SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Bocsásson meg, hogy itt kell maradnia, csak két dolog miatt kértem, hogy miniszter úrtól hadd kérdezhessek. (Lázár János: Ez a dolgom.) Először is azért, mert ilyen kabinet-vezetőként hátha többet tud, mint az FM vezetése és a Belügyminisztérium vezetése, akik a sajtóban egymás-ra mutogattak egy ügyben, részben pedig hozzá vagyunk szokva, hogy a Fazekas Sándor nevéhez kapcsolódó ügyekben önnek kell időnként magyarázkodnia.
Ugye, ez a tartalékgazdálkodás pont egy olyan ügy, ami hasonlít nagyon-nagyon a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, sok-sok disznóság után pont azért, hogy a nyomokat is eltüntessék, megszüntetni a hivatalt; a Nemzeti Földalap ügyében a magyar közvéleményben a nem túl szép földmutyi néven berögzült dolog zajlott, és itt a tar-ta-lék-gazdálkodási központ vagy a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. esetében viszont az a baj, hogy egy nagyon nagy áldozat van mellette. Nagy István államtitkár úr említette azt Földi László képviselőtársamnak adott válaszában, hogy milyen nemzetközi folyamatok vannak, és az emberiség milyen kihívások előtt áll. Lehet látni azt, hogy a politikai hőmérséklet felfelé megy a világon. Lehet látni azt, hogy egyik legnagyobb szomszédunk háborúban áll, és minderre a magyar kormányzat válasza az, hogy gyakorlatilag egy elbrókerezett némi pár száz millió miatt megszünteti a tartalékgazdálkodást Magyarországon.
Ezt már Gyurcsányék elkezdték, annak idején ők a vaskészleteket értékesítették, most pedig úgy tűnik, hogy eltűnik minden más amellett, hogy most már látom hirdetményekben, hogy hirdetik az egykori raktárakat is, szélnek engedve minden dolgozóját. Ez a tartalékgazdálkodás 1912-ig nyúlik vissza Magyarországon, és gyakorlatilag átívelte az elmúlt száz évet, hiszen soha nem volt olyan időszak, amikor ne lett volna stratégiai tartaléka az országnak.
Kérdezem miniszter úrtól, hogy tud-e olyan európai országot vagy civilizált országot, ahol így felszámolják és nullára írják a teljes tartalékgazdálkodást. Lehet-e tudni, hogy mi lesz a jövőkép, mi lesz ezzel tartósan Magyarországon? Ha már a sajtóban egymásra mutogatott két tárca, van-e a kormánynak valami elképzelése, hogy mi lesz azokkal az értékekkel, amiket idáig a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. kezelt, és mi lesz azzal a vagyonnal? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Erre várnám tájékoztatását tisztelettel. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me