GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Én az utolsó kérdésként felírtam, mert ezt le kell adni előre, hogy „ugye, nem fut el a válaszolás elől, miniszter úr?” Hát megint elfutott, úgyhogy így kénytelen vagyok öntől egy-két dolgot megkérdezni. (Dr. Kovács Zoltán: Te hányszor válaszoltál Gráf helyett?) Persze, ebben olyanok is vannak, amit nyilván jobban szerettem volna őtőle, de talán megbízta, hogy válaszoljon rá.
Több írásbeli kérdést is tettem fel a Hortobágy, Kishantos kapcsán, többek között arról, hogy hogyan létezik az, hogy miután a Kúria úgy döntött, hogy törvénytelen az állam és a Mezővidék Bt. között kötött földbérbeadási szerződés, és itt a felperes a Kishantosi Nonprofit Közhasznú Kft. volt, hogy még mindig nem intézkedtek semmit. Erre ahelyett, hogy normális választ adtak volna, engem oktattak, államtitkár úr. Engem nem kell oktatni, én úgy gondolom, időnként oktatásra a minisztériumnak lenne szüksége, mert egyszerűen fogalmam nincsen, hogy milyen alapon húzzák, halogatják ezeket a döntéseket. Ráadásul nincs is értelmes magyarázat arra, hogy hogyan adhattak bérbe építési vállalkozónak olyan területet, ami húsz éve biogazdálkodás alatt volt. Hogyha erre nekem most megpróbál értelmes választ adni, azt nagyon megköszönöm, de azért azon túl, hogy mert lejárt a szerződés, azért ennél egy kicsit komolyabb választ szeretnék várni.
A másik: hogyan fordulhatott elő például a hortobágyi földbérbeadásnál, hogy olyan, korábban soha állattenyésztéssel nem foglalkozó kereskedő kapott több száz hektár földet, aki odáig vetemedett, hogy lépfenés húst vitt be a közétkeztetésbe? Majd ez még nem volt elég, akkor még nem vették el tőle a földet, csak másodszor, amikor már nemcsak hogy bevitte, hanem a településre is bekerült a lépfene. Államtitkár úr, a helyiek szerint azért nem vették el, mert a Fidesz kampányát finanszírozta. Azért erre is kell ám majd valami választ adni: tényleg úgy gondolják, hogy ehhez a szakmához mindenki ért és bármit megtehetnek?
Azért azon is el kellene gondolkodni, amikor itt több tíz meg száz millió forinthoz, uniós támogatáshoz juttatják a barátokat, hogy nincs utánfutó a koporsó mögött, államtitkár úr. Tehát fölösleges tolni forrásokat olyanokba, akiknek már egyébként is van, és nem szabadna olyanoktól elvenni, akiknek meg nincs, többek között a Hortobágyon, ahol most már a rendőrség is kimondta, hogy bűncselekmény történt, ugyanis fiktív lakcímekkel nyertek nagyon sokan komoly földterületeket, majd ezekkel a földterületekkel jutottak komoly állami támogatáshoz.
Azért jó lenne, hogyha most már komolyan vennék a Kehi-jelentést, nyilvánosságra hozta, mindenki megnézheti, az egy vádirat, államtitkár úr. Nem foglalkoznak vele, magyarázgatják a bizonyítványt. Arra lennék kíváncsi, hogy meddig tart ez az állapot. Mikor kártalanítják Kishantost, mikor kezdik el a bérbe adott földek használatának a valós ellenőrzését? Ugyanis három éve nem ellenőriznek semmit a Hortobágyon. Mikor hajtják végre a Kehi-jelentésben foglaltakat, és mikor veszik már vissza az arra alkalmatlan haveroktól az állami földeket?
Erre szeretnék határozott választ kérni, államtitkár úr. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me