POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Már többször folyt vita itt a kormány és ön között vagy közöttünk arról, hogy az önkormányzatok költségvetési szabadságában történik-e változás vagy sem. A most elmondott interpelláció első részében is ön megismétli azokat az állításokat, amely szerint a kormány bármilyen módon az önkormányzatok költségvetési szabadságát korlátozná.
Meg kell ismételnem, amit már többször elmondtam, a kormánynak nem szándéka az, hogy az önkormányzatok költségvetési szabadsága bármilyen formában korlátozásra kerüljön. Az Államkincstár semmilyen formában nem szól bele az önkormányzatiságba, az önkormányzatok költségvetésirendeletalkotásába. Az, hogy egy település hogyan gazdálkodik, a település milyen formát választ a település fejlesztésére és milyen feladatokat lát el, a képviselőtestület döntésein múlik. Nem akarom ismételni azokat az intézkedéseket, amelyekkel az önkormányzatok gazdálkodási lehetőségeit javítottuk. Itt ugye a legjelentősebb, azt gondolom, egyértelműen az önkormányzati adósság átvállalása, illetve az el nem adósodott önkormányzatoknak évről évre nyújtott támogatás, az a program, ami az idei évben zárul, fejeződik be.
Abban viszont egyértelműen egyetértünk, hogy egy teljesen elhibázott költségvetési, gazdaságpolitikai irány következtében 2008-ra oda jutott az ország, hogy kénytelenek voltak az állami szférában, a költségvetési szerveknél dolgozók bérét befagyasztani. Rendkívül nehéz helyzetbe került az ország. A 2010-es kormányváltást követő gazdaságpolitikai fordulat azonban meghozta, meghozza a gyümölcsét, és látható az, hogy a gazdaság növekedésével a mozgásterünk is növekszik. 2012 óta folyamatosan nőhetnek a közszférában is a bruttó és a nettó keresetek is. A nettó keresetek alakulását a személyi jövedelemadó csökkenése, illetve a családosok esetében az adókedvezmények is kedvező irányba befolyásolták. De 2014-ben és a jelenlegi időszakban is tovább folytatódik a közszolgálati életpályamodellek bevezetése, illetve a már megkezdett programok folytatása, amely életpályamodellek a munkavállalók és a munkáltatók számára is egyfajta biztonságot teremtenek, és lehetővé teszik azt, hogy kiszámíthatóvá váljon az elkövetkezendő években a munkavállaló jövője. Vitathatatlan az, hogy a közszolgálati életpályamodelleket a kormány először azokban az ágazatokban vezette be, illetve vezeti be folyamatosan, ahol a munkáltatói hatáskör, a munkáltatói felelősség közvetlenül a kormányhoz kapcsolódik, és ahol a kormányzat végrehajtotta az ágazatban szükséges reformokat, átalakításokat.
Az önkormányzati szférában 25 ezer főben határozta meg a feladatfinanszírozás elfogadásakor a kormány a foglalkoztatotti létszámot, és ehhez biztosítja a személyi, illetve a tárgyi feltételeket. Ahhoz, hogy az önkormányzati szférában is javulhasson a munkavállalók bérhelyzete, a 2017-es költségvetés elfogadásakor döntöttünk úgy, hogy az önkormányzatok az eddig érvényes béralapot felemelhetik, és ennek alapján határozhatják meg a béreket. De hozzátartozik, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt lehetőségük a teljesítményértékelés figyelembevételével a dolgozók bérének eltérítésére, illetve a személyi bérek megállapítására. Abban viszont egyetértünk, hogy további lépések szükségesek ahhoz, hogy a költségvetési szférában dolgozók bérhelyzete javuljon. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me