DR. HADHÁZY ÁKOS

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A GOP 1.1.1-11 piacorientált kutatás-fejlesztés fantázianevű programjában rákkutatásra kapott egy üzleti tanácsadó cég összesen 300 millió forint támogatást. Ebből ő 55 millió forintot csippentett ki, de nem is ez ebben a legkínosabb, hanem az, hogy volt neki két konzorciumi társa. (Dr. Rétvári Bence Móring József Attilával beszélget. - Az elnök csenget.) Az egyik egy Avidin Kft. nevezetű, valóban kutatással foglalkozó cég, ő 108 millió forintot költött anyagköltségre és 36 milliót személyi költségre. Viszont a másik konzorciumi tag a Szegedi Tudományegyetem volt, ő 37 millió forintot költött anyagköltségre és 141 millió forintot személyi költségre, ami egészen hihetetlen.
Ez egy egyéves kutatás volt, egy év alatt ezt lefolytatták. Ebből a pénzből 12 professzor bérét lehetett volna fizetni. Egészen elképesztő, ez egy viszonylag egyszerű kutatás, vírussal fertőztek sejttenyészetet, és itt citopatogén hatást, génexpressziókat figyeltek. Nyilvánvalóan néhány laboránssal, néhány doktorandusszal egy professzor irányítása alatt ezt meg lehet csinálni. Egészen hihetetlen: 12 professzor bérét vették le!
Az a baj, úgy tűnik, hogy ez nem egyedi eset. A GINOP 2.3.2-15 programban elő is írják, hogy minimum 30 százalékát a kutatási projekteknek személyi költségre kell venni. Egy egymilliárdos projekt esetében évente hét és fél professzor dolgozna ezeken a projekteken, azonban az a tapasztalat, hogy vannak olyan projektek, ahol 70 százalékát személyi költségre állították be. Az a kérdés, hogy ezt hogyan merik megtenni, hiszen ez egészen hihetetlen, illetve önök támogatják-e ezt a gyakorlatot, hogy a kutatási projektek 70 százaléka személyi költség. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me