BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt fideszes Képviselőtársak! - akik ugyebár ilyenkor már nem tartózkodnak a teremben. Igen, elkezdődött az év. A 2016-2017-es tanévben több mint 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás gyermek kezdte meg a tanévet: 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnáziumi tanuló, 210 ezer szakgimnazista, 96 ezer szakiskolás, és persze ne feledkezzünk el a 320 ezer óvodáskorú gyermekről.
Ma már hallottuk a miniszterelnök úrtól is és Rétvári Bence államtitkártól is, hogy mennyit javult az elmúlt években az iskoláskorú gyerekek köznevelése, oktatása, és mennyivel jobb most a családoknak az iskolakezdés, mint mondjuk, évekkel ezelőtt. Én a sajtótájékoztatómon azt mondtam, hogy nem kellene ennyit hazudni, és most is azt mondom jegyzőkönyvbe, hogy a padsorokból állandóan figyelmeztetnek bennünket, hogy ők keresztény emberek. A keresztény emberek nem hazudnak! Itt a fideszes, KDNP-s politikusok pedig nap mint nap hazudnak a mi szemünkbe, és mondják az igaztalan dolgokat.
Felmérésekből tudjuk, hogy az idei tanévben körülbelül 12 százalékkal kerül többe a családoknak a tanévkezdés, mint a tavalyi évben. És ha egy kicsit odafigyelnének a kormánypárti politikusok, akkor rájönnének arra, hogy miért történik az Magyarországon, hogy augusztusban drasztikusan megnő a személyi kölcsönt felvevő családok száma, a folyószámlahitelt felvevő családok száma és az áruhitelt felvevő családoknak a száma.
Ennek egyetlenegy oka van, hogy ma a magyar családok több mint 50 százaléka csak hitelből tudja finanszírozni az iskolakezdést. Augusztusban készítettek egy felmérést, ami arról szólt, hogy a magyar családok 18 százaléka már vett fel hitelt, és 35 százaléka fog felvenni hitelt, az iskolakezdésre tervezi, ez több mint 50 százalék.
(20.00)
Beszélnünk kell arról is, hogy jó néhány év után nem sikerült megoldani az iskolakezdéskor a tornatermek hiányát. Én folyamatosan bombázom a minisztériumot írásbeli kérdésekkel, és most a nyáron is kiderült a számomra, hogy 2018 óta 78 tornaterem és tanuszoda építését jelentette be a kormány, ebből 10 darabot sikerült átadni ez idáig, 10 darabot a 78-ból. A gyerekek továbbra is szenvednek a mindennapos testneveléstől, az infrastruktúra hiányától, és többször elmondtam már a Parlament falai között, hogy sikerült a testnevelésórát egy utált tantárggyá tenni a magyar gyerekek körében.
Nettó hazugság az ingyentankönyvek megléte Magyarországon. A kormány azt nem mondja el, hogy ingyentankönyvet 12 ezer forintig kapnak a gyerekek, hogyha a pedagógusok a csomagot nem tudják a 12 ezer forintos árban összeállítani, a fennmaradó részt ki kell fizetni a szülőknek. Ma már - helyesen - általánossá vált az iskolákban, hogy a gyerekek legalább egy vagy kettő idegen nyelvet tanulnak, és az idegennyelv-tankönyvek beszerzése a legdrágábbak közé tartozik. Alapesetben 3-4 ezer forint/tankönyvről beszélünk, de sűrűn előfordul a 7-8 ezer forintos tankönyvár is, és akkor mindenki tud számolni, hogy mi van akkor, ha a gyermek két nyelvet tanul.
A tartós könyvekről: gyakorló anyukaként mondom, hogy a szeptembert mindig rémálomként élem meg, amikor a gyerekek hazahozzák a tankönyvet, egy hétig radírozunk, majd rájövünk, hogy ezeket a tankönyveket akár ki is dobhatnám, nem kell kiradírozni, mert nem tudom megtenni, használhatatlanok, és az új tankönyveket is sok esetben egy hét után újra meg kell vásárolni, mert széthullanak. Amúgy készült erről is egy felmérés, hogy a szülők több mint 90 százaléka nagy anyagi megpróbáltatás mellett inkább megvenné a könyveket, csak felejtené már el a kormány ezt a tartós tankönyvet. Arról nem is beszélek, hogy miket tartalmaznak ezek a könyvek.
Nincsenek órarendek, hiányzó pedagógusokról beszélünk. Vidéken, a saját körzetemben megélem, hogy minden egyes általános iskolában 5-6-7 vagy akár 11 tanár hiányzik, így kezdjük el az éveket, és ez évről évre egyre rosszabb. Tehát csak annyit tudok mondani, hogy holnap folytatni fogom, elnök úr, és tovább fogom mondani, hogy mik is a problémák a tanévkezdéssel.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Heringes Anita tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me