul hamis módon azt is állították, hogy maguk a szülők kérték a felső tagozat bezárását. A szülők a felelősség rájuk hárítása miatti jogos felháborodásukban annyi tiltakozó aláírást juttattak el a KLIK-hez, mint ahányan 2014-ben az országgyűlési választás alkalmával egyáltalán voksolni mentek Vízváron. Hogyha valami, akkor ez híven bizonyítja, hogy a falu közössége szerette volna, ha megmarad az intézmény. Csakhogy erre a petícióra mind a mai napig nem kaptak választ. Ez is nagyon jól bizonyítja azt, hogy a Fidesz-KDNP mit gondol a lokális társadalom civil szerveződéseiről, azokról az emberekről, akik valamilyen jó érdek mentén megpróbálják megmenteni annak a kis falunak a jövőjét. Holott makroszinten, tehát egy 18 ezer milliárd forint sorsa fölött diszponáló költségvetés esetén semmit sem jelent az az összeg, amit ezekkel az iskolaromboló lépésekkel megspórolnak. A kisiskolák fajlagosan valóban többe kerülnek, de egy magát nemzetinek tartó kormánytól illő lenne, hogy belássa, ez nem csupán oktatási, hanem legalább annyira társadalompolitikai kérdés is. Magyarán, miért nem követtek el mindent annak érdekében, hogy a vidék roncsolt társadalmi szövetrendszerét ne pusztítsák tovább egy ilyen lépéssel? Hiszen az érintett település népességmegtartó ereje csökken, a falu halálos ítéletét ezzel mintegy aláírják, és megkezdődhet a végső visszaszámlálás.
Természetesen látjuk, hogy milyen tragikus demográfiai folyamatok zajlanak. Tehát előfordulhat valóban az, hogy néhány év múlva ez a kisiskola valóban teljes mértékben életképtelenné vált volna, csakhogy ebben az esetben most a Fidesz-KDNP, meghazudtolva minden általuk hirdetett értéket, tulajdonképpen eutanáziát gyakorolt egy kisiskola fölött. És akkor válik az egész kérdés különösen érthetetlenné, ha felhozzuk itt a pálmajori cigány iskolának az ügyét, ahol miniszter úr hét gyermek kedvéért engedélyezte az iskola alsó tagozatának továbbműködését. Nem értjük, hogy akkor Vízváron miért nem tehette meg ezt 41 felsős diák esetében. Hogyha Pálmajorban működött a dolog, akkor a vízvári diákoknak miért nem volt esélyegyenlőséghez joguk?
Mindezekre tekintettel az alábbi kérdések feltétlenül megválaszolásra várnak. A 2010-es kormányváltás óta mennyi általános iskolát szüntettek meg teljesen vagy részlegesen, és milyen jövőt szán a fideszes oktatáspolitika a kistelepülések gyermekhiánnyal küszködő intézményeinek? Mérethatékonyságra és gazdasági érvekre hivatkozva hány ilyen iskolára kerül még lakat a ciklus végéig? Miért nem gondolkodnak el azon, hogy vállalva az ezzel járó természetes költségvetési többletkiadásokat, az osztályonként megkövetelt gyermeklétszám kérdésében engedményt tegyenek az ilyen veszélyeztetett falusi kisiskolák esetében? Kelt-e a kormányban némi lelkiismeretfurdalást, de legalább egy csöppnyi kognitív disszonanciát, ha ezután Reményikre hivatkoznak, mondván: „ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát!” Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)
(20.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me