DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Több témát említett, általában a földügyekben nem szoktunk egyetérteni. A kérdéseire megpróbálok válaszolni. Először is szeretném világossá tenni, hogy akár a földhaszonbérleti pályázatnál, akár pedig a földértékesítési programnál a magyar földműveseket juttattuk földhöz, és senkitől nem vettünk el semmit. (Gőgös Zoltán: Nana!) A haszonbérleti pályázatoknál maximum az az eset fordulhatott elő, hogy lejárt az előző pályázónak a határozott idejű szerződése, ebből kifolyólag új pályázatot írtunk ki.
Ugyanez volt a helyzet az ön által említett Fejér megyei kft.-nél is, akinek lejárt a szerződése, nem vettünk el tőle semmit, ezért nem értem a kártalanítással kapcsolatos gondolatát sem, hiszen hogyha nekem van egy határozott idejű szerződésem, ami egyszerűen eléri a végső időpontot, akkor én nem vagyok jogosult semmilyen kártalanításra.
A Hortobágyi Nemzeti Park kapcsán megemlített egy konkrét bérlőt, akit kifogásolt, hogy miért nem intézkedtünk. Szeretném megemlíteni, tisztelt képviselő úr, tisztelettel, hogy ennek a bérlőnek már nincs haszonbérleti szerződése a nemzeti parkkal. Felmerültek problémák, a problémákra ellenőrzést rendeltünk el, az ellenőrzés megállapította, hogy valóban vannak gondok, ezért körülbelül 250 bérlő, akivel új szerződést kötöttünk, ennél az esetnél felmondásra került a szerződés.
Ahogy említette azt is, például a Fejér megyei kishantosi kft.-nél, annál a betéti társaságnál is intézkedtünk, ahol a jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy abban az esetben, ahol ő egyébként 27 hektárt nyert meg, egyébként nem építési vállalkozó, hanem egy új betéti társaságról van szó, és pont itt az egyik nyilatkozata kapcsán merült fel probléma, egy jogerős ítélettel végül a bíróság azt mondta, hogy ő nem nyerhetett volna ezen a pályázaton. De nem azt mondta a bíróság, hogy a pályázati eljárás rossz volt, nem azt mondta a bíróság az ítéletében, hogy akár bárkitől elvett volna az állam bármit, hanem azt mondta, hogy a tíz új birtoktestből egy esetben, ezen a bizonyos 27 hektáron van egy olyan nyilatkozata a pályázónak, amit nem a valóságnak megfelelően töltött ki. Ennek megfelelően, miután neki felelőssége ez, miután ez napvilágra került, megszüntettük vele a szerződést.
De szeretném megemlíteni, ha már a haszonbérletekről beszélünk, hogy 2010-ben nagyjából 600 bérlője volt az állami termőföldeknek, ezt ön is nyilván államtitkárként pontosan tudja. Most több mint 7500 bérlője van. A földértékesítési programban lassan elérünk a 30 ezres számhoz, 30 ezer magyar földműves vásárolhatott állami termőföldet, ami viszonyítva ahhoz, hogy százezer földműves van, az egy nagyon komoly eredmény, hogy a földművesek egyharmada vásárolni tudott.
Szeretném ideidézni azt is, amit már ön is említett, hogy a feltett írásbeli kérdésére nem reagáltak, de megemlítette a népszavazási kezdeményezésüket, ami elhalt. (Gőgös Zoltán: Nem elhalt, itt van a parlament előtt.) Szeretném ezt is ideidézni önnek, hogy talán érdemes azon elgondolkodni, hogy összesen 200 ezer érvényes aláírást sem tudtak országosan összegyűjteni több párt együttes munkájának eredményeként azért, hogy legyen egy ügydöntő népszavazás a földügyekről.
Kedves Képviselő Úr! Az a helyzet, hogy önök a magyar földművesekkel vitatkoznak, nem velünk, mert a magyar földművesek a földértékesítési program vagy a „Földet a gazdáknak” program vonatkozásában támogatják a kormánynak ezt a törekvését. Ha nem támogatnák, annak nyilvánvaló jele lenne az, hogy önök könnyedén összegyűjtöttek 200 ezer aláírást, és adott esetben már lenne népszavazás is. De nem ez történt, hanem bizony, több tízezer aláírás vonatkozásában merült fel a kérdés, hogy egyáltalán létező-e az aláíró személy, mert nem stimmeltek adatok.
Villámgyorsan sikerült befejezni az aláírásgyűjtést, az utolsó pár napban, legalábbis a bejelentéseiket figyelve, nagyon gyorsan haladtak az aláírásokban, ehhez egyébként szívből gratulálunk, de közben sajnos az a helyzet alakult ki, hogy még a 200 ezer érvényes aláírás sem jött össze.
Képviselő úr, a „Földet a gazdáknak” programmal a magyar földműveseket szerettük volna támogatni, a földértékesítési programmal úgyszintén (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és az a meggyőződésünk, hogy ebben a kormány és a földművesek együttműködnek.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me