DR. RÁKOSSY BALÁZS

Full text search

DR. RÁKOSSY BALÁZS
DR. RÁKOSSY BALÁZS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Ökogroup Zrt. a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakban a gazdaságfejlesztési operatív program keretében két projektre nyert el uniós támogatást. Az egyik beruházást, ahogy ön is idézte a támogatást, a társaság jogelődje, az Ökoenergia Kft. pályázta meg sikeresen és nyerte el. A projektjavaslat szakmai értékelését követő támogató döntés nyomán a támogatási szerződés megkötésére 2014 nyarán került sor. Vállalása szerint intermodális logisztikai központot valósít meg Bátonyterenyén 1,6 milliárd forint értékben, amelyhez 50 százalékos, azaz 837 millió forint támogatás felhasználására szerzett jogosultságot.
A másik esetben az Ökoenergia Kft. ezt követően 2015 tavaszán vette át a támogatási szerződéssel rendelkező Q Pharma Kft.-től annak tervezett 1,3 milliárd forint értékű bicskei logisztikai beruházása megvalósítását, amelyhez 496 millió forint támogatást használhatott fel. Az uniós források teljes abszorpciójának, vagyis minél jobb arányú felhasználásának biztosítása érdekében bevett gyakorlat, amit az Európai Unió és a hazai jogszabályok is lehetővé tesznek, hogy a már megítélt, de a piaci viszonyok vagy egyéb okokból egyébként nem működő támogatott projekteket új kedvezményezett veszi át, amennyiben az átvételre jelentkező vállalkozás megfelel az eredeti pályázati feltételeknek, illetve az megfelel az átadó-átvevő felek közös akaratának és erről nyilatkoznak.
A két beruházásról, illetve az azokhoz kapcsolható kifizetések hátteréről a következő tájékoztatást szeretném adni: a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakban a kedvezményezetteknek 2015. december 31-ig kifizetett tételekre vonatkozó elszámolást kellett benyújtaniuk az intézményrendszer felé úgy, hogy azokat az irányító hatóság ez év május végéig kifizethesse. A kedvezményezett Ökogroup Zrt. záró elszámolását ugyan benyújtotta, azonban ez csupán a pénzügyi teljesítést jelenti, amely nem minden esetben egyezik a beruházás tényleges fizikai befejezésével, a beruházás fizikai megvalósításával, amelyre egyébként az EU-szabályok legkésőbb 2017 tavaszáig adnak lehetőséget.
A kifogásolt projektek kapcsán jelzett kifizetésekről elmondható, hogy egy szabályozott, a 2007-2013 közötti időszak zárásához kapcsolódó, az uniós források maximális lehívását szolgáló folyamat részei. Annak érdekében, hogy Brüsszeltől minél több forrást hívhassunk le, a GOP zárási ütemezése szerint az Európai Bizottság felé való elszámolás érdekében az irányító hatóság 2016. május közepéig teljesített kifizetéseket a kedvezményezettek részére. A hazai és uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a bent lévő elszámolásokat kifizessük, és jogfenntartással élve utólag ellenőrizzük a projektek megvalósulását.
Az előzőek szerint ez nem jelenti azt, hogy befejezettnek tekintenénk ezeket a pályázati folyamatokat, ahogyan azt sem, hogy a teljesítést elfogadta volna a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve az irányító hatóság, csupán azt, hogy a bent lévő elszámolások kifizetése után történik meg a projektek megvalósulásának ellenőrzése, a záró helyszíni ellenőrzés lebonyolítása.
Amennyiben az utólagos ellenőrzés azt mutatja, hogy a projektek nem vagy nem úgy valósultak meg, ahogy azt a pályázati felhívás előírta, a jogszabályok adta lehetőséggel élve természetesen minden esetben vizsgálatot, úgynevezett szabálytalansági eljárásokat folytatunk le, és amennyiben indokolt, visszaköveteljük a jogosulatlanul felhasznált forrásokat. Az elszámolások ellenőrzésének megállapításai alapján a kérdéses beruházásokkal kapcsolatosan ilyen szabálytalansági eljárások indultak, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.
Ismételten hangsúlyoznám, hogy a kormány zéró toleranciát gyakorol a támogatásokkal való visszaélésekkel kapcsolatosan. Folyamatosan vizsgáljuk a projektek előrehaladását, és amelyek esetében csak a gyanúja is felmerül a visszaéléseknek, minden rendelkezésre álló eszközzel kivizsgáljuk az eseteket, és intézkedünk a jogosulatlanul felhasznált források visszaköveteléséről, önkéntes visszafizetés hiányában a polgári jog eszközeivel végrehajtás útján, amennyiben pedig visszaélés gyanúja merül fel, megteszi az IH a szükséges lépéseket az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonása érdekében is.
Magyarországon semmilyen közpénzt, se költségvetésit, se EU-st nem lehet jogosulatlanul felhasználni, csak a közjó és az emberek érdekében, a jogszabályok maradéktalan betartásával. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me