VIGH LÁSZLÓ

Full text search

VIGH LÁSZLÓ
VIGH LÁSZLÓ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló korábbi módosítás alapján a megyei múzeumok és a megyei könyvtárak a megyeszékhely, megyei jogú városok fenntartásába, a megyei múzeum tagintézményei pedig az illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerültek.
A feladat ellátását közvetlenül szolgáló és ahhoz szükséges ingó vagyontárgyak térítésmentesen a fenntartó önkormányzatok tulajdonába kerültek. Az akkor elfogadott jogszabály azonban nem rendelkezett a könyvtári és a múzeumi feladatellátást szolgáló ingatlanok átadásáról. Az ingatlanok a magyar állam tulajdonában maradtak, és a közművelődési intézmények vagyonkezelői jogosítványt kaptak. Az így kialakított hármas fenntartói konstrukció azonban nehezítette az intézményi feladatellátást, a pályázati részvételt, valamint a szükséges fejlesztések gyors és hatékony végrehajtását.
Ezért az Országgyűlés 2015 júniusában elfogadta a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok fenntartásának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényt. Ennek eredményeként a megyei múzeumok és a megyei könyvtárak feladatellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyontárgyak a vagyonátadást igénylő fenntartó önkormányzatok tulajdonába kerültek, segítve ezzel az önkormányzati kötelező feladatok hatékonyabb és eredményesebb ellátását.
A törvény előkészítése során Zalaegerszeg megyei jogú város is megküldte azon ingatlanok listáját, amelyeket a fenti feladatok ellátására tulajdonba kíván venni. Ebben szerepelt a Göcseji Múzeumnak is helyet biztosító 217/6 helyrajzi számú ingatlan is, amelynek azonban csak 15 százalékát használta a város önkormányzata múzeumi célokra. Az ingatlan jelentős részén kiemelt államigazgatási feladatot lát el a Zala Megyei Kormányhivatal, többek között népegészségügyi és fogyasztóvédelmi feladatokat, így indokolt a kormányhivatal vagyonkezelői jogának ismételt biztosítása az ingatlan fejlesztése és eredményes kezelése érdekében. Zalaegerszeg megyei jogú város polgármesterének írásbeli nyilatkozata és hozzájárulása alapján az önkormányzati feladatok ellátását az ingatlan csak kisebb részben szolgálja, így egyetért azzal, hogy törvénymódosítással ismét állami tulajdonba kerüljön az ingatlan. A törvény ezen irányú módosítása nem érinti a sarkalatos rendelkezést.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa az önkormányzat és az állami vagyonkezelő által is támogatott javaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me