HEGEDŰS LORÁNTNÉ

Full text search

HEGEDŰS LORÁNTNÉ
HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Államtitkár úr, bevezetésképpen egy polgármester leveléből idézek, aki az alábbiakban összegzi a településeink helyzetével kapcsolatos gondolatait. „A kormányzat a helyi önkormányzatok vonatkozásában egy nagyvárosi központú átszervezési koncepciót hajt végre, 3 ezer település pedig sorvad. El kellene érni - folytatja tovább -, hogy a kormányzat beszüntesse az önkormányzatok gazdálkodásának Kincstár alá rendelését és az önálló önkormányzati hivatalok létesítése létszámkorlátjának 2 ezer fő helyett 5 ezer fő lakosságszámhoz való kötésével a kistelepülések teljes kiüresítését. Alkotmányossági kérdéssé kellene tenni valamennyi közszolga egyenrangúságát és életpályamodelljét.”
Tudjuk, az úgynevezett állami tisztségviselők esetén a béremelés részlegesen már megtörtént, de a közszolgálatban dolgozók körének ez sajnos csak egy vékony rétegét érintette. Továbbra is tízezrek várnak arra, hogy a kormányzat végre hajlandó legyen meghallani panaszukat, és a 2008 óta befagyasztott illetményalapot, valamint a bértáblákat végre korrigálja. Tény, hogy az elmúlt nyolc évben a közszolgák bére 30 százalékot vesztett a reálértékéből, így kimondhatjuk, hogy mind az MSZP-SZDSZ-, mind pedig a Fidesz-kormányzat szolgalelkűen végrehajtotta az IMF-diktátumokat, azaz jelentősen csökkentették a közszolgálatban dolgozók bérét. Jelenleg ott tartunk, hogy 33 évnyi munka után éri el egy középfokú végzettségű tisztviselő keresete a garantált bérminimumot.
Most, szeptemberben az MKKSZ már második alkalommal sztrájkolt az általunk is követelt béremelésért. A kérésük teljesen jogos, és nem irreális vagy teljesíthetetlen. A 2016-os, de a 2017-es költségvetési törvényben is van olyan tartalék, átcsoportosítható összeg, amelyből azonnal rendezni lehetne ezt a problémát. Meggyőződésem, hogy az, miszerint a kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül, a költségvetési törvényben rögzítetten 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek, csak pótcselekvés.
Szépségtapasz egy már lassan elüszkösödő sebre. A nagyobb, gazdaságilag erősebb települések eddig is élhettek volna azzal a jogukkal, hogy egyes tisztviselőik számára a bértáblától eltérített fizetést adjanak. Így ez az előbb említett kormányzati kegy valós megoldást semmiképpen sem nyújt. Ugyanakkor a kormányzati szándékot, ami leépíteni és kiüresíteni kívánja a kistelepüléseket, hatásosan szolgálja, hiszen lassanként a falvak közös hivatalaiba már nem lehet munkatársat találni, aki hajlandó éhbérért robotolni.
Kérdezem, mikor hajlandóak már végre érdemben rendezni az önkormányzati köztisztviselők bérét. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
(15.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me