IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az LMP egy évvel ezelőtt ilyenkor arról beszélt, hogy a következő tanév vízválasztó lesz, el fog dőlni, hogy a Fidesz-KDNP tud-e és mer-e korrigálni az oktatáspolitikáján. Idén januárra a magyar oktatási rendszer a működésképtelenség határára sodródott. A pedagógusok bátor kiállása jelezte, hogy elfogyott a türelem, az eddigi irányt nem lehet folytatni. Ekkor még bizakodóak voltunk, hogy a kormány meghallgatja a tüntető tanárokat, diákokat és szülőket, hallgat végre a szakemberekre.
Azóta bebizonyosodott, hogy nem lesz semmiféle korrekció, tovább tolják a biciklit a rossz irányba. A nyár elején megígért változtatásokról is kiderült, hogy semmi sem igaz belőlük, nem csökkentették a tananyagot, lebutították a szakképzést, a pedagógusok jogos béremelését tagadták meg. Az LMP szerint bebizonyosodott az is, hogy Palkovics László nem képes megbirkózni a feladatával. Az oktatási államtitkárságon nem sikerült rendet teremteni, hiszen még talán soha nem fordult elő, hogy a tanévkezdés előtt pár nappal se lehessen tudni, hogy miből és hogyan fognak tanítani. Az utolsó pillanatig nem készültek el a kerettantervek és a tanmenetjavaslatok.
Tisztelt Ház! Ez a tanévkezdés sajnos arról szól, hogy gőzerővel tovább mennek a zsákutcába. Most már a tanév elején látszik, hogy ez az oktatási rendszer nem lesz fenntartható. Biztosak lehetünk benne, hogy év közben ismét súlyos problémák jönnek majd elő, januártól államosítják, ugye, az iskolák működését is, továbbra sincs elegendő pénz a rendszerben. Pont pár napja derült ki az LMP kérdésére adott válaszból, hogy hiába jelentették ki, hogy kifizették a KLIK adósságát, a mamutintézmény továbbra is majdnem félmilliárdos tartozásállományt görget maga előtt.
Továbbra is gondok vannak az állami tankönyvekkel, és hiába tiltakoznak az oktatás szereplői, a kormány tovább erőlteti a félkész kísérleti tankönyveket. Ezeket az egyre mélyülő problémákat nem lehet sokáig látszategyeztetésekkel és a közvéleményt megtévesztő lépésekkel elfedni.
Az LMP azt mondja, hogy 180 fokos fordulatra van szükség, meg kell újítani az oktatást Magyarországon, ennek alapjai pedig a következők: nem szabad hagyni, hogy újra és újra bizonytalanságban kezdődjön a tanév, ha bármilyen újdonságot vezetnek be, arra hosszú felkészülési időt kell hagyni. Ma soha nem látott bizonytalanság uralkodik az oktatásban, minden rendkívül ingatag lábakon áll, ma mondanak valamit, holnap az ellenkezőjét csinálják. A bizalom és a kiszámíthatóság jelenleg hiányzik az oktatáspolitikából.
A második ilyen tény, azt gondoljuk, hogy vissza kell adni az iskolákat a településeknek. Nemhogy a működtetést nem szabad államosítani, de a fenntartást is vissza kell adni az önkormányzatoknak, akik ezt kérik és képesek a feladat ellátására, természetesen a megfelelő állami források biztosításával. Meg kell újítani a tananyagot, nem vacak állami kísérleti tankönyvekkel kell bombázni az iskolákat, hanem egy konszenzussal kiérlelt folyamat végén olyan kiadványokat adni a diákok kezébe, amik a XXI. század kihívásaira készítik fel őket, s igazodnak az életkori sajátosságokhoz, érdeklődésekhez és igényekhez. Olyan tananyagra van szükség, amely figyelembe veszi a diákok közti eltéréseket, amely bőven teret ad és enged a készségek fejlesztésének.
Ezzel összefüggésben vissza kell állítani a szakközépiskolákban - megtévesztő nevükön: a szakgimnáziumokban - a természettudományos tantárgyakat az eredeti rend szerint, garantálni kell, hogy minden magyar diák elsajátíthassa ugyanazt az alapműveltséget. Abba kell hagyni ezt a tudatos népbutítást, ami jelenleg folyik.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tegnap a tanévkezdés átveréseire vonatkozó azonnali kérdésemre Lázár János miniszter válaszolt. Miniszter úr végre a lényegre tapintott, és azzal fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy tegyenek végre valamit a diákok folyamatos teljesítményromlása ellen, amit a PISA-tesztek jeleznek, sajnos.
Lázár Jánosnak igaza van, igen, a tanévkezdés előtt pár nappal bevezetni a változtatásokat, az bizony rontja a diákok teljesítményét. A minden helyi kezdeményezést megfojtó állami fenntartás is rontja a teljesítményt, a megtaníthatatlan és megtanulhatatlan, túlzsúfolt tananyag is rontja a diákok teljesítményét, a természettudományos tárgyak oktatásának megszüntetése is rontja a diákok teljesítményét.
Ezt már, úgy látszik, önök közül is egyre többen látják. De akkor mégis meddig tolják még a biciklit a zsákutcába? (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me