VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Épp kapóra jön nekem ez a kérdése, hiszen három nappal ezelőtt épp az ön által említett poroszlói CBA-üzlet előtt álltam meg, és be is mentem ebbe az üzletbe, hogy személyesen tájékozódjam az ott dolgozóktól, hogy mi is a helyzet most, akik elmondták, hogy a múlt héten szabadságon voltak, ezen a héten most behívták őket, de az augusztusi fizetést valóban nem kapták még meg. Tehát ténylegesen az a helyzet, amit az újságok írtak, amit a sajtó megírt. Ez az 1300 dolgozó az augusztusi bérét már nem kapta meg, ahogy ezt ön is említette, ez 80 üzletet érint hat megyén keresztül.
Na most, mit tudunk ilyenkor tenni? Annak a 14 embernek, aki ott dolgozott a poroszlói üzletben, ugyanezt tudtam elmondani, amit most itt elmondok önnek. Először is a piacgazdaság szabályait nem tudjuk felülírni, tehát ha egy cég veszteségesen gazdálkodik, akkor az előbb-utóbb csődbe fog menni. Márpedig a Palóc nagykernek tavaly is közel 2 milliárd forintos vesztesége volt, és a cég már nemcsak tavaly, hanem tavalyelőtt is, az azt megelőző időszakban is egy veszteséges cég volt. Tehát a cég nyilván rossz gazdálkodási helyzetben van, rosszul gazdálkodik, emiatt került, kerül veszélybe ez a 80 üzlet.
Ilyenkor mi egy dolgot tudunk tenni. Egyrészt mindenképpen szeretnénk biztosítani az ott dolgozókat arról, hogy megkapják a megkeresett pénzüket, tehát a Bérgarancia Alapból ezt támogatni fogjuk. Másrészt pedig a munkaügyi szervezeten, a kormányhivatalokon keresztül megkerestük már őket abban a tekintetben, hogy ahol lehetséges, ebben a hat megyében munkahelyet kínáljunk a számukra.
Köztudott az önök számára, hogy közel 8 ezer kereskedelmi üres álláshely van a kiskereskedelemben, tehát van lehetőség arra, hogy ebben a hat megyében is el tudjanak helyezkedni ezek az emberek. Szeretnénk mindenképpen támogatni őket abban, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Amennyiben a céget végül is felszámolják (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), remélem, hogy ezt hamar meg tudjuk tenni, a Nógrád megyei esetben már ez a konkrét lépés meg is történt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me