DR. SZÉKELY LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZÉKELY LÁSZLÓ,
DR. SZÉKELY LÁSZLÓ, az alapvető jogok biztosa, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Hölgyek és Urak! Kedves Vendégek! Az első mondat a köszöneté. Köszönöm önöknek, hogy ebben az évben is megadták a lehetőséget arra, hogy a jelentést szóban kiegészíthessem, illetve bemutathassam önöknek.
Amikor az elmúlt évben ugyanitt álltam, akkor azt mondtam, hogy amióta önök engem megválasztottak az alapvető jogok biztosának, azóta a hivatalom, az a körülbelül 130 ember a folyamatos átalakulás állapotában van. Ha megnézik ezt a jelentést, amelyet önök elé tártam, akkor azok a statisztikai adatok és számok, amiket ebben látnak, a tavalyi kijelentésemet mindenben megerősítik.
A tavalyi évben 8240 beadvány érkezett a hivatalhoz. Ez egyrészt körülbelül 50 százalékkal több, mint az előző évben, amivel kapcsolatban ambivalens vagyok. Egyrészt örülhetek annak, hogy 8240 ember érezte úgy, hogy megbízhat a hivatalban, tehát társadalmi elfogadottságunk, presztízsünk meglehetősen magas az én megítélésem szerint ennek a számnak az alapján. Másrészt persze szomorúak is lehetünk, mert 8240 ember érezte úgy, hogy az ügyében csak az ombudsmani hivatal munkatársainak segítségével fog elboldogulni, illetve érezte úgy, hogy alapjogi sérelem érte valamilyen ügyével kapcsolatban az állam különböző szervei részéről.
És egy zárójeles mondat a szám értelmezéséhez. Százas nagyságrendben járultak hozzá az ügyfélforgalom növekedéséhez az Amnesty International egyes tagállami szervezeteinek tömeges, lényegében azonos tartalmú beadványai, amelyek Európa és Amerika legkülönbözőbb államaiból érkeztek. Ezek nagyjából egyenkérelmek voltak, és többnyire arra irányultak, hogy az ombudsman kérje a migráns-, illetve menekültüggyel kapcsolatos hazai jogszabályok alkotmánybírósági kontrollját.
Nos, a számokból kiolvasható, hogy míg a 2014-15. év fordulóján mindössze 886 ügy húzódott át az előző évről a következőre, ez a szám most, 2015-ben már 3686 volt, ami jelentős ügyhátralékot jelent. Szeretném hozzátenni, hogy ez nem a hivatal lustaságának vagy restségének következménye, hanem bizonyára értesültek róla, hogy 2015. január 1-jétől kezdve hivatalunk egy nagyon jelentőségteljes nemzetközi kötelezettségvállalásból fakadó feladatot tölt be: a kínzás és más embertelen, megalázó bánásmód elleni ENSZ-egyezménynek a nemzeti megelőzési mechanizmusát - rövidítve OPCAT-nek szoktuk nevezni -, ennek funkcióját tölti be. Ez egy teljes főosztályt, 8 ember teljes munkaidejét jelenti egész évben folyamatosan. Ahhoz, hogy ezt a monitoring-tevékenységünket maradéktalanul elláthassuk, csak zárójelben jegyzem meg, hogy Magyarországon 4 ezer fogvatartási hely van, ahol véletlenszerűen kell megjelenni a munkatársaimnak, be nem jelentett ellenőrző tevékenységet folytatnak. Ez a tevékenység, ezek az ellenőrzések kifejezetten költségesek, drágák, időigényesek, tolmácsot kell biztosítanunk, szállásköltséget, mert néha több napig tartanak az ilyen vizsgálatok. Ezek tehát jelentős erőforrásokat vontak el az alaptevékenységünktől, és ezek a számok, hogy több mint 3 ezer ügyet kellett áthoznunk az előző évről, ez jórészt ennek a következménye.
(10.00)
Na most, ha megengedik, két, számomra fontos és örömre okot adó körülmény is történt az év során. Nevezetesen az, hogy a 2017-es költségvetésben 100 millió forint többletforrást kaptunk a költségvetéstől, amiért ezúton is köszönetet mondok. A másik pozitívum pedig az, hogy nagyjából 15 éves lehetetlen állapot után rendeződni látszik a Nádor utca 22.-ben található székházunk ügye: ha minden igaz, akkor 2017-től már nem kell buzgó imádság mellett azon szurkolnunk, hogy nehogy valakinek a fejére essen egy szél által lesodort tetőcserép. Ezek tehát jelentős pozitívumok, és még egyszer köszönöm.
