FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nagyszabású, és bízom benne, hogy országosan elismert akcióba kezdtünk nemrégiben, ahogy a címben is elhangzott, az olvasás és a magyar kultúra népszerűsítése érdekében. „A nemzet könyve” címmel indítottuk el ezt a programot a Jobbik Ifjúsági Tagozatával, az ön-képzés évével. Ugyanis a Jobbik Ifjúsági Tagozat minden évet egy-egy elnevezéssel, egy-egy tevékenységgel aposztrofál. Az idei év az önképzés éve, amelyet számos kiadvánnyal, programmal, pályázattal szolgálunk, és ennek a soraiba tartozik bele a most indított, olvasást népszerűsítő, „A nemzet könyve” elnevezésű pályázatunk, illetve programsorozatunk is.
Az önképzésről csak annyit, tartja a mondás, hogy ki szüntelen előbbre nem törekszik, az hátramarad. Minket is ez motivál. Szeretnénk képezni magunkat, és szeretnénk, ha nemcsak mi, hanem az ifjúság minél nagyobb része tartaná fontosnak, hogy a formális kereteken túl, az iskolán túl olvasással, különböző képzésekkel, önszorgalommal gyarapítsa a tudását. Éppen ezért mi az olvasást választottuk, hisz fontosnak tartjuk ilyen szempontból.
Az olvasás hatalmas élményt tud jelenteni. Úgy gondolom, az itt lévőknek és nagyon sokaknak nem kell erről részletesen beszélnem, hogy milyenfajta elmélyülést tud okozni az olvasás, milyenfajta katarzist tud okozni egy-egy jó könyvnek az elolvasása, ezért is bízom benne, bár napjainkban azért nagyon másféle trendek láthatóak a fiatalok életében, nagyon sokan más elfoglaltsággal, kevésbé elmélyülést igénylő elfoglaltságokkal, sorozatokkal, filmekkel, minden egyébbel, számítógépes játékokkal próbálják vagy töltik az idejüket. Azoknak is meglehet a szépsége, de én arra biztatom innen is a fiatalokat, hogy találják meg a gyönyörűséget, a szépséget az olvasásban és a jó könyvekben, hisz amellett, hogy felejthetetlen élményt tud nyújtani, egyébként a szókincsünket, a fantáziánkat, a képzelőerőnket, akár a helyesírásunkat is tudja az olvasás javítani, úgyhogy számos ilyen előnnyel is jár egy-egy jó könyv elolvasása.
A mi kezdeményezésünkön belül a magyar könyvekre vonatkozik ez az egész pályázat. Arra törekszünk, hogy a legnépszerűbb magyar könyvet találjuk meg. Hogy miért is csak magyar könyvekre, azt engedjék meg, hogy a pályázat kiírásából idézve megindokoljam.
Célunk az, hogy népszerűsítsük a nemzeti kultúrát. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a műveltség kizárólagossága, hogy csak magyar írókat és műveket olvasunk. A hangsúly azon van e programban, hogy azt szeretnénk, legyen lehetőség arra is, hogy a sokszor méltatlanul elfeledett, kevésbé ismert vagy éppen eddig is közismert kiváló magyar írókat és műveiket felelevenítve és bemutatva az ő nagyszerű örökségükbe is betekintést nyerhessünk. Mondhatjuk úgy is, hogy a programsorozat néhány hónapjában most a magyar műveket helyezzük reflektorfénybe.
Alkalom ez arra, hogy felfedezzük azokat a kincseket, melyek mellettünk vannak, köztünk élnek, de gyakran észre sem vesszük őket. Az olvasás szépségéről egyébként rengeteg író, közismert személyiség is nyilatkozott; ha megengedik, néhány idézettel szeretném ezt alátámasztani, hogy miért is fontos ez a tevékenység.
Mark Twain így nyilatkozott, így írt erről: „Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni” - fogalmazott elég sarkosan. „Az olvasással tudást halmozunk fel az agyunkban, de sajátunkká az csak a gondolkodás révén válik” - mondja John Locke. Vagy éppen Juhász Gyula: „A lélek hőmérője: a könyv. Mondd meg, mit olvasol és megmondom: mi vagy. Megmondom, mi az akaratod, célod, vágyad, álmod.” Radnóti Miklós így nyilatkozott, így szólalt meg e témában: „A könyvek és a tapasztalatok együtt alakítják a lelket.” Örkény István pedig: „Élet és halál kérdése, hogy az ember húsz és harminc közt mit olvas. Ezt nekem is megmondták, mikor húszéves lettem, de én sem hittem el.”
Bízom benne, hogy nagyon sok fiatal el fogja hinni ezt, nagyon sok idézetet lehetne még e témakörben olvasni, de bízom benne, hogy enélkül is a fiatalok élvezni fogják önmagában az olvasást is, részben a mi kampányunkban, a mi programunkban való részvételt is. Én tehát biztatok mindenkit arra, hogy vegyen részt ebben a projektben. Ez a projekt vagy ez a program - hogy magyar szót használjak, ez jobban illik ide - egyébként nem titkoltan, a 2005-ös Nagy Könyv kezdeményezésére kíván hivatkozni nagyon sok esetben, és nagyon sok példát onnan merítettünk. Jómagam is középiskolás diákként nagyon jó élményekkel, emlékekkel gondolok vissza erre a projektre, erre a programra. Én is részt vettem benne, és nagyon nagy élvezettel szavaztam a kedvenc könyvemre. Bízom benne, hogy most is minél többen részt fognak venni ebben az akcióban.
A honlapon keresztül lehet benevezni könyvet, egy háromfordulós szavazás alapján fogjuk kiválasztani a legnépszerűbb magyar könyvet. A honlap címe pedig a www.anemzetkonyve.hu. Biztatok mindenkit, hogy vegyen részt ebben a programban. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me