LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő-társam! Egyáltalán nem probléma, hogy nekem itt kell lennem, ez a kötelességem, tehát semmiképpen ne kérjen elnézést, mert zavarba ejtene, ha egy ellenzéki képviselő egy kérdés miatt elnézést kérne. Ellenben azt gondolom, hogy egy fontos kérdést tett föl, képviselő úr, és rámutatott arra, hogy egy fontos ügyet egy rossz intézmény hogyan tehet tönkre. Amióta a kormányzatban dolgozom, 2012 óta többször is hevert már az asztalomon, illetve miniszterelnök úr asztaláról hozzám került a tarta-lék-gaz-dálkodással kapcsolatos aktuális intézmény hely-ze-te, sorsa, és ismeretes tapasztaltabb és információval rendelkező képviselőtársaim előtt, hogy minden kormánynak megvolt a maga problémája a tartalékgazdálkodást végző szervezetekkel. Tudomásom szerint 2010-ben is kezdődtek különböző nyomozások, 2010 előtt is voltak büntető nyomozások, 2014-ben is kezdődtek különböző eljárások. Ismert az, hogy különböző brókerügyekben milyen megtakarításokat helyeztek el a cég likviditását és a vagyonát kockáztatva. Tehát én önmagában ennek a struktúrának a megszüntetését teljes egészében támogatandónak és helyesnek tartottam.
Május 5-én a védelmi fölkészítéssel kapcsolatban a kormány meghallgatott egy előterjesztést, és a honvédelmi miniszter, a belügyminiszter, a földművelésügyi miniszter és a Miniszterelnökség közösen kell hogy javaslatot tegyen szeptember végéig a kormánynak arra, hogy ha nem a jelenlegi tartalék-gaz-dálkodási szervezetben képzeljük el védelmi helyzet esetére a szükséges tartalék biztosítását, akkor milyen nyugat-európai modellek és milyen volumenű készletek vannak. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy volt olyan probléma, amit a Földművelésügyi Minisztérium ezen az eszközön keresztül oldott meg. Tehát a tartalékgazdálkodásra szánt mezőgazdasági termékek, termények fölvásárlása mentesül az Európai Unió piacszabályozásra vonatkozó elvei alól, ami azt jelentette, hogy 2010 előtt például tejpor került előállításra, ami bekerült a tartalék-gaz-dál-kodásba. Hogy aztán ennek mi lett a sorsa, azt inkább ne részletezzük. Az volt a célja, hogy az éppen aktuális piaci fölösleget valahogy levezesse.
Én ezt nem tartom egy korrekt és fair eszköznek, mert visszaélésre alkalmas és nem transzparens. Sokkal fontosabb az, hogy védelmi képesség szempontjából rendelkezzünk védelem esetén szükséges tartalékkal. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me