TELEKI LÁSZLÓ,

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ,
TELEKI LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Szocialista Párt elég sokat gondolkodott azon, hogy támogassa-e ezt a törvényt vagy ne. Én, mivel az országos listáról kerültem zalai képviselőként a parlamentbe, kértem a frakciót, hogy támogassák, és a támogatás oka elsősorban az, hogy a Zala megyei polgárok járjanak jól. Viszont szeretném arra felhívni az Országgyűlés figyelmét, hogy a 2010 óta eltelt időszakban látszik a kapkodás és a központosítási hatalomvágy, ami jellemezte a kormányzatot, mert volt egy időszak, amikor ezt az intézménykoncentrációt megpróbálták úgy gyakorolni, hogy semmilyen előzetes véleményt nem kértek ki semmilyen érdekvédelmi szervezettől, semmilyen civil szektortól, vagy éppen hatástanulmányt sem készítettek. Ennek abszolút látszik az eredménye, mert a mostani törvénymódosítás pont erről szól, hogy ezt próbálják meg valamilyen szinten kezelni.
Ezért tehát azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne akár ennél a törvénynél, akár sok más törvénynél jobban körüljárni, hogy mit is szeretne a kormány, és hatástanulmányokat készíteni annak érdekében, hogy egy-két éven belül ne változtassunk újra és újra; nem azért, mert feladata van az Országgyűlésnek, hanem maguk a helyi emberek nem tudják, hogy az intézmény éppen kinek a tulajdonában van, és a működési rendszerét sem ismerik. Tehát átláthatatlanná válhat ebben az esetben. Ezért azt gondolom, hogy mindenképpen egy kormányzatnak hosszú távon kéne gondolkodni akkor, amikor a helyi intézményekről dönt, és különböző előterjesztéseket tesz.
Tehát ebből adódóan, hogy látható legyen az, hogy a Magyar Szocialista Párt a helyi embereket, polgárokat támogatja, ennek hatására döntött úgy a frakció, hogy támogatni fogja ezt az előterjesztést, de számtalan olyan dolgot lehetne még mondani, amit fel is jegyeztem magamnak, hogy egyébként, ha a következő időszakban újra ugyanazt a szisztémát fogják használni, és ugyanúgy nem fognak szakmai egyeztetéseket folytatni, akkor nagyon nehezen lehet ilyen dolgokat támogatni, mert egyszerűen nem szabad támogatni, ha a szakmai véleményeket nem hallgatják meg, és nem próbálják meg beépíteni a döntéshozatali mechanizmusba.
Ezért tehát nemcsak ennél a törvénynél, mint ahogy mondtam, hanem számtalan más törvénynél tapasztalható, hogy ez a központosítás, amit elkezdtek, nem vált be. És az is látszik, hogy az önkormányzatoknak adtak egy bizonyos lehetőséget és szabadságot, volt egy ilyen politikája a Fidesz-kormányzatnak, majd azt követően azt is lehetett látni, hogy megvonja azt a szabadelvű gondolkodást az önkormányzatoktól, amit adott, és hirtelen újra centralizálni kezdte, majd újra megpróbálja olyan irányba terelni, hogy azt mondja, hogy nektek jobb lesz, ha ez kijön innen, és állami tulajdonban lesz, nem lesz rá gondotok. Viszont azt gondolom, hogy sokkal több lehetőséget kéne adni az önkormányzatoknak, és autonómiát kellene jobban biztosítani nemcsak az intézmények fenntartásában, hanem az intézmények működtetésében. Ebben kellene a Fidesz-kormányzatnak jobban és hatékonyabban közreműködni.
Tehát ezért a Magyar Szocialista Párt, annak ellenére, hogy lát nagyon sok olyan problémát az elmúlt években, amely miatt nem lenne szabad támogatni, viszont a Zala megyei emberek érdekében a Magyar Szocialista Párt mégis támogatni kívánja ezt az előterjesztést, amelyet a két Zala megyei képviselő előterjesztett. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me