DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Önök lelkesen hirdetik a harcos retorikában, hogy harcban állunk, és ebben a harcban nem is vagyunk egyedül. A legutóbbi pozsonyi informális EU-csúcs után kiderült, hogy Magyarország egyedül maradt, és nem is abban a harcban van, mint amelyikben gondolta, hiszen ez a magyar kormány az ellen harcol, ami nincs, és amit soha senki nem akart, ez a kötelező betelepítési kvóta.
A pozsonyi csúcs után még mindig a kormányzati kommunikáció erővel azt mondja, hogy soha ilyen mély nem volt a visegrádi együttműködés. Ehhez képest csak a magyar miniszterelnök volt az, aki azt mondta, hogy sikertelen volt ez a pozsonyi csúcs, nem érte el a célját, minden egyes más résztvevő azonban sikeresnek és előremutatónak élte meg ezt a tanácskozást. Úgy Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, mint Robert Fico szlovák kormányfő is elmondta, hogy nincs szó és nincs napirenden már a kvótaügy. De hogyan is gondolkodnak önök a visegrádi együttműködésről? Hogyan veszítjük el a legközelebbi szövetségeseinket, amikor hiába mondja a kormányzati propaganda napról napra, ha kell, hogy a visegrádi együttműködés mélyebb és egységesebb, mint valaha? Még ma reggel is hallottam a miniszterelnököt, amikor azt mondta, hogy véd- és dacszövetségbe kerülünk a visegrádi államokkal. Ehhez képest még a Miniszterelnökség háttéranyagában is benne van, hogy Pozsony nem nagyon akarja elfogadni, illetve vonakodva fogad el nagyon sok magyar, illetve visegrádi kezdeményezést. Lengyelországgal pedig szinte nincs olyan közös pont, ahol például az orosz kérdés ügyében egyet tudunk érteni. Köszönőviszonyban nincsenek az álláspontok egymással.
Ebből azt a következtetést lehet levonni, államtitkár úr, hogy önök egy olyan harcban maradtak egyedül, ami nem a menekültpolitikáról, nem az Európai Unió összetartásáról, hanem az Európai Unió szétveréséről szól. Ezért beszélnek az Európai Unióban arról, hogy csak Magyarországnak és Orbán Viktornak van valójában közeli kapcsolata Vlagyimir Putyinnal. Oroszország minden eszközzel azon van, hogy ezt a közösséget, amit Európai Uniónak hívunk, szétzilálja, és az a hír járja, hogy ebben egy eszköz lett Orbán Viktor, aki a nemzetek szuverenitásának zászlaját lobogtatva kiszolgálja ezeket az orosz érdekeket.
(14.20)
És a közbeszédben látjuk-halljuk, hogy a magyar politika és a magyar gazdaság Moszkva-orientált, Moszkva-barát, ha Paks II.-ről, a 3-as metróról beszélünk, vagy éppen arról, hogy Orbán Viktor volt az egyetlen, aki nem ítélte el az európai vezetők közül az ukrajnai beavatkozását, az oroszországi agressziót, de az első volt, aki az Oroszországot sújtó szankciók feloldása érdekében szót emelt. Ezek alapján érthető ez a hozzáállás.
Azt szeretném megkérdezni, államtitkár úr, ki adott erre a magyar miniszterelnöknek felhatalmazást. Várom megtisztelő válaszát. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Bravó! - Taps ugyanott.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me