ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szinte berobbantak a politikai közbeszédbe a hazai munkaerőhiányról szóló hírek. A 8 plusz 6 évnyi szocialista és fideszes uralomnak betudhatóan százezerszám vándoroltak Nyugatra honfitársaink, miközben most itthon egyre nagyobb az aggodalom, hogy nem találni valamirevaló szakmunkást. Pedig a magyar exodus felelősei igazán járhatnának elöl jó példával bérügyben, hiszen a kormány jelentős munkaadó is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül több mint 170 cégben van többségi tulajdonrésze, így ezeknél a cégeknél ő diktálja a bérpolitikát.
A bérfelzárkóztatást saját vállalatainak munkásain is elkezdhette volna az állam, de ehelyett a saját oligarcháinak zsebét milliárdokkal degeszre tömő, a külföldi multicégektől pedig semmiféle támogatást nem sajnáló kormányzatok bizony meglehetősen sanyarúan bántak a MÁV, a Volán vagy a Posta százezernyi dolgozójával. A Fidesz első négy éve alatt az inflációt mindössze 2,5 százalékkal meghaladó mértékben emelték ezeknek a munkavállalóknak a bérét. Ráadásul, miközben az állami cégek vezetői havi 5 millió forintot kaszálnak, a korán kelő, keményen dolgozó, de nyomorúságosan fizetett dolgozóikat a latin-amerikai egyenlőtlenségeket idéző bérszakadék aljára taszították.
(12.20)
Nem véletlen tehát, hogy egyre gyakrabban hallani fenyegető munkaerőhiányról a vasúti vagy a buszos közlekedés területéről is.
Fentiek alapján kérdezem: miért nem kívánják érdemben fejleszteni ezeknél az állam normális működésének szempontjából kulcsfontosságú cégeknél dolgozóknak a bérét? Vagy előbb-utóbb nemcsak a gyárosok telepítenének ide 250 ezer idegen munkavállalót, hanem titkon a kormány is olcsó bangladesi buszsofőrökben és kongói váltókezelőkben látja a megoldás kulcsát? Ha pedig államtitkár úr, ha a válaszában a most beharangozott MÁV-os béremelésre hivatkozna, kérem, ne feledje el hozzátenni, hogy a 2017-es költségvetést megalapozó salátatörvény 10 százalékkal csökkentette a készenléti munkakörben dolgozó vasutasok fizetését, így csak azt adják most vissza, amit korábban elvettek, ez viszont nem emelés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm a figyelmet, várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me