Visszatérve az OPCAT-re, a tavalyi évben 15 monitoringhelyszínt kerestünk föl. Munkatársaim jártak a menekültügyi őrzött befogadóközpontban, Debrecenben, a Terápiás Házban, a Reménysugár Gyermekotthonban. Valószínűleg észrevették, hogy milyen erős társadalmi visszhangja van az OPCAT-tevékenységünknek. A fővárosi Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályán történt ellenőrzésünk eredményeképpen megindult a felújítás a kórházban. Ugyancsak jelentős visszhangja volt a fiatalkorúak tököli börtönében, illetve a büntetés-végrehajtás központi kórházában tett látogatásunknak is. Azt hiszem, ennek a felfokozott érdeklődésnek az lehet az oka, hogy egy átlagember életében soha nem találkozik börtönnel, soha nem találkozik zárt osztállyal egy pszichiátriai intézetben, és ezeket az üzeneteket most az ombudsmani hivataltól kapja meg a társadalom, ennek a következménye lehet ez a felfokozott érdeklődés.
Egy másik fontos terület, ami szintén nem az alaptevékenységünk volt eredetileg, a közérdekű bejelentések elektronikus nyilvántartása, illetve a kivizsgálásuk felülvizsgálata. 358 közérdekű bejelentés érkezett hozzánk az előző évben, ebből körülbelül az 50 százalék alapos volt, 16 esetben tártunk fel alapjogi visszásságot, és 6 esetben kellett azt megállapítani, hogy a címzettek nem tettek eleget a közérdekű bejelentés kivizsgálásával kapcsolatos kötelezettségüknek. Ez elég jó arány szerintem, ha megnézzük.
Hagyományos tevékenység a jogszabálytervezetek véleményezése, 257 esetben kaptunk felkérést erre. Az igazság az, hogy évek óta probléma, hogy 24-48 órás határidőket kapunk, ami több száz paragrafusból álló jogszabályok esetén meglehetősen formálissá teszi a véleményezésünket, de mindenesetre működünk ezen a területen is.
Ha az összes panasz struktúráját nézzük meg, akkor körülbelül 1500 olyan ügy volt, amelyben közigazgatási, rendőrségi vagy büntetőeljárással kapcsolatos volt a panasz, körülbelül 1000 polgári jogi jogvitával kapcsolatos - feltéve persze, hogy nem bíróságra tartozik, mert akkor nincs hatáskörünk -, és olyan 900-ra tehető a szociális, egészségügyi jellegű panasz. A helyetteseim ügyforgalma: a környezetvédelmi kérdésekben mintegy 180 beadvány érkezett, míg a nemzetiségek jogaival kapcsolatban körülbelül 200 ügy volt az előző évre jellemző.
Szerintem jó a bizalmi légkör. 274 ajánlást fogalmazott meg a hivatal, illetve én az elmúlt évben. Összesen 36 olyan eset volt, amikor a címzett nem értett egyet az ajánlással, de ez a szám még javulhat is, mert a 2015. évről átnyúlóan még 80 ügyben folyamatban vannak az egyeztetések. Tehát az én megítélésem szerint ez egy olyan négyötödös arány, ami nem rossz megítélésem szerint.
Folyamatban vannak Alkotmánybíróság előtti indítványaim: egyrészt az előzetes letartóztatás négyéves felső időhatárának eltörlésével kapcsolatban, illetve egy önkormányzati rendelet, amely lényegében az adott városban a taxiszolgáltatás feltételeinek szabályozása körül van, lényegében a vállalkozás szabadságát lehetetleníti el; úgyhogy ezek még folyamatban vannak. Továbbá amióta erre lehetősége van az ombudsmannak, először kértem alaptörvény-értelmezést egy bizonyos kérdésben.
Ha szabad és megengedik, felhívnám a figyelmet, az elmúlt év során ütköztünk ebbe a problémába: az ombudsmannak nincsen joga mulasztásos alkotmánysértés esetén az Alkotmánybíróság beavatkozását kérni. A megsemmisítés kérésével nem megyek semmire, mert nincs mit megsemmisíteni, ugyanakkor viszont visszásság előállhat azért is, mert nincs vagy hiányos egy jogszabály.
Összességében azt kell mondanom önöknek, engedjék meg, hogy ennek kapcsán egy szubjektív benyomásomat megosszam önökkel. A közelmúltban történt egy fővárosi kórházban egy nagyon nagy port felvert eset, ahol egy pszichiátriai kezelés alatt álló, kommunikációképtelen terhes nővel szemben alkalmaztak kényszerintézkedést, elkülönítést. Felügyelet nélkül hagyták, a szülés megindult, a gyermek életképesen jött világa, de az édesanya pelenkázása miatt a gyermek megfulladt, meghalt. A vizsgálatot lefolytattuk, nem OPCAT volt, hanem általános vizsgálat, elkészült a jelentés, és meglehetősen nagy port vert fel érthető okból. Három nap múlva a kórház igazgatója felhívott telefonon, és megköszönte a jelentés korrektségét, alaposságát, mindenoldalúságát, ami, meg kell mondanom önöknek, nekem nagyon jól esett.
A másik élmény az a karácsonyi üdvözlőlap, amelyet olvashatnak a jelentés bevezető részében. Mindent összevetve azt kell mondanom, hogy ha valóban ars poeticaszerűen a szegények ügyvédjének tartom magam, akkor ezek nagyon fontos visszacsatolások, hogy ez a szerepfelfogás jó és helyes. Várom az önök észrevételeit, és ha kell, kritikáját is, ezek is nagyon fontos információk a munkám során. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me