SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország és a magyar kormány tevékenységének óriási elismerése, hogy az Európai Bizottság tanulmánya sikeresnek és eredményesnek minősíti a Magyarországon meghozott gazdaságfehérítő intézkedéseket, hiszen egy év alatt több mint 4 százalékponttal csökkent az áfaadórés. A Bizottság tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfaadórés mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról - köszönhetően az adóelkerülés visszaszorítását célzó kormányzati intézkedéseknek - 17,95 százalékra csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban. A javulásban a legnagyobb szerepet kétségkívül az online pénztárgépek játszották, pedig csak 2014 utolsó négy hónapjában kellett kötelezően a vállalkozóknak ezt a kasszát használniuk.
Minden valószínűség szerint a 2015-ös adatsor még jobb lesz, hiszen abban az évben debütált az EKÁER, és az volt az első teljes év, amikor már csak az adóhivatali összeköttetéssel bíró pénztárgépbe üthették bevételüket a vállalkozások. Brüsszel évről évre méri minden egyes tagállam esetében a várt áfabevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbséget. Ez az úgynevezett, fentiekben is hivatkozott áfaadórés, amelybe az adóelkerülés miatt elméletileg kieső költségvetési bevételeken kívül egyéb dolgok is beleszámítanak, de ez a leghangsúlyosabb. Az elmúlt idők legfontosabb feketegazdaság elleni intézkedései tehát bizonyítottak.
Tisztelt Államtitkár Úr! A KDNP képviselőcsoportja bízik abban, hogy nincs megállás, és a kormány törekvése a feketegazdaság további csökkentése. Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, tervez-e intézkedéseket a kormány az adóelkerülés további csökkentéséhez. Tisztelettel várom válaszát.
(14.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me