DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A Pillanatkép az oktatásról című OECD-jelentésből kiderült, hogy Magyarország az OECD-tagországok közt az utolsó helyen áll az oktatásra fordított százalékos arányban. 2010 után az OECD kimutatása szerint csökkent az oktatásra fordított összeg aránya, tehát nemcsak arról van szó, hogy azért költ Magyarország kevesebbet az oktatásra, mert eleve egy szegényebb ország, hanem arról is szó van, hogy a meglévő GDP-ből a legutolsó helyen állunk a tekintetben, hogy mennyit fordítunk oktatásra. Az OECD-átlag 5,2 százalék, a magyar ráfordítás 3,8 százalék.
A vizsgált időszakban a legnagyobb csökkenést Magyarország produkálta, és a legnagyobb csökkenést az egy tanulóra jutó forrás mértékében is hazánk tudhatja magáénak. Mindezek ellenére azzal indokolták az állami fenntartásba vételt, hogy az önkormányzatok azok, amelyek nem költenek megfelelő mennyiségű pénzt az oktatási intézményeikre, majd ha állami fenntartásba veszik az iskolákat, akkor ez kiegyenlítődik, és biztosítják a megfelelő pénzt. Ez nem így történt, államtitkár úr, ebből az adatsorból is kiderül.
Másrészről Györgyi Zoltán oktatáskutató éppen az OFI lapjában írta meg, hogy a centralizáltság és a tudáseredmények között nagyon laza a kapcsolat, ez teljesen világosan látszik a PISA-eredményekből is. Ugyanő a tankerületek átalakításával kapcsolatban azt írta: nem látszik átgondolt szervezeti felépítés, megfelelő mechanizmusok nélkül érdemi célokat nem lehet megvalósítani.
Tisztelt Államtitkár Úr! A számok is azt mutatják és a szakértők is azt mondják, hogy az önök koncepciója az oktatásra vonatkozóan hibás. Hajlandóak-e változtatni ezen, s minek kell még történnie, milyen adatokat kell még megismernünk, hogy belássák, hogy tévedtek és nem jó úton járnak? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me