VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban így történt, ahogy képviselő úr elmondta, a készenléti akcióterv részeként felállításra került NFIU integráló elem az ütemtervnek megfelelően 2016. szeptember 1-jén aktiválódott Székesfehérváron.
Ez azt jelenti, hogy ettől a naptól kezdve ez a szervezet már nem nemzeti elemként, hanem egy megváltozott jogi státuszban, nemzetközi katonai parancsnokságként működik tovább, tehát szeptember 1-jétől a NATO elöljáró szervezeteinek közvetlen irányítása alatt végzi a NATO kollektív védelmének biztosításával kapcsolatos feladatait. Az aktiválás mint jogi aktus jelentősége abban áll, hogy a NATO európai főparancsnokságának alárendeltségébe kerül ez a szervezet. A műveleti irányítás feladatait pedig az északkeleti többnemzeti hadtestparancsnokság parancsnoka látja el. A második hullámban aktiválódott ez a szervezeti elem a magyar és szlovák NFIU-val így teljessé váló, NATO-erőket integráló elemek családja, és így 8 országban működnek ezek a szervezetek, amelyeknek elsődleges célja a szövetség területi integritásának és biztonságának szavatolása.
Ezen rövid idő alatt, az NFIU rövid működési ideje alatt műveleti tapasztalatokról még nem beszélhetünk, de azt elmondhatjuk, hogy a Magyar Honvédség az előkészítéssel kapcsolatos feladatokat megfelelő ütemben és az elvárt minőségben végezte és végzi el. Az eddig eltelt időszakban keletkezett tapasztalatokat feldolgozzuk, értékeljük, és jövő tavasszal kerül sor egy validációs, értékelő NATO-gyakorlatra, amelyen hivatalosan is felmérésre kerül, hogy a szervezet valóban teljes mértékben felkészült-e a feladatok ellátására. Ha az eddigi tapasztalatokat nézzük, a szakmai munka minősége, az állomány felkészültsége, elhivatottsága kiemelkedően magas szintűnek értékelhető, és ez vonatkozik mind a magyar, mind a más NATO-országokból érkezett katonákra is.
Ami a határidőket illeti, 2017. január 1-jén fogja elérni a szervezet a NATO kezdeti készenlétet, és 2017. július 1-jével pedig a NATO teljes készenlétet. Az, hogy Magyarország a NATO készenléti akciótervekben foglaltakkal egyetértve egy NFIU felállításával és működtetésével úgy tud aktív szerepet vállalni és tevékenyen hozzájárulni a szövetség feladatainak sikeres elvégzéséhez, hogy mindeközben nem jelent fenyegetést senki számára, ugyanakkor egy megerősítő és összekötő szerepet tölt be, azt gondolom, hogy mindannyiunk, Magyarország és szövetségesei érdeke is.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me