DR. GYÜRE CSABA

Full text search

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Teleki képviselőtársam mondta, hogy mobillá kell tenni az oktatást. Szerintem jelen pillanatban is az, semmilyen jogszabály, semmilyen rendelet nem mondja el, hogy ha a jelenlegi többségi társadalomhoz tartozó gyereket elviszik a faluból egy városi iskolába, akkor cigány származású gyereket miért ne lehetne elvinni. Én nem gondolom, hogy van bármilyen szabályozás, sőt, én azt gondolom, hogy ilyen gyakorlat sincsen, legalábbis nem hallottam még semmilyen gyakorlatot, amely korlátozná bármilyen szinten.
Nem mondom azt, hogy abban nincs igaza önnek, hogy az anyagi lehetőségek adott esetben behatárolhatják azt, hogy ki tudja elvinni a gyerekét (Közbeszólások az MSZP soraiból: Az is korlát.), de az is biztos, hogy az államnak meg kötelessége, hogy minden szinten, tehát a legkisebb faluban is, ahol iskola működik, ott a megfelelő szintű, az átlagos szintű oktatást tudja prezentálni, ez pedig ténykérdés, hogy az államnak ezt biztosítania kell. Erről beszélt folyamatosan a kormány, hogy a KLIK-et ezért hozták létre, hogy a legkisebb faluban lévő iskolában is legalább olyan magas szintű oktatás legyen, mint amilyen egy fővárosi elitiskolában van. Nyilván ezt nem hisszük el, én nagyon várnám, hogy a kormánytöbbség bebizonyítsa, hogy ez így van, de ez elméletileg a hozzáállás.
Petneházy Attila képviselőtársamnak pedig egy gondolattal csak, valóban úgy van, hogy az az iskola, amelyikről beszéltem, Nyíregyházán, ez később megnyílt. Elég szomorú az, hogy bezárt és a görögkatolikus egyháznak kellett azt felvállalni, hogy az állami feladatot, amit eddig az állam vagy az önkormányzat akkor még fölvállalt, ezt a görögkatolikus egyház, mivel óriási volt rá a társadalmi igény, ezt figyelembe véve legalább megcsinálta. Valóban nagyon üdvözlendő és valóban egyetértek Petneházy Attilával abban, nagyon szomorú tény, hogy egyesek ezt támadták, sőt nemhogy támadták, de még mindenféle bírósági eljárást és mindenféle szankciót próbáltak az egyházzal szemben kiszabatni azért, mert a társadalmi igénynek eleget tett. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban. - Petneházy Attila tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me