DR. HADHÁZY ÁKOS

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2015 decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium 837 millió forintos támogatást fizetett ki uniós forrásból egy bátonyterenyei logisztikai központra, egy vasútállomásra. 837 millió forinttal támogatták meg azt a beruházást, amely érdemben munkahelyeket alig teremtett, eleve négy munkahelyet vállalt ez a vállalkozás, tehát 200 millió forinttal szerették volna ezt támogatni. A minisztérium elfogadta a teljesítést, és 2016 májusában ez hivatalosan meg is valósult.
A pályázat nyertesével szerződött tervező cég időközben bejelentést tett, mert az Ökogroup cég nem fizette ki őket, és a tervező szerint több körülmény arra utalt, hogy nem is akarta. A tavalyi év végén arra is felhívta a minisztérium figyelmét, hogy a kérdéses területen az égadta világon semmi, de semmi nem épül. A minisztérium mégis lefolytatott egy szabálytalansági eljárást, viszont mégis mindent rendben talált.
Bicskén 2014-ben, az országgyűlési választási kampány idején jelentették be, hogy tápszergyár, egy mikrobiológiai labor fog épülni 400-600 közötti új munkahelyet teremtve. A pályázatot a Q Pharma nevezetű cég nyerte el, majd hamarosan átadta az Ökogroup Kft.-nek. Erre a projektre 496 millió forintos uniós forrás jutott, az utolsó részletet ez év májusában fizette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely szerint ezúttal is zökkenőmentesen valósult meg a pályázat.
Egymástól függetlenül több lakossági jelzést kaptam, miszerint ezeken a helyeken az égadta világon semmi nem történt. Nem akartam elhinni, személyesen lementem, Bicske itt van fél órára innen, ez könnyebb volt, Bátonyterenye körülbelül egy órára, és nincs ott valóban semmi. Azt nem tudom, hogy miért nem vette a fáradságot a minisztériumban az égadta világon senki, hogy lefárad, vagy szólnak esetleg, Kovács elvtárs, nézze már meg Bicskén, van-e valami, kifizethetünk-e félmillió forintot. Hogy történt itt a kifizetés?
Birtokunkban van egy olyan levél, amelyet Lázár miniszter úr írt, és abban leírta, hogy csak úgy lehet bármit is kifizetni, csak olyan beruházásért, ami megvalósult 2015. december 31-ig, ami nem valósult meg, azt nem lehet kifizetni, ha nem állt ott semmi, nincsen számla, nem lehet kifizetni. Hogyan lehetséges az, hogy ennek ellenére egyetlen tégla lerakása nélkül is kifizettek ennyi pénzt nem létező beruházásokra?
Történt-e belső vizsgálat ebben az ügyben? Ha igen, akkor önök szerint ki a felelős ezért a fejetlenségért, ahol több mint egymilliárd forint a semmibe elrepült? Történt-e felelősségre vonás, és tesznek-e Önök is feljelentést, mint ahogy én már megtettem?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me