DR. HOPPÁL PÉTER,

Full text search

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A közgyűjtemények fenntartói köre és a finanszírozási háttér az elmúlt, nagyjából fél évtized során valóban jelentősen átalakult. Ahogy képviselő úr is elénk hozta, a megyei feladatokat ellátó múzeumok, illetve könyvtárak hálózata a helyi önkormányzatok fenntartásába került át, és nem álltunk meg a félúton, mivel az önkormányzatok indítványt tettek egy újabb módosítás irányába, ezért a kormány támogatta azt a kezdeményezést nagyjából fél évvel vagy pontosabban egy évvel ezelőtt, amely kezdeményezés következtében az ön által is említett vagyontárgyak, ingó és ingatlan vagyonok a már fenntartói joggal rendelkező önkormányzatok kezébe kerültek át. Magyarul, a törvény legutóbbi módosítása egy olyan jelentős feltőkésítést jelentett az önkormányzatok irányában, hogy a feladathoz ingatlant és ingó vagyont is adott át a törvény.
Ehhez a törvénymódosításhoz egy nagyon jelentős, 170 tételből álló mellékletet állított össze a szaktárca, és ezt a mellékletet a Megyei Jogú Városok Szövetségével, különböző szakmai szervezetekkel koordináltan és maguknak a megyei önkormány-za-tok-nak a nyilatkozata alapján állítottuk közösen össze. Azt gondolom, hogy ez az irány mindenképpen helyes és az önkormányzatiság, a szubszidiaritás elve szerint egy már korábban is kívánt lépéssor volt.
Ami a törvény érdemi részét illeti, és amihez most egy módosító indítvánnyal önök hozzájárultak, természetesen meg kellett vizsgálni idővel, hogy az önkormányzatok tulajdonába átkerült ingatlanok a további felhasználás tekintetében teljeskörűen az önkormányzat feladatát hivatottak-e szolgálni, és erre fel is hívtuk, a kultúráért felelős államtitkárság is az önkormányzatok figyelmét, hogy a vagyonátadást követően vizsgálják meg annak mikéntjét, hogy mely átkerült ingatlanok milyen mértékben szolgálják azt a célt, amit maguk az önkormányzatok kezdeményeztek, és az egyéni képviselők teljes körben támogatták is ezt a felvetést.
A törvény ingatlanmellékletének összeállítását tehát gondos előkészítés előzte meg, ennek során az önkormányzatok az említett Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül megküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak azon ingatlanok listáját, amelyeket önkormányzati tulajdonba kívántak átvenni. A törvény mellékletét képező ingatlanlista ilyen módon alakult tehát ki, ahogy az imént ezt jeleztem. A tapasztalatok azt mutatják, hogy többek között épp a napjainkban zajló „Modern városok” program keretében vagy az egyéb európai uniós források-ból megvalósuló ingatlanfejlesztések sikeres megvalósításában kiemelten fontos, könnyítő körülmény a tulajdonosi viszonyok eszerint történt megváltoztatása, a fokozottabb önkormányzati felelősségvállalás hosszú távú megteremtése.
(17.30)
Ne felejtsük, hogy a kulturális intézményrendszer az elmúlt években nagyrészt a hazai, részben hazai, részben uniós források bevonásával látványos eredményeket tudott elérni a kulturális értékek széles körű megismertetésében, a hozzáférési lehetőségek kiszélesítésében és a modernizációban. A tulajdonba adásról szóló törvény igen sarkalatos garanciákat is tartalmaz, az átadott vagyon kulturális közfeladatok ellátásához kötött. Ugye, a törvény úgy fogalmaz, hogy a vagyon átadásakor nyilatkozik az önkormányzat, hogy ilyen feladatot végez az átadott ingatlanban. Tehát más funkcióra nem lehet felhasználni, illetve az átadott vagyont az önkormányzatok nem idegeníthetik el. Ezek elég szigorú, sarkalatos szabályozások.
A most előttünk lévő T/12066. számú törvényjavaslat, amelyet Vigh László képviselő úr Cseresnyés Péterrel jegyez, azt célozza, hogy a tulajdonba adásról szóló törvény melléklete, amiről szó van, egyik tétele, a 147. számú tétel, tehát a Zalaegerszeg belterületén lévő 2017/6. helyrajzi számú ingatlan vonatkozásában… - változtassa meg a törvény, és kerüljön ismét állami tulajdonba. Ez egy felelős önkormányzati indítvány, merthogy megtekintették az 1 hektár 1143 négyzetméter területű, kivett irodaház típusú, megjelölésű ingatlannak a feladatkörét, és azonosította az önkormányzat, hogy ennek csak kisebb részét fogja használni a Göcseji Múzeum, így annak a Zalaegerszeg megyei jogú város önkormányzata tulajdonában való tartása nem indokolt a későbbiekben. Az önkormányzat az ingatlan állami tulajdonba való visszaadásával és egy határozott részének vagyonkezelésbe vételével kívánja rendezni a jogi státuszát. A kulturális helyettes államtitkárság, ilyen módon a kormány véleménye erről a törvényjavaslatról támogató, amely szerint a felelős önkormányzati gazdálkodás a jövőt illetően a múzeum vonatkozásában vagyonkezelői jogot kíván érvényesíteni, és az állam számára visszaadandó tulajdoni értékről tesz indítványt.
Az MNV Zrt. vagyonkezelő vagyongazdálkodási főigazgatóságának álláspontját is birtokoljuk, eszerint a törvény módosításán túl nem mutatkozik más gyakorlati megoldási lehetőség az adott ingatlan állami tulajdonba való visszavételére, magyarul, egy ilyen mellékletben szereplő egy tétel módosításához is feltétlenül szükséges az adott törvény megnyitása. Ez azonban hozzáárulhat ahhoz, hogy Zalaegerszeg megyei jogú város önkormányzata attól függetlenül, hogy a tulajdonjogba bejegyzésre került-e már az ingatlannyilvántartás vagy sem (sic!), így a legjogszerűbb eljárás keretében kezdeményezi az említett vagyoncserét.
A törvényjavaslat szakmailag teljes mértékben megfelel a jogi és a múzeumi elvárásoknak is. Tisztelettel kérem önöket, az Országgyűlés plénumát, hogy támogassák a törvényjavaslat elfogadását, esetleges jobbító szándékukat, módosító indítványaikat köszönettel vesszük. Az elmúlt napokban néhány önkormányzat részéről értesülhettünk arról, hogy a megnyitott melléklet vonatkozásában néhány önkormányzat a Megyei Jogú Önkormányzatok Szövetségének koordinációjában hasonló korrekción gondolkodik. Ennek értelmében a beadható módosító indítvány határidejéig, amennyiben érkeznek még módosító indítványok, tisztelt elnök úr, nyilvánvalóan még a lista kiegészíthető a jövőben.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me