POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az önkormányzati csatornaberuházások, illetve a települési csatornaberuházások megvalósításánál valóban az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, amikor is a településen egy víziközmű-társulatot hoztak létre.
(12.40)
Ez a víziközmű-társulat, bár nem az önkormányzati törvény alá tartozó társaságként működik, és így a szabályozás kapcsán sem az önkormányzatokra vonatkozó szabályozás érvényes rá, de mégiscsak úgy működik egy picit, mint egy önkormányzat, hiszen a településen élők, akik tagjai, a törvény erejénél fogva egyébként kötelezően tagjaivá válnak egy ilyen társulatnak, ők dönthetik el és ők döntik el taggyűlésen, hogy mekkora támogatást fizetnek be, és azt mire lehet használni. Amikor a beruházás végére érnek, akkor el kell hogy számoljanak a lakossággal, illetve át kell hogy adják a követeléseket, illetve a megmaradt pénzeszközt és a vagyont az önkormányzatnak.
Való igaz az - és itt nem feltétlenül csak a hanyagság jelenik meg -, hogy a víziközmű-társulatok egy részénél magánál a társulati szervezésnél, a lakossági önerő meghatározásánál, közvetlenül a víziközmű-beruházás létesítéséhez kapcsolódó helyreállításon túl, magyarul új utak építését is bekalkulálják a lakossági befizetésekbe, és amennyiben ezt a társulat tagjai elfogadják, így is járnak el.
Az önkormányzatok részére biztosított önerő feltétele egyébként az, hogy nincs meg a teljes fedezet a beruházásra, tehát az állam, a Belügyminisztérium az önkormányzati önerő alapból azért biztosít fedezetet, hogy a hiányzó önerő kipótlásra kerüljön. Tehát ha a társulat rendelkezik ezzel, akkor itt gyakorlatilag egy dupla finanszírozás jön létre, azonban ezeknek a számonkérése, visszaszolgáltatása nem az önkormányzati törvény alapján történhet, illetve nem a hagyományos úton történhet, hanem ezeket sajnos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) mind egyedi úton kell visszaszerezni a lakosságnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me